Probiyotiklerin sağlıklı yaşamdaki rolü

Acıbadem Ankara Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Bülent Değertekin, probiyotiklerin vücudun genel sağlığındaki rolüne değinerek, 'Probiyotikler...

Acıbadem Ankara Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Bülent Değertekin, probiyotiklerin vücudun genel sağlığındaki rolüne değinerek, "Probiyotikler bizim için dışarıdan alamadığımız vitaminleri üretiyorlar, bağırsak duvarının bütünlüğünü sağlamada rol alıyorlar, zararlı organizma veya bakterilerin vücudumuza yerleşmesini engelliyorlar" dedi.

Acıbadem Ankara Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Bülent Değertekin, probiyotiklerin vücudun genel sağlığındaki rolü, hangi gıdalardan alınabileceği konusunda ve probiyotiklerin faydaları hakkında İhlas Haber Ajansı'na açıklamalarda bulundu. "Probiyotikler iyi mikro organizma demektir" diyen Doç. Dr Değertekin, vücudumuzun sağlığını düzelten ve faydalı olan mikro organizmalara probiyotik denildiğini ifade ederek, bu mikroorganizmaların vücutta çok büyük fonksiyonlar gördüğüne değindi. Değertekin, "Probiyotikler bizim için dışarıdan alamadığımız vitaminleri üretiyorlar, bağırsak duvarının bütünlüğünü sağlamada rol alıyorlar, zararlı organizma veya bakterilerin vücudumuza yerleşmesini engelliyorlar ve sağlıklı dışkılamada rol oynuyorlar. Ayrıca probiyotikler sağlıklı yaşamda ve vücudun genel sağlığında oldukça önem arz ediyor. Alerjik hastalıkların az görülmesi açısından da önemliler, hatta bazı probiyotik formların kanseri azalttığına dair literatürde ciddi yayınlar var. Probiyotikleri doğal yollardan alabileceğimiz birkaç gıda var bunlardan biri yoğurt, zaten Türk mutfağında da yeri çok fazla. Bunun dışında süt ve süt ürünleri, dondurma ve kefir probiyotik açısından oldukça zengin gıdalardır. Kefiri bağırsak florasını düzeltmesi açısından da öneriyoruz. Bazı bakterilerin bağırsaktan kanser yapıcı maddeleri temizlediğini biliyoruz, bu kapsamda bağırsaktaki mikroorganizma dengesini düzelttiğiniz zaman karaciğer yağlanması da azalıyor ve kilo dengesi sağlanıyor. Probiyotikleri uzun zaman dilimi kullanabiliyoruz, sadece ishal gibi durumlarda 5-7 gün arasında kullanılmasını öneriyoruz" şeklinde konuştu.

Probiyotik nedir?

Bunun dışında probiyotik denilen kavrama dair de bilgi veren Değertekin, probiyotiklerin bu iyi mikroorganizmaların yaşamasına uygun ortam sağlayan maddeler olduğunu belirtti. "Probiyotik alındığı zaman iyi mikroorganizmalar (probiyatikler) çoğalıyor" diyen Değertekin, konuşmasına şu şekilde devam etti:

"Lifli gıdalar ve sebzeler probiyotikler grubu olarak değerlendiriliyor. Akdeniz tipi dediğimiz zeytinyağlı, bol sebzeli, bol otlu, rafine olmayan gıdalar alındığı zaman, bunlar probiyotiklerin ortama yerleşmesini, çoğalmalarını ve daha etkili olmalarını sağlıyor. Dolayısıyla diyette hem probiyotiği almak önemli, hem de onların iyi yerleşmesini sağlayacak probiyotikleri almak önemli."

Sağlık Haberleri

Türkiye’nin sağlık turizmine katlı sağlayacak yeni estetik kliniği Samsun’da açıldı
Prostat ve meme kanserinde umut ışığı
Adana’da bisiklet tutkunları ‘Sağlığın keyfini bisikletle sürelim’ sloganıyla pedalları çevirdi
Sağlıklı yaşam için pedal çevirdiler
Kazakistanlı 14 yaşındaki Nikita şifayı Pendik’te buldu
Kızılay 1. Genel Başkan Yardımcısı Saygılı: "2 bin 250 ünite kan toplandı"
Havaların ısınmasıyla tozun etkisini hissettirdiği enkaz kentte yaşayan vatandaşlara maske uyarısı
Astım hastası kadın uçak ambulansla Ankara’ya sevk edildi
Hastalar artık Adıyaman ve çevre illere gitmeyecek
Yüksekova’daki iki bölgede nöbetçi eczane bulundurulmasına karar verildi