Kırmızı benekli 4 bin alabalık dereye salındı

Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı Çaylıoğlu köyünden alınan anaç alabalıklardan üretilen 4 bin yavru kırımızı benekli alabalık doğal ortama...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı Çaylıoğlu köyünden alınan anaç alabalıklardan üretilen 4 bin yavru kırımızı benekli alabalık doğal ortama salındı.

Ereğli'ye bağlı Çaylıoğlu köyüne gelen Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü10. Bölge Müdürlüğü görevlileri, 3 sene önce alınan anaçlardan üretilen yavru alabalıkları Davutlar deresine saldı. Nesli tehlike sınırında olan ve sayılarının arttırılması için Maçka Altındere balık üretim çiftliğinde üretilen balıkları doğal ortama salan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü 10. Bölge Müdürü Hasan Başyiğit, amaçlarının avcılığı özendirmek olduğunu söyledi. Başyiğit konuşmasında "Bu bizim mevcut doğal derelerimizde zamanla usulsüz avlanmaklar, kapasitesinin üzerinde avlanmalar, ya da farklı balık türlerinin saldırgan balık türlerinin derelere salınması bırakılması neticesinde maalesef bu doğal kırmızı benekli alabalıklarımız da çok büyük azalmalar olmuş. Tamamen nesli tükenmek olmamakla birlikte nesli tehlike altında olan türler arasında yer almış bulunmakta. Orman ve Su İşleri Bakanlığımız Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğümüz 2005 de bir proje başlatarak öncelikle bu Maçka Altındere balık üretme ve yetiştirme istasyonu kurmuşlar. Bu tarihten itibaren çeşitli illerin mevcut derelerinden aldıkları anaçlarla ürettikleri yavruları yine aynı aldıkları ebeveynleri aldıkları aynı derelere bırakmak sureti ile bu balık popülasyonunu optimumum seviyeye çıkarma projesi var. İşte bizde burada bugün Ereğli Çaylıoğlu Davutlar deresinde şu an için 4 bin tane yavru alabalığını salmış bulunmaktayız. Daha önce yaklaşık 3 yıl önce buradan alınan kırımızı benekli alabalıklarımız bahsettiğimiz o Maçka tesislerinde üretilmiş, 4 ila 6 santim boylarına ulaştıklarında da burada yavruları salmış bulunmaktayız. Bu süreç devam edecek. Yine buradan tekrar anaçlar alınacak. Yetiştirilip yeniden buralara salınacak. Bu şekilde sürekliliği sağlayacağız. Genel müdürlüğümüzün bu konuda çok güzel çalışmaları olduğunu biliyoruz. Sadece burası değil, Türkiye'nin çok farklı yörelerinde bu türlü çalışmalar yoğun bir şekilde devam etmektedir. Bilinçsiz avlanma konusu çok önemli. Avcılarımızın hakikaten bu konuda hassas ve duyarlı olması eğitimli ve bilinçli olması hakikaten çok önemli. Sadece balık avcılığı değil, tüm av konularında gerçekten vicdanen rahatsız olmayacak şekilde mevzuatlara ve verilen limitlere uygun belgeli,i kanun ve mevzuatlara uygun şekilde avlanma olursa av yaban hayatının dengesini de korumuş oluruz. Özellikle bu bilinçsiz avcılara usulsüz avcılık yapanlara buradan bir mesaj vermek istiyorum. Bu doğal denge hepimizin, Türkiye'miz, dünyamız için çok önemli bir olgu. Bunu sağlamak içinde, tabi ki avcılığı yapacağız. Ama , tamamen bilinçli şekilde yapacağız. Kanun nizam ve mevzuatlara uyarak yapacağız. Bunu yaparsak doğal denge de korunmuş olur. Süreklilik sağlanmış olur. Yaban hayatını da bu şekilde korumuş oluruz" dedi.

Türkiye Haberleri

ÇOMÜ’lü öğrenciler, anaokullu miniklere hem hasarrufu hem geri dönüşümü anlattı
ERÜ’de ‘9. Uluslararası Erciyes Tıp Tıbbi Genetik Kongresi’ başladı
Münevver Karabulut’un babası, Cem Garipoğlu’nun otopsi fotoğraflarını yorumladı
Kösedağ güven tazeledi
Tekirdağ’da Macar ünlülere ait önemli objeler sergilendi: Uzaydan getirilen parçalar dahi var
İncirliova’da tarım makineleri operatörleri belgelerine kavuştu
Erciyes Üniversitesi ’gelengi’leri besledi
Şehit Toktaş memleketinde son yolculuğuna uğurlandı
Esenyurt Belediye Başkanı Özer, yarım kalan projeleri tamamlıyor
Melikgazi’de eğitimin renkli yüzü: MELMEK kursları