Pembe Isparta Gülü için ‘Kırmızı Alarm’

Dünya gül yağı ihtiyacının yüzde 65'ini tek başına karşılayan Isparta'da, üretilen gül çiçeğinin yaklaşık yüzde 30'luk kısmını alan Gülbirlik'in...

Dünya gül yağı ihtiyacının yüzde 65'ini tek başına karşılayan Isparta'da, üretilen gül çiçeğinin yaklaşık yüzde 30'luk kısmını alan Gülbirlik'in taban fiyatı 7.80 olarak açıklaması sonrasında moraller bozuldu. Kentte, çiftçi ve üreticilerin en büyük birliği konumundaki Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, "Biz, üreticilerimiz adına 10 lira bandında bir fiyat bekliyorduk, Gülbirlik 7.80 TL bandında bir fiyat açıkladı. Gül, geçen yıl 9.20 liraydı, bu yılki fiyat geçen yıldan 1.40 lira daha düşük. Üreticilerimizin mağdur olmaması için üretim konusunda bir planlama yapılıp, ilgili kurum ve kuruluşlarla, bir masada toplanıp, bunun bir değerlendirmesini yapmamız gerekiyor" dedi.

"10 lira bandında bir fiyat bekliyorduk, Gülbirlik 7.80 TL fiyat açıkladı"

Gülde yaşanan rekolte artışı ve düşen fiyat hakkında İhlas Haber Ajansı (İHA) Muhabiri'ne açıklamalarda bulunan Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, "Biz, çiftçilerimizi, üretici kısmını temsil ediyoruz. Biz, üreticilerimiz adına 10 TL bandında bir fiyat bekliyorduk, Gülbirlik 7.80 TL bandında bir fiyat açıkladı. Gül, geçen yıl 9.20 TL idi, bu yılki fiyat geçen yıldan 1.40 TL daha düşük. Tabii ki, bunun farklı nedenleri var. Çeşitli bölgelerde, farklı illerde yoğun dikimler var.

Gül, bizim Isparta'mızın sembolü ürünümüzdür" dedi.

"İlgili kurum ve kuruluşlarla, bir masada toplanıp, değerlendirme yapmamız gerekiyor"

"Biz, dünya çapındaki gül yağı üretimi ve tesisler bakımından birinciyiz. Gül, gülyağı ayrıca, Peygamber Efendimizi (Sallallahü aleyhi ve sellem) temsil eder ve onun kokusudur" diyerek sözlerini sürdüren Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, "Üreticilerimizin mağdur olmaması için üretim konusunda bir planlama yapılıp, ilgili kurum ve kuruluşlarla, büyük sanayi yetkilileri, Gülbirlik, Ziraat Odası, Tarım İl Müdürlüğü olarak bir masada toplanıp, bunun bir değerlendirmesini yapmamız gerekiyor. Gül, Isparta'mızın bir markasıdır, bunu daha da yücelterek devam etmemiz lazım" şeklinde konuştu.

"Daha önce bunun örnekleri yaşandı, yine aynı olsun istemiyoruz"

Başkan Selçuk, geçen yıllarda yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek, aynı durumlarla karşı karşıya kalınabileceğini ve önlem alınması gerektiğini aktararak, "Üreticimizin de mağdur olmaması gerekiyor. Daha önce bunun örnekleri yaşandı; insanlar gülü dikti, akabinde 3-5 yıl sonra kestiler. İnsanlarımızın, çiftçilerimizin emeklerine ve paralarına yazık oldu. Yine aynı şekilde olsun istemiyoruz.

Dünya gül yağı ihtiyacının yüzde 65'ini Isparta'mızdan karşılıyoruz. Hem Isparta'mızı, hem Türkiye'mizi hem de çiftçilerimizi temsil ediyoruz. Biz, bu markamızı kaybetmeyelim, yaşatalım. Hem Isparta'mızın, hem Türkiye'mizin ismi duyusun, bunun kokuları tüm dünyaya yayılsın" ifadelerini kullandı.

Pembe Isparta Gülü için ‘Kırmızı Alarm’

Pembe Isparta Gülü için ‘Kırmızı Alarm’

Ekonomi Haberleri

Halk pazarına yoğun ilgi
İstanbul’da işletmelere yönelik vergi denetimi yapıldı
Sarıgöl’de taze bağ yaprağı alımları devam ediyor
Hepsiburada, drone ile teslimatı test ediyor
Mersin Valisi Pehlivan: "2024 yılı başından bu yana 8 bin 242 kişi işe yerleştirilmiştir"
BEBKA’dan kırsal kalkınma için 35 projeye 112 milyon liralık hibe
EPDK Başkanı Yılmaz: “Tüketicilerimizin enerji tedarikinin aksatılması riskini gördüğümüz durumlarda gerekli tedbirleri kararlılıkla alacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın”
Hitit Üniversitesi’nde bölgesel kalkınma odaklı çalışmalar masaya yatırıldı
Akçakoca ve Ereğli ekonomisi masaya yatırıldı
ATO Başkanı Baran: "Ülkemizin ihracatında, e-ihracat yüzde 1,5’luk paya sahip"