"MERS ve Ebola'yı griple karıştırmayın" uyarısı

Prof. Dr. Turgut, Ebola hastalığı ile MERS virüsünün belirtilerinin griple hemen hemen aynı olduğunu kaydetti.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Turgut,  Ebola hastalığı ileMERS virüsü belirtilerinin griple derhal hemen aynı olduğunu, Suudi Arabistan ve Batı Afrika ülkesine gezi edenlerde görülen ateş yüksekliği, boğaz, kas, mafsal ağrısı olanların bir uzmana gözükmesi gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Hüseyin Turgut, AA muhabirine yaptığı açıklamada MERS-CoV virüsünün 2012 yılından bu güne Suudi Arabistan'da görülen bir enfeksiyon tipi olduğunu belirterek, virüsün üst solunum yolu enfeksiyonuna sebep olduğunu anlatım etti. 

MERS virüsü ile güz mevsiminde görülen  grip ve nezle belirtileri ile tıpkı olduğuna dikkati çeken Turgut, 'Ebola hastalığı ileMERS virüsünün belirtileri  grip ve nezle ile neredeyse aynı. Ancak belirtilerMERS virüsünün olması için yeterli değil. Bu virüsün belirtilerini nezle ve griple karıştırmamak lazım. Her haca gidip gelende bu hastalığın olması söz konusu değil. Ama gelenlerde klinik belirtiler varsa tabi MERS-CoV olarak düşünülmeli. Çünkü, bunlar benzer klinik tablolarıyla geliyor' dedi.

Türkiye'de Ebola virüsüne teşhis konulamıyor

Ölüm oranı yüksek Ebolo virüsünün Kırım-Kango kanamalı virüsü ile tıpkı aileden geldiğine işaret Turgut, Türkiye'ye gelenlerde bazı şüpheli olguların olduğunu lakin bunların henüz kanıtlanmadığını söyledi. 

Türkiye'de Ebola virüsünün tanısının koyulamadığını, hastadan tahsil edilen numuneleri Avrupa'ya Dünya Sağlık Örgütü referanslı laboratuvarlara gönderildiğini dile getiren Turgut, Ebola ve MERS virüsünden korunmak için neler yapılması gerektiği hakkında şu ayrıntıları verdi:

'Çok acil bir vaziyet yok ise salgın bulunan devletlere gezi edilmemelidir. Seyahat ediliyorsa şunlara dikkat etmek gerekiyor: Bu çeşit hastalarla münasebet etmemek, yabani yaşamda yarasalar, şempanzeler ve gorillerle temasa geçmemek, yiyeceklerden etlere dikkat etmek gerekiyor. En önemlisinde pişmiş et yemek çiğ et tüketilmemiş olması gerekiyor. Belirtiler arasında boğaz ağrısı, kas, mafsal ağrıları, ishal, kusmadır. Ebola'nın ağır olgularda bağırsak, diş eti, burun, bağırsak kanamalarına ve  ölüme sebep oluyor. O süre bunlar belirtileri olan sağlık kuruluşuna gitmeli ve orada gerekirse karantina alınmalıdır. Ebola hastalığının görüldüğü devletlere gezi eden, ateş yüksekliği, boğaz, kas, mafsal ağrısı olanlar ve MERS virüsünün görüldüğü devletlere gezi eden, ateş yüksekliği ve solunum sorunu çekenler tam olarak kendileri hastanelere başvurmalıdır.'

Sağlık Haberleri

Burun estetiğinde hedef: Yüze uyumlu ve doğal burun
Tabela asıldı, yakında açılacak
Mardin’de spor hekimi hasta kabulüne başladı
Girişimsel Radyoloji ile birçok hastalıktan ameliyatsız kurtulmak mümkün
Karaciğer kanserlerinde yeni teknolojiler hayat kurtarıyor
MEÜ’lü öğrenciler Ulusal Ralli Travma Rallisi’nde üçüncü oldu
Doktor kontrolü olmaksızın astım ilacını bırakmak krize neden olabilir
Sağlık hizmeti vatandaşın ayağına gidiyor
Tanısı konulamayan hastadan kolanjiyoskop yöntemiyle dokudan biyopsi alındı
Havalar soğudu, aktarlara ilgi arttı