Meclis yargı paketi için mesai yapacak

TBMM Genel Kurulu bu hafta 'yargı paketi' için mesai yapacak.

TBMM Genel Kurulu, kamuoyunda 'yargı paketi' şekilde isimlendirilen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni görüşecek. mühim düzenlemeler içeren paket, 'temel kanun' şekilde görüşülecek. 

Paket; Yargıtay, Danıştay Başkanı ve Bavşsavcısı, Yargıtay ve Danıştay Başkanvekilleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı'nın da aralarında olduğu hakim ve savcılara maaş ek tazminat ödenmesine imkan tanıyor. Böylece hakim ve savcıların maaşlarında bin 154 lira artış olacak.  

Noterler işlemlerini güvenli elektronik imza kullanılarak yapabilecek. Tüm bilgi ve belgeler, şahıs ve kurumlara gönderilebilecek. 

İdari yargıda 5 sene süreyle vazife oluşturan hakim ve savcılar ile Cumhurbaşkanı'nca seçilen Danıştay üyelerinden yasa fakültesi mezunu olmayanlar, bu fakültelere sınavsız yerleştirilecek. 

Aramalarda 'kuvvetli şüphe' şartı, 'makul şüphe'ye dönüştürülüyor. 

Yargıtay'ın daire sayısı 38'den 46'ya, Danıştay'ın daire sayısı 15'ten 17'ye çıkarılacak. Danıştay'a 39, Yargıtay'a 129 yeni organ seçilecek. 

Yargıtay Kanunu'nun 'adli senenin açılışını' düzenleyen maddesi yürürlükten kaldırılıyor. 

Adli yargı hakim ve savcılar ile idari yargı hakim ve savcılara, 14 Şubat 2005 tarihinden 1 Eylül 2013 tarihine kadar verilen uyarma, aylıktan kesme, kınama ve kademe ilerlemesini durdurma cezaları tüm neticeleri ile affedilecek.

Avukatların tahkikat dosyalarının içeriğini incelemesi yada belgelerden misal almasına kısıtlama getiriliyor. 

Genel Kurul, yargı paketini yasalaştırmak için haftalık meslek günlerine ek olarak cuma, cumartesi ve pazar günleri de meslek kararı alacak.

Bütçe maratonu

2015 yılı bütçe maratonunun Komisyon kısmı bu hafta sona eriyor.

Komisyon'da, yarın Dışişleri Bakanlığı ile AB Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının bütçeleri görüşülecek.

Komisyon'nun bütçe görüşmeleri, 25 Kasım Salı günü ise Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Kamu İhale Kurumu, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, Gelir Bütçesi, 2015 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu tasarılarının maddeleriyle sona erecek.

KİT Komisyonu denetimlerini sürdürecek. Komisyon; 26 Kasım Çarşamba günü Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi (TCDD), 27 Kasım Perşembe günü TEDAŞ ve bağlı ortaklıkları ile Türkiye Elektrik İletim A.Ş hesaplarını inceleyecek. 

Siyaset Haberleri

BBP Genel Başkanı Destici Muğla’ya geliyor
Akseki’de AK Partili iki belediye meclis üyesi istifa etti
Dışişleri Bakanı Fidan: “Türkiye, Gazze’deki katliamın faillerinin yargılanması için var gücüyle çalışmaya devam edecektir”
MHP’li Özdemir: “Biz vatan sevmenin de hizmetin de ustası, sizse Türkiye hasımlarının yoldaşısınız”
Dışişleri Bakanı Fidan, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Al-Thani ile görüştü
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Salman ile görüştü
Dışişleri Bakanlığı: “Fransa Ulusal Meclisi’nin kabul ettiği Asuriler ve Keldanilerle ilgili karar yok hükmündedir”
Dışişleri Bakanı Fidan, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Ferhan ile görüştü
MHP’li Ersoy’dan Özgür Özel’e: “Yoksa Amedspor taraftarı mısınız?”
Başkan Dönmez: “15 gün içerisinde İskenderun’da 13 kilometre uzunluğunda kanalizasyon şebekesinin temizliği yapıldı”