Onkoloji Uzmanı: “Günlük düzenli kahve tüketiminin bağırsak kanseri gelişim riskini azalttığına dair veriler elde edildi”

Düzenli kahve tüketiminin bağırsak kanseri ihtimalini azalttığı tespit edildi.

Düzenli kahve tüketiminin bağırsak kanseri ihtimalini azalttığı tespit edildi. Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Uğur Coşkun, "Günlük düzenli kahve tüketiminin bağırsak kanseri gelişim riskini azalttığına dair veriler elde edildi" dedi.

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Uğur Coşkun, "Geçmişte yapılan bazı çalışmalarda günlük düzenli kahve tüketiminin bağırsak kanseri gelişim riskini azalttığına dair veriler elde edildi. Fakat kahvenin bağırsak kanserine yakalanmış ve hastalığı yayılma, tekrarlama yapmış olan kişilerde bir etkisinin olup olmadığı günümüze kadar merak konusuydu. Geçen hafta JAMA Oncology dergisinde bu konu ile ilgili uzun takipli büyük bir çalışma yayınlandı" ifadelerini kullandı.

Kahve tüketimi ve bağırsak kanseri ilişkisi

Çalışma hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Coşkun, "Bu çalışmada ilerlemiş bağırsak kanseri nedeni ile kemoterapi ve hedefe yönelik tedavi planlanan hastalarda, tedavinin başlangıcında kahve tüketimi anket yapılarak sorgulanmış. Günde 2 ya da 3 bardak kahve içme alışkanlığı olanlarda, hiç içmeyenlere göre yaşam süresi yüzde 18 daha fazla rapor edildi. Günde 4 bardak ya da daha fazla kahve tüketenlerde ise yaşam süresi içmeyenlere göre yüzde 36 daha fazla olarak bildirildi" şeklinde konuştu.

"Kahvenin bazı kanser türlerinin oluşumu ve tekrarının önlenmesi üzerine olumlu etkileri olabilir"

Daha önce bağırsak kanseri gelişim riskinin kahve tüketimi ile azaldığına dair veriler olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Coşkun, şunları kaydetti:

"Daha önceden bağırsak kanseri ve meme kanseri gelişme riskinin kahve tüketimi ile azaldığına dair veriler bulunmakta idi. Fakat diğer yandan fazla miktarda kahve tüketiminin akciğer kanseri riskini artırabileceğine yönelik geçen sene büyük bir çalışma yayınlanmıştı. Sonuç olarak kahvenin bazı kanser türlerinin oluşumu ve tekrarının önlenmesi üzerine olumlu etkileri olabileceğini düşünmekteyiz. Bu faydalı durumların kahvenin anti-oksidan, anti-inflamatuar yada insülin duyarlılığı üzerinden olan etkilerine bağlı olabileceği düşünülmektedir. Fakat kahvenin kavrulma işlemi ve türüyle ilişkili olarak bazı risk artışlarına da yol açabileceği düşüncesi günümüzde tamamen ekarte edilmiş durumda değildir. Sonuçta bu çalışmaların yakından takibi çok önemli. Şu anda günlük alışkanlıklarımızı değiştirmemizi gerektirecek bir durum söz konusu değil."

Sağlık Haberleri

Astım hastası kadın uçak ambulansla Ankara’ya sevk edildi
Hastalar artık Adıyaman ve çevre illere gitmeyecek
Yüksekova’daki iki bölgede nöbetçi eczane bulundurulmasına karar verildi
Kütahya Evliya Çelebi Hastanesinde Dünya El Hijyeni Günü bilgilendirme standı
Türkiye’de epidural anestezi tercihi yüzde 1’in altında
5 yıl sonra, kalbinin normal atışını duydu
4 Mayıs Dünya Ankilozan Spondilit Günü
Türkiye’de çocukların yüzde 30’u toksik ebeveyn ile karşı karşıya
Nörolojik hastalıkları elektrik uyarısıyla tedavi eden cihaz geliştirildi
Apandisit tanısı konulan hasta için helikopter havalandı