Sivas merkezli "paralel yapı" operasyonu

Usulsüz dinlemelere ilişkin emniyetteki 'paralel yapı' iddialarına yönelik Sivas merkezli 18 ilde düzenlenen operasyonda gözaltına alınan zanlı polislerin, 1993'te Madımak Oteli'nin yakılması ve 37 kişinin ölümüyle ilgili olaylar gerekçe gösterilerek, esk

SİVAS (AA) - Usulsüz dinlemelere ilişkin emniyetteki "paralel yapı" iddialarına yönelik Sivas merkezli 18 ilde düzenlenen operasyonda gözaltına alınan zanlı polislerin, 1993'te Madımak Oteli'nin yakılması ve 37 kişinin ölümüyle ilgili olaylar gerekçe gösterilerek, eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar ve eski Sivas Valisi Ahmet Karabilgin ile bazı kamu görevlilerini dinlediği belirtiliyor

Sivas Cumhuriyet Başsavcılığınca usulsüz dinlemelere ilişkin hakkında soruşturma başlatılan polislerden bazılarının farklı konu başlıkları altında, üst düzey kamu görevlilerinin de aralarında bulunduğu 20 kişiye ait 30'a yakın telefon numarasını 2009-2013 yılları arasında belirli aralıklarla dinlediği ifade ediliyor.

Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin yakılması ve 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayları aydınlatmak amacıyla İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü bünyesinde kurulduğu belirtilen "Madımak Masası"nda görev aldıklarını ifade eden şüphelilerin, Sivas olaylarının yaşandığı dönemin Kültür Bakanı Fikri Sağlar ve Sivas Valisi Ahmet Karabilgin ile o dönemde kentte görev yapan il jandarma komutanı, il emniyet müdürü ve istihbarat şube müdürünün de aralarında bulunduğu bazı kişileri dinlediği belirtiliyor.

Şüphelilerin, Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık ile Kocacık'ın lehine çalışan bazı akademisyenleri de Haziran 2012'de yapılan rektörlük seçimleri öncesinde ve sonrasında dinlediği kaydediliyor. Kocacık'ın bir terör örgütüyle ilişkisi olan kişilerle bağlantısı olduğunu düşünen zanlılarca 9 ay boyunca dinlendiği ifade ediliyor.

Zanlılar, Sivas Sulh Ceza Hakimliğindeki savunmalarında, soruşturmaya konu dinlemelerin usulüne uygun yapıldığını iddia ediyor.

 

- Tutuklanan şüphelilerin mahkemedeki savunması

Operasyon kapsamında tutuklanan 3. Sınıf Emniyet Müdürü Abdullah S, mahkemedeki savunmasında, güven esasına dayalı çalıştıkları için mesai arkadaşlarının beyanları doğrultusunda belgelere paraf attığını belirtti.

Tutuklanan polis memuru Hasan G. ise "istihbarat dinlemesi"nin suçları önleme amacıyla yapıldığını belirterek, "Soruşturma dosyasına konu olay, Sivas'ta yaşanmış olan Madımak Olayı ve İBCM olarak bilinen İslami Birlik Cephesi Mücadelesi adı altında fason örgüt için düzenlenmiş dosyaları aydınlığa kavuşturmak amacıyla yapmış olduğumuz çalışmalardır. Bu hususta birçok ilde birçok görüşme gerçekleştirdik ancak Madımak Olayı ile ilgili cezaevinde yatan şahıslardan bazılarının beyanları neticesinde, hiçbir suçlarının olmadığı söylemleri karşısında sessiz kalamazdık. Gerekli araştırmayı ve soruşturmayı yapmak amacıyla çalışmalar yürüttük. Amacımız, bu dosyaları tamamen aydınlığa kavuşturmaktı" ifadesini kullandı. 

