Miyop Gözlere Gün Işığı Faydalı

Op. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, açık havada büyüyen çocukların miyopi ilerlemesinde yavaşlama gözlemlendiği söyledi.

Op. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, açık havada büyüyen çocukların miyopi ilerlemesinde yavaşlama gözlemlendiği söyledi.

Çocukluk ve gençlik dönemindeki ortaya çıkan ve uzağı görememe rahatsızlığı olarak bilinen miyopi hastalığı, giderek yaygınlaşıyor. Bu durum özelikle aileleri tedirgin ediyor. Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Bilgehan Sezgin Asena da, miyopinin ilerleyişini durdurmanın tam olarak mümkün olmadığını söyledi. Çocuklukta miyopinin düzeltilmesi tedavisinin yalnızca gözlük ile yapılabildiğini ifade eden Asena, "Yakın bakışın kullanıldığı iç mekan aktivitelerinin miyopinin ilerleyişini kolaylaştırdığı kabul edilmekteydi. Halbuki tıptaki son gelişmelerle birlikte miyopiye kapalı mekanlardaki ışığın miktarının neden olduğunun anlaşıldı. Bu nedenle miyop çocuklara spor yapmak gibi uzak bakışın kullanıldığı dış mekan aktiviteleri ile dengelenmiş bir yaşam düzeni öneriyoruz" diye konuştu.

Miyopi rahatsızlığının 18-20 yaşından sonra ilerlemesinin durduğu bilgisini veren Dr. Asena, "Göz gelişimini etkileyen faktörlerden biriside ortamdaki ışığın azlığı ya da çokluğudur. Bir oda iyi aydınlatılmış olsa bile 400 lüxlük bir aydınlığa sahiptir. Halbuki ev dışında hava kapalı olsa dahi bu rakam 40 bin lüx değerindedir. Yani kapalı mekandaki ışık miktarı, açık alanlardakinin yüzde 1'i seviyesinde. Karanlık ortamda göz daha çok büyüdüğü için miyopi de buna paralel olarak büyüyor. Bu nedenle çocukları küçük yaşlardan itibaren hergün 2 saat gün ışığına çıkarmak gerekiyor" diye konuştu.

GÜNEŞ IŞIĞI MİYOPİ İLERLEMESİNİ YAVAŞLATIYOR

Açık havada büyüyen çocukların miyopi ilerlemesinde yavaşlama gözlemlendiği bilgisini veren Op. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, "Güneş ışığı vücutta dopamin hormonunun salgılanmasını sağlıyor. Dopamin de göz büyümesini yavaşlatıyor. Bu nedenle Miyopinin ilerlemesi de azalıyor. Çocukların dış mekandaki sportif faaliyetler ve sosyal aktivitelere katılımlarının da teşvik edilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, genetik geçiş gösteren bir bozukluk olan miyopinin tedavisini çocukluk çağında gözlük, ergenlik döneminde kontakt lens ve 20'li yaşlarından sonra eğer gözde numara ilerlemesi durmuşsa excimer lazer tedavisi olarak özetledi. Anne babaların çocukların gözlerini periyodik olarak muayene ettirmeleri gerektiğini vurgulayan Dr. Asena, çocukların ilk muayenelerinin iki yaşında yapılması, bozukluk olmasa bile iki yılda bir devam edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Sağlık Haberleri

Prostat ve meme kanserinde umut ışığı
Adana’da bisiklet tutkunları ‘Sağlığın keyfini bisikletle sürelim’ sloganıyla pedalları çevirdi
Sağlıklı yaşam için pedal çevirdiler
Kazakistanlı 14 yaşındaki Nikita şifayı Pendik’te buldu
Kızılay 1. Genel Başkan Yardımcısı Saygılı: "2 bin 250 ünite kan toplandı"
Havaların ısınmasıyla tozun etkisini hissettirdiği enkaz kentte yaşayan vatandaşlara maske uyarısı
Astım hastası kadın uçak ambulansla Ankara’ya sevk edildi
Hastalar artık Adıyaman ve çevre illere gitmeyecek
Yüksekova’daki iki bölgede nöbetçi eczane bulundurulmasına karar verildi
Kütahya Evliya Çelebi Hastanesinde Dünya El Hijyeni Günü bilgilendirme standı