Mersin’de çamkese böceğine karşı biyolojik mücadeleye başlandı

Mersin’de orman varlıklarına zarar veren çamkese böceği ile biyolojik mücadele çalışmalarına başlandığı bildirildi.Mersin Orman Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, ormanlara zarar veren çamkese böceği ile başlatılan biyolojik...

Mersin’de orman varlıklarına zarar veren çamkese böceği ile biyolojik mücadele çalışmalarına başlandığı bildirildi.
Mersin Orman Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, ormanlara zarar veren çamkese böceği ile başlatılan biyolojik mücadele çalışmaları devam ediyor. Mücadelede özellikle çevre dostu, çevreye zarar vermeyen, ekolojik dengeyi bozmayan mücadele yöntemleri tercih ediliyor. Bu kapsama, 2011 yılından itibaren Mersin Orman Bölge Müdürlüğü’nde kimyasal mücadele yapılmıyor.
Zararlı bir böcek olan çamkese böcekleri, çam ağaçlarının ibrelerini yiyerek zarar verirken, artım kayıplarına neden oluyor. Çamkese böceğine karşı iki farklı biyolojik mücadele yöntemi uygulanıyor. İlki orman işletme müdürlüklerinde çamkese böceği paraziti ’phryx caudata’yı tekrar ormanlara kavuşturmak için yapılan tel kafes yöntemi, diğeri ise yırtıcı böcek ’calasoma sycophanta’ larvası salımı. Bu çerçevede, araziden toplanan yaklaşık 2 bin 700 çamkese böceği yırtıcısı ’calosoma sycophanta’ ergini, Davultepe üretim laboratuvarına getirilerek mart ayı başı itibariyle üretime başlandı.
Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü kontrolünde Mersin Orman İşletme Müdürlüğü Davultepe İşletme Şefliğince 27 bin olarak planlanan ’calosoma’ ergin larvaları, çamkese böceği zararı görülen bölgenin ormanlık alanlarına salınımı, nisan ayı itibariyle başladı. Yine bu yıl 9 orman işletme müdürlüğü görev alanında bulunan ormanlarda zarar yapan çamkese böceğine karşı salınım yapılmasına başlandı.
Bugüne kadar Anamur, Bozyazı, Erdemli, Gülnar, Mut ve Silifke orman işletme müdürlüklerinde, bin hektarlık alana 24 bin böcek salınırken, ilerleyen süreçte Çamlıyayla, Mersin ve Tarsus Orman işletme müdürlüklerine de salımlar gerçekleştirilerek, sene sonuna kadar bin 600 hektarlık alana salınmış olacak.

Yaşam Haberleri

Sıcaktan bunalan güvercinler havuzda keyif yaptı
Antalya’nın yılkı atları
Eskişehir’de geçtiğimiz günlerde yaşanan zirai don ve kırağı sonrası fideler zarar gördü
Ormanda bulduğu yavru tavşanı şırıngayla besliyor
Mayıs’ta sıcak ve nemli hava bunalttı
Atık ahşaplar, depremzede vatandaşın gelir kapısı oldu
50 dereceyi bulan sıcaklarla kuruyan dağ eteklerindeki şelale, yağışlarla birlikte yeniden canlandı
Elazığ’da aç kalan tilkiler şehre indi
Nesli tükenmekte olan porsuğa araba çarptı
Elazığ’da mezar taşları kırıldı