Pandemi kısıtlamaları Abdalları vurdu

KIRŞEHİR (İHA) – Merhum bozlak ustası Neşet Ertaş, ölümünün 8. yılında mezarı başında, geleneğini sürdüren Abdallar tarafından dua ile anılırken,...

KIRŞEHİR (İHA) – Merhum bozlak ustası Neşet Ertaş, ölümünün 8. yılında mezarı başında, geleneğini sürdüren Abdallar tarafından dua ile anılırken, Abdallar pandemi döneminde iptal edilen düğünler nedeniyle sıkıntı çektiklerini bildirdi.

Kültür Bakanlığı Kırşehir Abdallar Müzik ve Oyun Topluluğu sanatçısı ve Neşet Ertaş'ın yeğeni Burhan Ertaş, merhum bozlak sanatçısı Ertaş'ın mezarında dua ettikten sonra Abdallık geleneğini Neşet Ertaş'ın çizdiği çizgide sürdürdüklerini söyledi.

Geleneğin temsilcilerinden Burhan Ertaş, "Neşet Ertaş'ın izinden gitmeye çalışan sanatçı gurubuyuz kendi deyimi ile de "o kanalın temsilcisi'yiz. Bizler, onun sitilini ve ağzını devam ettirerek bizden sonrası nesil için de bu geleneği aktarma gayreti içerisindeyiz" dedi.

Neşet Ertaş'ın amcasının oğlu Birol Ertaş ise merhum Muharrem ve Neşet Ertaş'tan öğrendiklerini aktarmaya çalıştıklarını ve halk müziği seven insanlara da ölmeyen türküleri aşıladıklarını söylediklerini belirtti.

Kırşehir'de geçimlerini düğünlerde çaldıkları saz, darbuka ve kemanla kazanan Abdallar; korona virüs salgını ile evlerine çekildi. Bağbaşı Abdallarından Dilaver Başaran, "Korona virüs yüzünden düğünler iptal oldu. Bu nedenle biz, düğün çalamadık. Tarlamız, arabamız, bağımız, bahçemiz olmadığından tek gelirimiz saz, davul, zurna olduğundan hepimiz mağdur olduk. Hiçbir gelirimiz yok" dedi.

"Belediyeler ve Cumhurbaşkanlığından destek bekliyoruz" diyen Bayram Başaran, "Virüs nedeniyle gidecek başka yerimiz yok. Ertaş'ların kendi mahallesinde yaşıyoruz. Ertaş da ölürken neslinin korunmasını istemişti. Nesli tükenen bir kuş bile koruma altına alınırken biz korunmuyoruz. Biz çaresiz kaldık. Bizlerin çoluk çocuğu aç. Bizlere el uzatılmasını istiyoruz. Çalışmaya ihtiyacımız var. Bizler gibi çocuklarımız cahil yetişmesin. Herkes Muharrem ustanın evine geliyor ama sağında ve solunda yaşayan garipleri kimse görmüyor" diye konuştu.

Ustaların yetiştirmeye çalıştığı çocuklar ise mahalle aralarında ellerinde sazları, darbukaları ve kemanları ile meslek öğrenme gayretini sürdürüyor.

Pandemi kısıtlamaları Abdalları vurdu

Pandemi kısıtlamaları Abdalları vurdu

Yerel Haberleri

Tıbbi Biyokimya Uzmanı Anayurt göreve başladı
Kanalizasyon ve yağmur suyu menfez çalışmaları sürüyor
Üniversite öğrencileri Adıyaman’ın tarihi alanlarını gezdi
Adıyaman Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu toplandı
Yücelik ailesinin acı günü
Çocuklardan örnek davranış: Buldukları telefonu muhtara teslim ettiler
Makam odasının balkonundaki küllük kumrunun yuvası oldu
Gülsüm ana Kazdağları’nda 22 yıldır konuklarını ağırlıyor
2. Uluslararası Aile Sempozyumu Gaziantep’te başlıyor
KBÜ’de “Biyomimetik akıllı yılanımsı robot” geliştirildi