Kayıt Defteri tutmayan üreticiye cezai müeyyideler uygulanacak

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca ticarete konu olan tüm bitkisel ürünlerde üreticilerin, Üretici Kayıt Defteri tutmaları zorunlu hale getirilmişti.

MALATYA - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca ticarete konu olan tüm bitkisel ürünlerde üreticilerin, Üretici Kayıt Defteri tutmaları zorunlu hale getirilmişti.

Üreticilerin bitki koruma ürünlerini, Bakanlıkça belirlenen tavsiyelere göre uygun zamanda, uygun dozda, uygun zirai mücadele aletleri ile uygulamaları ve bu uygulamaların kayıtlarını tutmaları gerekiyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerince yapılan denetimlerde kayıt  tutmadığı tespit edilen üreticilere İdari Para Cezası uygulanıyor.

Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, 3 Aralık 2014 tarih ve 29194 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak 1 Şubat 2015 tarihinde yürürlüğe giren "Bitkisel Üretimde Kullanılan Kimyasalların Kayıt Altına Alınması ve İzlenmesi Hakkında Yönetmeliğe" göre, Üretici Kayıt Defteri tutmak zorunlu hale gelmiştir.

Tüketicinin güvenerek yiyebileceği tereddütsüz ihraç edebileceği ürünlerin üretilmesi asıl hedefimizdir. Üreticilerimizin ürettikleri ürünler için tarlada, bağda, bahçede yetişme aşamasından hasada kadar geçen sürede kullandıkları zirai mücadele ilaçlarını kayıt etmeleri gerekmektedir. Hastalık ve zararlılar, ürünlerine zarar vermeden önce kültürel tedbirlere önem vererek Mekanik, Biyolojik, Biyoteknik veya Entegre Mücadele gibi değişik mücadele yöntemlerinden birini yapmaları, eğer bu yöntemlerden sonuç alınamazsa en son çare olarak kimyasal mücadeleye başvurmaları ürünümüzün kalitesi ve ihracatımız açısından büyük önem arz etmektedir. Böylece doğru zamanda, doğru dozda, doğru ilacı kullanarak ilaç kalıntısı olmayan sağlıklı ve güvenilir ürünler üretmiş oluruz. Üretici Kayıt Defteri ile güvenli ve sağlıklı gıda üretilecek, ayrıca ihracatımızda da en büyük problem olan ilaç kalıntısının önüne geçilerek tüketiciye sunulmuş olacaktır.

 

         Ancak, İl Müdürlüğümüzce bu konuda yapılan denetimlerde birçok üreticimizin Üretici Kayıt Defteri tutmadığı, yıl içerisinde kullanmış oldukları zirai mücadele ilaçlarını kayıt etmedikleri görülmüştür. İlimiz ve dolayısıyla Ülkemiz açısından büyük ekonomik öneme haiz kayısı gibi bir üründe 'Üretici Kayıt Defteri'nin olmaması Rusya Federasyonu başta olmak üzere birçok ülkeye ihracatta ihracatçılarımızı sıkıntılarla karşı karşıya getirmiştir. Bu durum hem üreticiler hem ihracatçılar hem de ilimiz ve ülkemiz ekonomisi açısından büyük kayıplara neden olmuştur.

 

         Yukarıda saydığımız beklenen faydaların gerçekleşmesi için görev üreticilere düşmektedir. Üreticilerimizin İlçe Müdürlüklerine giderek sisteme kayıt olmaları ve Üretici Kayıt Defterlerini almaları gerekmektedir. Defterlerini varsa danışmanları yoksa kendilerinin doldurmaları, kesinlikle üçüncü bir şahsa doldurtmamaları oluşabilecek olumsuzlukların önüne geçecektir. Gerekli hassasiyeti göstermeyen üreticilerimiz hakkında yönetmelik gereği yasal işlemler yapılacak ve cezai müeyyideler uygulanacaktır.

Ekonomi Haberleri

İstanbul’da işletmelere yönelik vergi denetimi yapıldı
Sarıgöl’de taze bağ yaprağı alımları devam ediyor
Hepsiburada, drone ile teslimatı test ediyor
Mersin Valisi Pehlivan: "2024 yılı başından bu yana 8 bin 242 kişi işe yerleştirilmiştir"
BEBKA’dan kırsal kalkınma için 35 projeye 112 milyon liralık hibe
EPDK Başkanı Yılmaz: “Tüketicilerimizin enerji tedarikinin aksatılması riskini gördüğümüz durumlarda gerekli tedbirleri kararlılıkla alacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın”
Hitit Üniversitesi’nde bölgesel kalkınma odaklı çalışmalar masaya yatırıldı
Akçakoca ve Ereğli ekonomisi masaya yatırıldı
ATO Başkanı Baran: "Ülkemizin ihracatında, e-ihracat yüzde 1,5’luk paya sahip"
“Hanak Tel Peyniri” coğrafi işaret tescili aldı