Niğde’de Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Polikliniği 11 farklı alanda hasta kabulüne başladı

Niğde Eğitim ve Araştırma Hastanesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Polikliniği, 11 farklı branşta hasta kabulüne başladı. Klinikte başta kupa terapisi (hacamat) olmak üzere ozon, fitoterapi, hipnoz, mezoterapi, arı, sülük tedavileri gibi gel...

Niğde Eğitim ve Araştırma Hastanesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Polikliniği, 11 farklı branşta hasta kabulüne başladı. Klinikte başta kupa terapisi (hacamat) olmak üzere ozon, fitoterapi, hipnoz, mezoterapi, arı, sülük tedavileri gibi geleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemleri kullanılıyor.
Geleneksel ve tamamlayıcı tıbbın suistimal edilen bir alan olduğuna dikkati çeken Tibbi Farmakolojı Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Kaya, geleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemlerinin yetkin hastanelerde ve uzman hekimlerce yapılması gerektiğini vurguladı. Niğde Eğitim ve Araştırma Hastanesi Geleneceksel ve Tamamlayıcı Tıp Polikliniği’nde 11 farklı alanda uygulama yaptıklarını söyleyen Prof. Dr. Kaya, bu yöntemin hiçbir zaman modern tekniklerin önüne geçmemesi gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Kaya, "Ülkemizde şu anda Sağlık Bakanlığı tarafından 15 uygulamaya izin verilmiş durumda ve 11 konuda yetkiliyiz. Bunlardan en sık bilinen halk arasında hacamat olarak da bilinen kupa tedavisi. Kupa tedavisinin dini bir gelenek yönü de olduğundan çok rağbet görüyor. Tıbbi olarak dünyanın birçok yerinde uygulanan bir yöntem. Nedeni belli olmayan baş ağrıları, bazı kas ağrılarında faydalı olabiliyor. Bunun dışında yine sık uygulanan bir yöntem ozon tedavisi. Kişinin kendi kanının ozonlandıktan sonra tekrar kendisine steril şartlarda verilmesi prensibine dayanıyor. Kılcal damar tıkanmada, bazı kronik yaralarda, şeker hastalarında çok faydalı oluyor. Bunun dışında bağışıklık sistemini destekleyerek kişilerin vücudunun direncini de arttırdığı biliniyor. Halkımızın çok bilmediği ama bazı bölgelerde çok uygulanan yöntem arı terapisi. Arı sokturularak uygulanıyor veya arının zehri tedavi olarak uygulanabiliyor. Sülük tedavisi de aslında yurt dışında ve dünyanın birçok alanında belli bir hastalıkta profesyonel olarak kullanılıyor. Modern tıpta da kullanım alanı var. Kan dolaşımının bozulduğu, dolaşımın bozulduğu durumlarda kullanılabiliyor ve birçok kronik, nedeni belli olmayan ağrılarda fayda sağlıyor" dedi.
Niğde Eğitim ve Araştırma Hastanesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Polikliniği’nde fitoterapi ve hipnoz yöntemleri ile tedaviler yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Kaya, hipnoz sayesinde düşünce ve davranışın değiştirilebildiğini belirterek, "Fitoterapi bitkilerin tıbbi amaçlı olarak kullanımı. Günümüzde bitkilerden elde edilen ilaçlar çok çok azaldı, sentetik hale geldi. Ama halen bitkilerin tıbbi amaçlı olarak kullanılabileceğini biliyoruz. Bu nedenle bazı karışımlar bazı hastalıklarda uygulanıyor. Bunun dışında pek bilinmeyen ama çok faydalı bir uygulama da larva tedavisi. Kronik yaralar üzerinde tedavi amacıyla kullanılıyor. Aylarca iyileşmeyen yaralar üzerinde temizlik çok önemlidir. Bunu cerrahi olarak biz yapmaya çalışıyoruz ama mikro temizlik yapmak pek mümkün olmuyor. Bu larvalar canlı dokuya hiç zarar vermeden mikro temizlik yapabiliyorlar" ifadelerini kullandı.
Düşünce ve davranışı değiştirmenin gerektiği durumlarda uygulanan hipnoz tedavisi ile sigara, oyun gibi bağımlılıklardan kurtulmanın mümkün olabildiğini söyleyen Kaya, hipnozun fobilerden kurtulmada etkili olduğunu da ifade etti.

Sağlık Haberleri

Bakan Koca: “Onaylı randevu dönemi uygulaması pazartesi günü başlıyor”
Lenfödem hastası Nesrin Ayral: "Soğan bile doğrayamıyordum, şimdi araba bile kullanıyorum"
El hijyeninin önemine dikkat çektiler
Çölyak hastalığı farkındalık haftası
ZBEÜ Hastanesinin akademik kadrosu genişliyor
KBÜ tarafından ilkokul ve ortaokul öğrencilerine Temel Sağlık Eğitimi verildi
Saygı Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Kürşat Uzun: “Alerji mevsimi: İlkbahar ve sonbahar”
Sağlık Bakanı Koca: "MHRS; telefon ve internet erişiminin olduğu her yerde yepyeni bir özellik kazanmış, modifiye olmuş durumda. Sistem artık şöyle işleyecek: Ertesi gün randevusu olan her hastamız, akşam saat 8’e kadar...
Sağlık Bakanı Koca: "Geçen yıl 23 milyon kişi, aldığı randevulardan en az birine gelmedi. Nüfusun yaklaşık 4’te biri demek. Gelinmeyen toplam randevu sayısı 81 milyon. Üç-dört saat kala iptal edilen randevu sayısı ise 21...
Sağlık Bakanı Koca: "Bağışıklama programındaki diğer bütün aşılar da Hıfzıssıhha’da üretilecek. 2028’de ise tüm aşılar yüzde 100 yerli üretim olacak."