Şanlıurfa ovaları koruma altına alınıyor

Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, toprak koruma kuruluna başkanlık ederek, Şanlıurfa'nın tarım arazilerinin korunması talimatını verdi.

Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, toprak koruma kuruluna başkanlık ederek, Şanlıurfa'nın tarım arazilerinin korunması talimatını verdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ülke genelindeki 6,5 milyon hektar büyüklüğe sahip 184 adet büyük ovanın sit alanı ilan edilmesi için çalışmaları tamamlandı. Bu kapsamda Şanlıurfa'da Ceylanpınar Ovası ve Harran-Suruç Ovaları da sit alanına dahil edildi. Bu amaçla toplanan Toprak Koruma Kurulunda Vali Güngör Azim Tuna başkanlığında Şanlıurfa'da arazi ve toprak kaynaklarının bilimsel esaslara uygun olarak sınıflandırılması, tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazilerin asgari büyüklüklerinin belirlenmesi ve bölünmelerinin önlenmesi, arazi kullanım planlarının hazırlanması, koruma ve geliştirme sürecinde toplumsal, ekonomik ve çevresel boyutlarının katılımcı yöntemlerle değerlendirilmesi, amaç dışı ve yanlış kullanımların önlenmesi, korumayı sağlayacak yöntemlerin oluşturulması gündem olarak ele alındı. Şanlıurfa'daki tüm ovaların belediye imar alanları dışında koruma altına alınması kararlaştırıldı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, "Toprak Koruma Kurulunu teşkil ettirdik. Bakanlar Kurulunca Türkiye çapında büyük ova koruma alanları ilan ediliyor. Tabi ki Şanlıurfa'nın da büyük ovaları var. Ceylanpınar, Harran ve Suruç ovaları gibi. Şanlıurfa ovalarını da bu kapsamda sınırlarını belirleyen bir çalışmaya toprak koruma kurulu olarak karar veriyoruz. Özellikle tarım toprağının, birinci sınıf sulanabilir tarım arazisinin korunması, buraya herhangi bir müdahale olmaması için, bakanlar kurulu ekinde çıkacak karara dahil edilmek üzere kurulumuz çalışmalarını tamamladı. Sekretaryasını Tarım İl Müdürlüğü yapıyor. Bundan sonra yeni bir döneme giriliyor. Bazı insanlar ovalarımızdaki yapılaşmalardan şikayet ediyordu. Burada belediyelerin, mahallelerin yerleşim alanlarını belirleyerek, bunun dışındaki hiçbir verimli tarım arazisinde yapılaşmaya izin verilmeyecek. Bunun yolu daha da zorlaştırılmış olacak. Şanlıurfa biliyorsunuz ülkemizin çok önemli tarım ürünleri potansiyeline sahip olan bir ili. Atatürk Barajındaki sulanabilir alanlar her geçen sene genişliyor. Bir çok sulanabilir alanlarımız var. Bunları da bu kapsamda değerlendirdik. Hem sulanabilir, hem de sulanamayacak durumda olanları da bu kapsama alıyoruz. Büyük bir ova sınırları şu anda belirleniyor. Önümüzdeki günlerde de bakanlar kurulu kararı için Ankara'ya gönderilecek" şeklinde konuştu.

Vali Tuna başkanlığındaki toplantıya, Vali Yardımcısı Oğuz Şenlik, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdulkadir Açar, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Çakmaklı, DSİ 15'inci Bölge Müdür Vekili Mehmet Sever, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Şaka, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Ali Çullu ve Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen katıldı.

Şanlıurfa ovaları koruma altına alınıyor

Şanlıurfa ovaları koruma altına alınıyor

Yerel Haberleri

Asırlardır Hıdırellez’ı mezarlıkta kutluyorlar
Burhaniyeli güvenlik görevlisi gözyaşları arasında toprağa verildi
DBB Başkanları birimleri denetledi
Bursa Uludağ Üniversitesinin acı günü
Çocuklarını kanallardan uzak tutun
Kafasına poşet takılan leyleğin yardımına ekipler yetişti
Selçuk Üniversitesinde ‘Özgürlük için Kampüsteyiz’ nöbeti başladı
Tokat’ta minik Hatice’nin büyük iyiliği: Gazze’deki çocuklar için ödülünü bağışladı
ASÜ öğrencileri Gazze nöbetine başladı
Atatürk Üniversitesi’nde bilimsel teşvik töreni