Oyun terapisi çocukları depresyondan kurtarıyor

Oyun oynamanın çocukların ihtiyacı ve hakkı olduğunu belirten Psikolog Merve Demir, oyun terapisinin çocukları depresyondan kurtardığını söyledi.

Oyun oynamanın çocukların ihtiyacı ve hakkı olduğunu belirten Psikolog Merve Demir, oyun terapisinin çocukları depresyondan kurtardığını söyledi.

Nişantaşı Psikiyatri Merkezinden Çocuk-Ergen Psikoterapisti Uzman Klinik Psikolog Merve Demir, "Oyun, çocuk için doğal bir ihtiyaçtır. Oyunun, tarihin başlangıcından beri tüm kültürlerde olduğu bilinmektedir. Çocuğun hayatında neredeyse yemek ve uyku kadar önemli bir yere sahiptir. Oyun, çocuğun enerjisini boşaltmasına, duygularının farkına varmasına ve rahatlamasına yardımcı olur" dedi.

Filial terapi, anne babalara oyun aracılığıyla çocukları ile kurdukları duygusal bağı güçlendirmelerine yardımcı olduğunu kaydeden Demir, "Aynı zamanda çocuktaki olumsuz davranışların azaltılmasına katkı sağlayan bir yöntemdir. Filial Terapi sayesinde, anne babalar çocukları ile aralarındaki ilişkiyi daha sağlam bir hale getirirler. Filial Terapi, Çocuk Merkezli Oyun Terapisi'nin anne babalarla uygulanan farklı bir şeklidir. Filial terapi; ebeveynlerin çocuklarının duygularını daha iyi anlamalarına yardımcı olur. Böylece çocuklarını daha iyi anlayan anne-babalar olarak, çocukla olan ilişkilerinde kendilerine daha fazla güvenirler" diye konuştu.

Demir, "Filial terapide anne babalar çocukları ile oynarken kullanacakları bazı becerileri öğrenirler. Çocukları ile daha etkili iletişim kurmak için etkili dinleme, cesaretlendirme, sınır koyma ve seçenek sunma gibi konularda bilgi sahibi olurlar. Oyunu nasıl takip etmeleri gerektiğini ve çocuğun oyununa uygun tepkileri vermeyi öğrenirler. Bu becerileri kazandıktan sonra haftada bir çocuklarıyla 30 dakikalık özel oyun zamanları geçirirler. Bu süre boyunca soruna değil çocuğa odaklanırlar. Terapist tarafından verilen geri bildirimler sayesinde, ebeveyn olarak eksik oldukları yönlerini fark ederler ve bu yönlerini nasıl geliştireceklerini öğrenirler. Bunlara ek olarak oyun oyunlarda olup bitenler, terapist tarafından yorumlanır ve ebeveynler çocuklarının duygularını daha iyi anlamış olur" ifadelerini kullandı.

Filial terapide çocuklar, anne babaları tarafından oldukları gibi, koşulsuz kabul gördüklerini hissettiklerini ifade eden Demir, "Bu sayede çocuğun özgüveni artar. Kendi duygularının daha fazla farkında olmaya başlarlar. Duygularını ve düşüncelerini uygun şekilde ifade etmeyi öğrenirler. Problem çözme becerileri gelişir. Sorunlu davranışları azalır ve daha fazla sorumluluk alırlar. Filial terapi, 10 Hafta süren ve birkaç ailenin aynı anda katıldığı bir yöntemdir. Bu çalışmada başka anne babalarla bir araya gelerek, çocuklarıyla nasıl oynamaları gerektiği ile ilgili becerileri, deneyerek öğrenirler. Öğrenmiş oldukları becerileri kullanarak çocuklarıyla evde özel oyun zamanları geçirirler. Filial terapi eğitimine katılan anne-babalara bu tekniğin nasıl, hangi oyuncaklarla uygulanacağı tüm detayları ile öğretilir. Gruba katılan her ebeveyn oyun seansının video kaydını alır ve her hafta bir ebeveynin videosu izlenir. Terapist izlenen video ile ilgili geribildirimlerde bulunur ve öğrenilenler örnekler üzerinden pekiştirilir. Anne babaları ile geçirdikleri bu özel oyun zamanları, hem çocukları duygusal anlamda destekler, hem de anne-babaları ile olan ilişkilerini daha da güçlendirir" şeklinde konuştu.

Sağlık Haberleri

Toroslar Belediyesi, ’Evde Sağlık’ hizmeti ile vatandaşlara destek veriyor
Dize Mahallesi yeni aile sağlık merkezine kavuşuyor
Güneyyurt Aile Sağlığı Merkezi yeni yerinde hizmete başladı
Dünya, Türk hekimlerini parmakla gösteriyor
Ankara Sağlık Turizmi Federasyonu’ndan Afrika ülkeleriyle sağlık turizminde işbirliği açıklaması
Tiroid bezinin az ya da fazla çalışması farklı sağlık sorunlarına yol açabiliyor
“Birbirimize Candan Bağlıyız” projesiyle kan bağışı başlatıldı
İlkbaharda alerji şikayetleri artmaya başladı
Hücrelerden üretilen biyomalzeme yara iyileştirmesini hızlandıracak
Başhekim Doğan göreve başladı