 

- Sivas davası hakimi de dinlenmiş

Hasan G'nin avukatı Ersin Coşman ise "Dosya kapsamında bulunan dönemin Kültür Bakanı Durmuş Fikri Sağlar ve Madımak Davası'nın hüküm hakimi Mehmet Orhan Karadeniz kendi adlarına dinlenmişken, diğer daha önemsiz şahısların başka isimlerle dinlenmesi gayreti, hayatın olağan akışına aykırıdır. Müvekkilimin suç işleme kasdı olsaydı Durmuş Fikri Sağlar'ı da farklı bir isim adı altında dinlerdi, talep formunu bu şekilde doldururdu. Nitekim ismiyle istedikleri talep, mahkemece kabul edilmesine rağmen 2 gün sonra iptal edilmiştir. Bu da müvekkilin suç işleme kasdının olmadığını gösterir" savunmasında bulundu.

Adli kontrol şartıyla serbest bırakılan 4 emniyet mensubundan başkomiser C.K. ise şunları söyledi:

"Durmuş Fikri Sağlar isimli şahsı dinlememizin amacı, Madımak Olayı sırasında ve öncesinde Aziz Nesin'in Sivas'a daveti, Sivas'a heykel getirtilmesi olayları nedeniyle ve Malatya Cumhuriyet Başsavcılığına sunmuş olduğumuz fezlekede detaylandırdığımız diğer hususlar neticesinde şüphe oluşmuş ve dosya kapsamındaki raporlar ve talep yazıları düzenlenmiştir. Bu raporu hiçbir şey değiştirmedi ve doğrudan her şeyi olduğu gibi anlatarak düzenledik. Neticesinde usulüne uygun bir şekilde talep, mahkemeye ulaştı. Mahkeme, dinleme kararı verdi ancak 2 gün sonra iptal etti. İptal gerekçesini, ben bu dosya kapsamında ifadem alındığı zaman öğrendim."

 

- Eski İstihbarat Şube Müdürü F.A'nın savunması

Sivas Emniyet Müdürlüğü eski İstihbarat Şube Müdürü F.A. da CÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık'ın rektörlük seçimi öncesinde ve sonrasında dinlenmesine ilişkin, "Üniversitemizde terör olaylarının çok fazla olması sebebiyle ve birimimizde yapılan istihbari çalışmalar neticesinde Cumhuriyet Üniversitesinde öğretim üyesi olan Faruk Kocacık'ın birim araştırmaları sonucu örgütle ilişkisi olan kişilerle bağlantısı olduğu yönünde kanaat oluştuğundan dinleme talebinde bulunduk. Bu hususa ilişkin bilgiler dosyamızda bulunan memur ve talep raporunda mevcuttur. Diğer dinlemeler de bu şekilde yapılmıştır. Rektörlük seçimlerini etkilemek amacıyla böyle bir dinleme yapılmamıştır" diye konuştu.

Şüphelilerden komiser M.A. ise önleme dinlemelerinin İstihbarat Daire Başkanlığının belirlediği usule uygun yapıldığını belirterek, "Usuller dışında bir işlem yapmadık" dedi.

3. Sınıf Emniyet Müdürü Ş.P. de suçlamaları kesinlikle kabul etmediğini belirtti.

Emniyetteki "paralel yapı" iddialarına yönelik Sivas merkezli 18 ilde düzenlenen operasyon kapsamında "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve kurulan örgüte üye olmak", "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" ve "kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları kayıt etmek" suçlarından dün mahkemeye sevk edilen şüphelilerden Abdullah S. ve Hasan G. tutuklanmış, F.A, M.A, C.K. ve Ş.P. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Güncel Haberleri

Battalgazi’de yol çalışmaları sürüyor
İş merkezinde hırsızlık yapan şahıs yakalandı
Baro Başkanı Demez, depremzede avukatların taleplerini iletti
Başkan Sadıkoğlu: “Rezerv Alan uygulaması belirsizliği artırıyor”
Depremzede baba oğulun konteynerde ekmek mücadelesi
Rögar borusuna düşen kirpiler kurtarıldı
Malatya Sabancı Kültür Sitesi yenileniyor
Üç aracın karıştığı kazada ortalık savaş alanına döndü: 3 yaralı
Yeni Malatyaspor U19 Takımı ligde kaldı
AK Partili Ölmeztoprak: "Kalıcı konutlar için kuralar devam edecek”