Prof. Dr. Özdemir: "Kanamaya bağlı anne ölümleri azalıyor"

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Başkanı Prof.

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Başkanı Prof. Dr. İsmail Özdemir, Türkiye'de kanamaya bağlı anne ölümlerinin gerilediğini söyledi.

Özdemir, Antalya'da 2000 kadın doğumcunun katılımıyla gerçekleşen 14. Ulusal Jinekoloji ve Obstetrik Kongresi'nde sunum yaptı. Prof. Dr. İsmail Özdemir, anne karnındaki bebeğin eşine (plasenta) yapışma bozukluğuna bağlı anne ölümleri konusunda, "Dünyada bu tür ciddi yapışma bozukluğu olan 10 kadından biri maalesef yaşamını kaybediyor" dedi. Bu tür gebelere yaptığı ameliyat tekniklerini anlatan Prof. Dr. Özdemir, ameliyatların belirli merkezlerde ve deneyimli ekipler tarafından yapılması gerektiğini söyleyerek gebeliğin en geç 30'uncu haftasından itibaren hastaların ilgili merkezlere gönderilmesinin önemine dikkat çekti.

Anne ölümlerinin en az yarısı önlenebilir

Ülkelerin gelişmişlik düzeyi kriterlerinden birinin de anne ölümleri olduğunu söyleyen Prof. Dr. İsmail Özdemir, alınan tedbirlerle ülkede son yıllarda anne ölümlerinin giderek düştüğünü ve yüz binde 13'lere kadar gerilediğini vurgulayarak, "Anne ölümlerinin en az yarısı önlenebilir" dedi.

Prof. Dr. Özdemir, plasenta yapışma riski olan gebelerin ileri merkezlere gitmelerinin hayat kurtaracağını belirterek, "Aksi durumda, komplikasyon çıktıktan sonra gitseler bile geç kalındığı için çoğu zaman iş işten geçmiş oluyor" ifadelerini kaydetti.

Sağlık Haberleri

Başkan Mustafa Önsay: "38 doktor kadrosu Kütahya’ya hayırlı olsun"
Elektrikli bisiklet fabrikasındaki yangın 2.5 saatte kontrol altına alındı
Ünlü cerrah Mehmet Öz, INVAMED Üretim ve İnovasyon Kampüsü’nü ziyaret etti
Buldan’a çocuk doktoru ataması yapıldı
Iğdır’da okul bahçeleri ilaçlanıyor
Düşük alkol tüketiminin sağlığa yararlı olduğu iddiası “istatistiksel illüzyon”
Hayat Hastanesi’nde robotik cerrahi dönemi
28 yıl önce sevgisini, şimdi de böbreğini verdi
Bahar ayları kene vakalarını artırıyor
Yatalak veya cihaz destekli hastalar her gün evlerinden alınıp tedaviye götürülüyor