Kayserili Girişimci Türkiye’nin İlk Lazerli Devre Kartı Baskı Makinesi Üretti

Kayserili girişimci Ekrem Kürşad Dal, Türkiye'de ilk kez lazerli devre kartı baskı makinesi üretti.

Kayserili girişimci Ekrem Kürşad Dal, Türkiye'de ilk kez lazerli devre kartı baskı makinesi üretti. Girişimci Ekrem Kürşad Dal, yatırımcı bulmaları halinde, Türkiye'yi bu konuda yurt dışı bağımlılıktan kurtarmaya yarayacak şekilde seri üretim yapabileceklerini söyledi.

Elektrik-Elektronik Mühendisi Ekrem Kürşad Dal, Erciyes Üniversitesi Teknopark'ında kurduğu şirketinde Türkiye'de ilk kez devre kartı baskı makinesi üretti. Girişimci Ekrem Kürşad Dal, gerekli destekleri alıp seri üretime geçtikleri takdirde, Türkiye'nin yurt dışına, özellikle Uzak Doğu ülkelerine bağımlılıktan kurtulacağına dikkat çekti.

YURT DIŞINDAKİ MUADİLLERİNE GÖRE MALİYETİ ÇOK DÜŞÜK

Yurt dışındaki muadillerine göre, ürettiği lazerli devre kartı baskı makinesinin maliyetinin daha düşük olduğunu vurgulayan Girişimci Ekrem Kürşad Dal, ürüne dair şu bilgileri verdi:

"Cihazımız lazerli devre kartı baskı makinasıdır. Fotolitografik yöntemler kullanarak devre kartını basmaya yarayan bir cihazdır. Devre kartları günümüzde elektronik sektörünün önemli bir parçasıdır. Hatta elektronik sektöründe neredeyse devre kartı kullanılmadık bir alan yoktur. Farklı tipte devre kartları günümüzde her yerde kullanılmaktadır. Ledli aydınlatma sistemlerinde veya esnek devre kartları, bir cep telefonunun kartı devre katının kullanıldığı yerlere örnektir. Bunun üretimi ise günümüzde oldukça problemli olmaktadır. Çünkü devre kartı üretimi birçok süreçten geçerek üretilen bir sistemdi. Ancak makinemizle biz bu süreçleri daha da azaltarak daha kolay ve hassa devre kartlarını oluşturmayı amaçladık. Makinemizi yaklaşık 1 yılda tasarladık. Hala bazı geliştirmeleri devam etmektedir. Daha çok kullanıcı dostu olması ve daha ekonomik olması için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Devre kartlarının üretiminin maliyetini de bu noktada düşürmüş olduk ve yurt dışına bağlılığı biraz daha azaltmış olduk."

SERİ ÜRETİM İÇİN YERLİ YATIRIMCIYA İHTİYAÇ VAR

Bunun yanı sıra, bireysel kullanıcı için de daha ekonomik ürünler üretmeyi planladıklarını kaydeden Girişimci Ekrem Kürşad Dal, cihazın ortalama satış fiyatının 20 bin TL'den başladığını söyledi. 2014 yılında Tekno Girişim Sanayi Bakanlığı Desteği alarak ürün için ilk ar-ge çalışmalarına başladıklarını kaydeden Girişimci Ekrem Kürşad Dal, projenin büyük ölçüde tamamlandığını, ancak seri üretime geçmek için yatırımcı arayışında olduklarını söyledi. Girişimci Ekrem Kürşad Dal, "Yaptığımız araştırmalara göre, Türkiye'de bizden başka üretici yok halihazırda. Ancak biz de seri üretime geçerek, ürünümüzü pazarlamak ve Türkiye'yi yurt dışına bağımlılıktan kurtarmak istiyoruz. Dolayısıyla yatırımcı arayışındayız. Ama yatırımcımızın da yerli bir yatırımcı olmasını istiyoruz. Çünkü, muadillerine göre avantajı olan bu ürünü yurt dışından bir yatırımcı ile seri üretime dahil etmek istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

Teknoloji Haberleri

Dalaman’da öğrenciler bilimsel merakını sergileme fırsatı buldu
Yeni Casper VIA M40 akıllı telefon satışa çıktı
İlk Türk astronot Alper Gezeravcı: ’’Bu bir yere varış hikayesi değildi’’
BTÜ’den asansör üretimini kolaylaştıracak buluş
Depremzede öğrenciler kendi tasarladıkları robotlarla yarıştılar
Türkiye’nin en yenilikçi milli teknolojileri görücüye çıktı
Bakan Kacır: “2030’da 100 bin teknoloji girişimciliği hedefimize ulaşacağız”
ESTÜ patent şampiyonu üniversiteler arasında en ön sıralarda yer alıyor
Alanya’da 60 yaş üstü vatandaşlar model uçak yapımını öğreniyor
İncir ve Zeytin yaprağı molekülü ile 17.patente ulaşan Ar-Ge’ciler Aydın ekonomisine umut oldu