"Özel çocuklar" ebru derslerini dört gözle bekliyor

Doktor Ayten Bozkaya Spastik Çocuklar Derneğinde ebru kursuna katılan spastik engelli yaklaşık 40 çocuk, bu sayede daha güçlü bir şekilde rehabilite oluyor

BURSA (AA) - SERGEN SEZGİN - CEM ŞAN - Bursa'da, Doktor Ayten Bozkaya Spastik Çocuklar Derneğinde ebru kursuna katılan ve bu sanatı çok seven spastik engelli çocuklar, bir sonraki ders gününü adeta iple çekiyor.

Kurs öğreticisi Dilek Erim Aydemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu özel çocuklarla tesadüfen karşılaştığını ve derneğin çalışmalarını, oluşturulan aile düzenini görünce hayran kaldığını söyledi.

Eğitim dolayısıyla çocuklarla arasında çok güzel bir sevgi bağı kurulduğunu belirten Aydemir, ders saati bitmesine rağmen onlardan ayrılamadığını, şimdi ise yeni bir döneme başladıklarını dile getirdi. Aydemir, çocukların ebru yaparken mutlululuğunun kendisine inanılmaz keyif verdiğini anlattı.

Çocukların kurs saatini heyecanla beklediğini vurgulayan Aydemir, şöyle devam etti:

"Duyduğuma göre ebru yapmak için geleceğim zamanı akıllarında tutup gün sayıyorlarmış, o gün geldiğinde ise saat saymaya başlıyorlarmış. Bu çocukların doktorları geçen sene bana, 'Bizim bile çok zor başardığımız şeyi siz çok kısa bir sürede başardınız. Ellerini, kollarını hareket ettiriyorlar' dedi. Onlara ellerini çalıştırsınlar diye ödev veriyorum. 'Dilek Hoca gelene kadar biz bunu yapmalıyız' diye sürekli çalışıyorlar. Kollarını kaldıramayanlar bile büyük bir gayret gösteriyor. Yaptıkları ebruları odalarına asıyorlar. O kadar mutlu oluyorlar ki onların mutlulukları beni daha da mutlu ediyor ve koşarak geliyorum."

- "Yapamıyorlar diye bir şey yok, mutlaka yapıyorlar"

Özel çocukların gelişiminde moral ve motivasyonun çok önemli olduğunu belirten Aydemir, tedavi sürecinde sevginin de büyük etkisi bulunduğunu aktardı.

Aydemir, çocukların bu kadar sevgi ve motivasyon içinde olmasının, sağlıklarını olumlu etkilediğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bu çocuklar, yapamayacakları şeyi bile yapmak için gayret gösteriyor. Bir de yapamıyorlar diye bir şey yok, mutlaka yapıyorlar. Yapmaları için çabalıyoruz. Onların başarılarına hayranım. Burası çok yoğun oluyor. 40'a yakın çocuğumuz ebru yapmaya geliyor. Anneleri de yapmak istiyor. Tabii ki onlar hafta boyunca hastanelerde sıkılıyorlar. Onları da kırmıyorum ve 3-4 saat kadar meşgul oluyorum. Aileleri beni kapıda karşılıyor. Onların gözlerindeki ışık inanılmaz."

Dernek Başkanı İdris Göz ise 16 yıldır faaliyet gösterdikleri bilgisini vererek, çocukların ebru sanatıyla bir anlamda fizyoterapi gördüğünü ifade etti.

Onların sağlık durumlarının, moral ve motivasyonlarının artmasına bağlı olduğuna işaret eden Göz, "Normalde bu çocuklara, 'Ellerini çalıştır' dediğimizde çalıştırmazlar ama burada bu çalışmayı gördüğü zaman ellerini hırsla heyecanla daha çok çalıştırıyorlar" diye konuştu.

Kültür Haberleri

Ödüller çocuklarla buluştu
Buldanlı öğrenciler Çocuk Bayramını Romanya’da kutladı
Erzincan’da “İhtiyar Kız” isimli komedi oyunu sahnelenecek
Kütahya’da Bilim Fuarı
STSO, Sivas MTAL öğrencileri için Ankara kültür gezisi düzenledi
Tarsus Gastronomi Merkezi misafirlerini ağırlamaya devam ediyor
Bakan Göktaş, Hande Fırat’ın Devriamber sergisini ziyaret etti
İstiklal şairinin halka seslenişi sahnede anlatıldı
Havza’da festival hazırlıkları devam ediyor
Kitapseverler İZKİTAP Fest’i çok sevdi