"Mısır, buğday ve soyanın yemlik kullanımı artacak"

Uluslararası Hububat Konseyinin 1 Temmuz 2014-30 Haziran 2015 dönemine ilişkin tahmin raporu açıklandı

BALIKESİR (AA) - ZAFER AKPINAR - Uluslararası Hububat Konseyi (IGC) raporunda, 1 Temmuz 2014-30 Haziran 2015 döneminde dünya ölçeğinde tüketimin, buğdayda 706 milyon, mısırda 955 milyon ve soyada 296 milyon ton olması öngörülüyor.

Dünya et üretiminin yukarı yönlü ivmesi göz önünde bulundurularak buğday, mısır ve soyanın yemlik kullanımlarında, bir önceki döneme kıyasla yüzde 10'un üzerinde artışlar bekleniyor.

AA muhabirinin, IGC hububat tahmin raporundan derlediği bilgilere göre, dünya buğday üretimi, bu yıl temmuz ayı başından gelecek sene haziran sonuna kadar 713 milyon ton düzeyinde gerçekleşecek.

Çin, Rusya, ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinin üretimlerinde beklenen artışlar, Cezayir ve Arjantin'deki azalmalarla dengelenerek geçen yılla aynı kalacak. Buğday hasat alanı da yüzde 1 yükselmeyle 222,6 milyon hektara ulaşacak.

Dünya buğday tüketimi, geçen döneme kıyasla 11 milyon ton yükselip 706 milyon tona çıkacak.

Aynı dönemde dünya mısır üretimi, geçen sezondan 9 milyon ton düşük, 973 milyon ton düzeyinde olacak. Hasat alanı yüzde 2 büyüyecek mısırda küresel tüketim ise 14 milyon ton artışla 955 milyon tona yükselecek.

Dünya ölçeğinde 22 milyon ton artışla 304 milyon ton seviyelerinde gerçekleşecek soyanın küresel tüketimi de geçen sezona göre 16 milyon ton artarak 296 milyon ton civarında seyredecek. Özellikle Çin'in yüksek talebi nedeniyle tüketimde yüzde 6'ya varan artış kaydedilecek.

- Tarım ürünlerinin yemlik kullanımı artacak

Küresel et üretiminin yukarı doğru eğiliminin korumasının beklendiği not edilen rapordaki bilgilere göre, buğdayın yemlik kullanımı 8 milyon tonluk artışla 139 milyon tona çıkacak.

Buğdayın insan gıdası olarak kullanımı ise yüzde 1 büyümeyle 481 milyon tona, endüstriyel kullanımı yüzde 3 artışla 19,2 milyon tona yükselecek.

Yüksek arzlarla büyükbaş ve kanatlı diyetlerinde daha fazla mısır dahil edileceğinden hayvan yemi için bu ürünün kullanımı 545 milyon tondan 554 milyon tona ulaşacak.

Endüstriyel mısır kullanımı 257 milyondan 259 milyon tona, gıda olarak tüketimi de 103 milyondan 106 milyon tona artacak.

Soyanın yem amaçlı kullanımı yüzde 10,7 yükselişle 15 milyon ton, gıda olarak tüketimi ise yüzde 1,8 artışla 17 milyon ton olacak.

Ekonomi Haberleri

Mersin’de ’organik tarım’ projesi ile ürünlerin verimi artıyor
Erzurum’dan 4 ayda 11.6 milyon dolarlık ihracat
Çiftçiler, hazine arazilerinin tamamının kullanıma sunulmasını istiyor
Batı Akdeniz’de ihracat yüzde 5,92 arttı, en fazla ihracat Çin’e yapıldı
Dolu ve yağmur sonrası ziraat mühendisleri sahaya indi
5 bin insan, 400 bin küçükbaş hayvanın zorlu yolcuğu başladı
Isparta’yı bu yıl gül kokusu erken sardı
Adana Ticaret Odası Mobil Uygulama hayata geçirildi
Ulusal Sanayi Odaklı Ar-Ge ve İnovasyon Proje Yarışması sonuçları açıklandı
Edirne’de Bulgarların alışveriş mesaisi sürüyor