Ön çapraz bağ yırtılması tedavi edilmezse ciddi kıkırdak hasarlarına neden oluyor

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Cuma Kayıkçı, ön çapraz bağ yırtılmasının tedavi edilmediği takdirde dizde tekrarlayan dönmeler, ciddi kıkırdak...

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Cuma Kayıkçı, ön çapraz bağ yırtılmasının tedavi edilmediği takdirde dizde tekrarlayan dönmeler, ciddi kıkırdak ve bağ hasarlarına neden olabileceğini söyledi.

En sık karşılaşılan diz yaralanmalarından biri olan ön çapraz bağ yırtılmasının, genellikle sporcularda veya amatör olarak spor yapan kişilerde karşılaşılan bir durum olduğunu belirten Side Anadolu Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Cuma Kayıkçı, "Tedavi edilmediği takdirde dizde tekrarlayan dönmeler yaşanır ve ciddi kıkırdak-bağ hasarlarına neden olur" dedi.

Dize gelen şiddetli çarpma, ani dönüş, sıçramalar ve durma hareketlerine bağlı olarak oluşan stresin, ön çapraz bağ sakatlıklarına yol açtığına işaret eden Kayıkçı, "Bunun yanında, kayak sporu sırasında dizin aniden dönmesi, darbe alınması gibi çeşitli nedenler de bu yaralanmaların görülme sıklığını arttırabilir. Gençlerde çok daha sık görülmektedir. Eğer tedavi edilmezse; özellikle sportif faaliyetlerde bulunacak kişiler ise mutlaka ön çapraz bağ ameliyatı olması gerekiyor. Eğer yapmazsa; dizi sabitleyen ön çapraz bağ olmadığından dolayı tekrar tekrar diz dönebilir. Ve dizdeki diğer bağlar, menisküsler yırtılır ve ciddi kıkırdak hasarları meydana geliyor. Zaten yüzde elli oranında ileriki yaşlarda dizdeki kireçlenmeler ortaya çıkabiliyor" diye konuştu.

Ön çapraz bağ kopması nedenleri

Op. Dr. Kayıkçı, ön çapraz bağ yaralanmalarını şu şekilde açıkladı:

"En sık karşılaştığımız yaralanmalardan bir tanesidir. Çapraz bağ yaralanmaları genellikle spor aktivitelerinde yaşanır. Genel anlamıyla ön çapraz bağ kopması nedenleri şu şekildedir; dize doğrudan alınan darbe, aniden durmak, ani yavaşlama ve yön değiştirme, sıçramadan sonra dengesiz düşme, uygun olmayan ayakkabı veya ekipman kullanımı, yapılan spor aktivitesinin zemininin uygun olmaması."

Ön çapraz bağ kopması belirtileri

Ön çapraz bağ yaralanmasında şiddetli ağrı ve sesin önemli bir belirti olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Cuma Kayıkçı, "Hareket ederken dizde kopma hissi oluşur ve dizden kopma sesi gelir. Bölgesel olarak dizde ve tüm bacakta şiddetli ağrı hissedilir. Dizde ödem-şişlik, hareket sırasında ağrı oluşabilir. Dizin hareket kabiliyeti düşer ve hareket ettirme zorluğu yaşanır. Ön çapraz bağ yaralanmalarında yürüme güçlüğü yaşanır, geçici olarak hastada aksama görülebilir. Yürüme esnasında bacakta aniden oluşan hissizlik bacağın hareketini engeller. Bazı durumlarda ise dizin yerinden çıktığı ve boşluk hissi oluşabilir" şeklinde belirtileri açıkladı.

Tedavi yöntemleri

"Ön çapraz yırtığı genellikle iyi bir fizik muayene ile yüksek oranda tanı konulabilir ancak ek yaralanmaları görmek ve tanıyı kesinleştirmek için MR görüntülemeye ihtiyaç vardır" diyen Dr. Kayıkçı, "Kendi kendine iyileşmesi çok zor olan bir rahatsızlık. Özellikle genç hastalarda, sportif faaliyetlerde bulunan hastalarda tek tedavi yöntemi cerrahidir. Eğer tedavi etmezseniz daha sonra sportif faaliyetler esnasında o boşluk hissinden dolayı diz tekrar tekrar dönme eğilimine girip diğer bağlara, menisküslere, kıkırdak yapılarına hasar verir. Genç, aktif spor yapan kişilerde önerimiz cerrahi tedavi yöntemidir. Bu tek başına alçıya alınacak ya da dizlik kullanılarak geçecek bir yırtık değildir. Ön çapraz bağ cerrahisini artroskopik olarak yapıyoruz. Ama hastadan bir bağ almamız gerekiyor. Hastadan bağ alarak daha sonra dizin alttaki(tibia) ve üstündeki(femur) kemiğinden tüneller açıp alınan bağı oraya fikse edip sabitliyoruz. Ve o bağ orada tekrar yeniden oluşuyor" ifadelerini kullandı.

Sağlık Haberleri

Prof. Dr. Tevfik Özlü: “Sabahları uykudan uyandıran nefes darlığına dikkat”
Ağrısız ve acısız ameliyatlar Denizli ilk kez Tekden’de başladı
Çiftçilere uzmanından kene uyarısı
Prof. Dr. Süleyman Taş’tan, 100 cerrahın canlı izlediği estetik ameliyat
Uzmanından cep terapisti yorumu: “Susmak ve hissetmek gibi süreçler algoritmaya yüklenemez”
Uzmanlar uyardı: "Hastalık yapan mikroorganizmalar eller üzerinde 60 dakika canlı kalabiliyor"
"Türkiye’de astımlı hasta sayısı artıyor"
Prof. Dr. Ovalı’dan ‘Kök hücre’ açıklaması: “Büyük ümit olmaktan artık çıkmalı”
Uzmanı uyardı, ani kalp ritim bozukluğu direkt ölüme neden olabiliyor
Birçok hastalıktan ameliyat olmadan kurtulmak mümkün