Öğretmenlere rotasyon 12 yıla çıkarılacak

MEB, aynı okulda 8 yılını dolduran öğretmenlere rotasyon getirilmesini öngören yönetmelik taslağındaki süreyi 12 yıla çıkarmayı planlıyor.

MEB, tıpkı okulda 8 yılını dolduran öğretmenlere rotasyon getirilmesini öngören yönetmelik taslağındaki süreyi 12 yıla çıkarmayı planlıyor. 

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hamza Aydoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin taslak şekilde hazırlandığını ve ilgililerin görüşüne açıldığını belirtti.

Yönetmeliğe ilişkin, 2 bin 177 görüş geldiğini aktaran Aydoğdu, Kayseri'de yapılan toplantıyla bu görüş ve önerilerin değerlendirildiğini kaydetti. Aydoğdu, rotasyonun taslakta 8 sene planlandığını ancak toplantının neticesinde 12 sene olması konusu için mutabakat sağlandığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'ne 12 sene şekilde koyduk. Gelecek hafta bünyesinde Sayın Bakanımız başkanlığında bir sunum yapacağız. Orada Sayın Bakanımızın verdiği nihai karara göre, rotasyon belirgin olacak. Bunun yanında, seçenek bir görüşte şu, 15 yıldan başlayarak kademeli şekilde rotasyon yapılması. 2014-2015 eğitim öğretim yılında 15 yılını dolduranlar,  2015-2016'da 14 yıl, 13 yıl, 12 yıl, kademeli yapıp geçişleri rahatlatmak amacıyla böyle bir teklifimiz var. Şuradan sonra yapılacak toplantı sonucunda bu netleşecek. Aralık bünyesinde de yönetmeliğin çıkacağını düşünüyorum.'

Yönetmelik çalışmasında Bakan Nabi Avcı'nın talimatıyla hem eğitim camiasının hem de sosyal tarafların görüşlerinin alındığına dikkati çeken Aydoğdu, rotasyonu bütün sendikalarla da görüştüklerini anlatım etti. 

Makul ve mantıklı bulunan bütün görüşlerin yönetmeliğe alındığını vurgulayan Aydoğdu, yönetmeliğin bütün tarafların görüşü alınarak hazırlandığı için sonucunun fazla fazla müspet olacağını düşündüğünü belirtti. 

Aydoğdu, rotasyonun ilçelerde yapılması kararı aldıklarını da söyledi.

'Yılda 350 bin kişi yer değişikliği için başvuru ediyor'

MEB'in, eş hali tayinleri konusu için eleştirildiğini dile getiren Aydoğdu, dünyanın hiç bir yerinde MEB'deki kadar muallim sirkülasyonunun bulunduğu bir memleket bulunmadığını anlatım etti. 

Aydoğdu, Bakanlığa, yılda 350 bin kişinin yer değişikliği için başvuru ettiğini ve her sene 150 bin öğretmenin yerinin değiştiğini bildirdi.

Hamza Aydoğdu, 'MEB'in iş ve işlemlerin müthiş derecede düzenli, düzenli ve çoğu öğretmenin de ihtiyacına karşılık sağlayan bir uyum şeklinde yürütüldüğünü' kaydetti. 

Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'ni ilgili hükümler ve Başbakanlık Çerçeve Yönetmeliği ile üst normları dikkate alarak hazırladıklarını izah eden Aydoğdu, 'Biz kendi kafamızda birinin talimatıyla, benzeri hususi sektörde çalışan ve geçmişte bir sene bulunan sigortalılığı üç yıla çıkarmadık. Ağustos ayı arasında Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Çerçeve Yönetmeliği'nde bir sene bulunan bu sigortalılık süresi üç yıla çıkarıldı. Bu çerçeve yönetmelik MEB'i ve bütün bakanlıkları bağlayan bir üst normdur' diye konuştu. 

Eş hali tayinleri görüşülüyor

Tüm bakanlıkların 6 ay arasında kendi yönetmeliklerini çerçeve yönetmeliğe müsait bir duruma getirmesi gerektiğine işaret eden Aydoğdu, şunları kaydetti:

'Bazıları MEB'i eleştirirken, 'Çerçeve yönetmeliğinde olmayan konuları da siz yönetmeliğinize koyuyorsunuz' diyorlar. Doğrudur, çerçeve yönetmeliğinde bir hüküm yok ise bizi kısıtlayan, biz kendi yönetmeliğimize bırakabiliriz. Ama çerçeve yönetmeliğinde bir hüküm varsa, biz onunun tersine bir hüküm ortaya koyamayız. Burada biz de mecburiyetten Başbakanlık Çerçeve Yönetmeliği'ne müsait olarak, benzeri hususi sektörde çalışan öğretmenlerimize üç sene şekilde koyduk. Fakat Sayın Bakanımız da bu konu hakkında gerçekten bizim duygulu davranmamız gerektiği, öğretmenlerimizin hak kaybına uğramaması gerektiği üstüne bize buyruk verdi. Biz de bu konuyu Başbakanlıkla, Devlet Personelle görüşüyoruz. Eğer bu konuyla ilgili bizim şubat eş atamasında herhangi bir esneme olursa yada biz bunu yasa ve yönetmelikler çerçevesinde şubat atamasını düzeltebilir miyiz, düzeltemez miyiz konusuyla ilgili Devlet Personel Başkanlığı ve Başbakanlıkla mühim bir meslek yapıyoruz.'

Bu konuyla ilgili bir esneme olursa kamuoyuyla paylaşılacağını bildiren Aydoğdu, lakin şu an çerçeve yönetmeliğe müsait devinim etme zorunda olduklarının altını çizdi.

Kaynak: AA

Eğitim Haberleri

Büyükşehir, öğrencilere Bandırma’da 106 bin 204 kez ücretsiz ulaşım sağladı
Makedonyalı öğrenciler Safranbolu’yu gezdi
TÜBİTAK’tan BUÜ’nün projesine Cumhuriyetin 100. yılına özel destek
Uzunköprü’de 40 Hadis Ezber Okuma Yarışması düzenlendi
Köylerde eğitim kalitesini arttıracak proje tamamlandı
Emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ferruh Çömlekçi’ye ’Mesleki ve Akademik Saygı Ödülü’
Elazığ’da Genç Sada Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması
İstasyon Kuşadası otizm eğitim zirvesine ev sahipliği yaptı
Kuran-ı Kerim’i en iyi okumak için yarıştılar
Salihlili öğrenciler staj yerlerine uğurlandı