Sürdürülebilir Tarım Çalıştayı Kocaeli’de başladı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen 'Sürdürülebilir Tarım Çalıştayı', açılış programı ile başladı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen "Sürdürülebilir Tarım Çalıştayı", açılış programı ile başladı.

Doğal Kaynakların Korunması ve Geliştirilmesi, Bitkisel Üretim ve Bitki Koruma, Hayvansal Üretim ve Hayvan Sağlığı ile Gıda Güvenliği olmak üzere toplam 4 ana tema çerçevesinde düzenlenen Sürdürülebilir Tarım Çalıştayı düzenlenen tören ile başladı. Programın açılışına birçok uzman akademisyenin yanı sıra Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, Kocaeli Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İlhan Özel ve davetliler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Özel, "Tarım, milli istihdamdaki yeri bakımından oldukça önemli bir yere sahiptir. Dünyadaki gelişmeler tarladan sofraya kadar güvenilir gıda üretilmesini politika haline getirmiştir. Kırsal gelişme programları uygulanmaktadır. Ekonomik ölçekte üretim yapılabilmesi için önlemler alınmaktadır. İlimizde bu stratejiler doğrultusunda 41 tane ekonomik yatırımla 20 milyon destek verilmiştir. Tarım konusunda avantajlıyız. İyi bir planlamayla büyük bir potansiyele dönüştürülebilir. Tarımda yeni bir dirilişe vesile olmasını temenni ederim" dedi.

Açılış programında konuşan Kocaeli Büyükşehir Başkan Vekili Zekeriya Özak ise, "Kocaeli özellikle tarımsal etkinliklerin gerçekleştirilebileceği nadir kentlerden biridir. Tarıma el verişli bir bölgedeyiz. Tarım arazileri ilimizin yüzde 30 toprak alanını kapsamaktadır. Kentte ne varsa köylere götüreceğiz demiştik. Bugün köylerimizin cazibesi her geçen gün artıyor. Başkanımız susuz, yolsuz ve alt yapısı olmayan köy kalmayacak demiştir. Ve göçler köylerden kente yerine tam tersine yönde başladı. 40 bin kilometre civarında tarım yolu açıldı. Halen fiziki şartları arttırma anlamında çalışmalar yapılıyor. Biz her zaman üretenin yanında yer aldık. 15 bin adet kovan altlığı, 500 adet termo kovan ve 700 ton yem bitkisi dağıttık. Bin 200 ton daha yem bitkisi dağıtacağız. 50 bin adet mavi sertifikalı ceviz dağıtım yapacağız. Sera naylonu dağıtım yapıldı. Kandıra'da hindi yetiştirme teşvikleri yapılıyor. Kandıra'da manda yetiştiriciliğini de destekliyoruz. Teknik bilgilendirme hizmetleri yapılıyor" diye konuştu.

Çalıştay sonucunda elde edilen çıktılar "Çalıştay Sonuç Bildirgesi" olarak katılımcılar ile paylaşılacak ve değerlendirilecek. Bu değerlendirmeler sonucunda nihai rapor uygulanmak üzere ilgili kurum paydaşlarına iletilecek ayrıca kamuoyu ile paylaşılacak. Genel sektörü kapsayan bu çalıştay sonucunda üretilen çıktıların daha spesifik alanlarda alt çalışmalara yönlendirici ve çatı niteliğinde olması bekleniyor.

Ekonomi Haberleri

Ordu’da Büyükşehrin tarım makineleri çalışıyor
Ardahan’da 210 çiftçiye 45 ton korunga tohumu dağıtıldı
Kiraz ağaçları son yılların en verimli sezonuna hazırlanıyor
Protokol imzalandı, sanayinin geleceğine ışık tutacaklar
Gaziantepli Halıcıları Senegal Türkiye Büyükelçisi Sağman makamında ağırladı
2024 yılı Tarımda Verimlilik ve Katma Değerin Artırılması
230 bin ilmek atarak dokudu, halısına 100 bin lira değer biçti
Borsa İstanbul’da tarihi zirve
Erzurum’un şirketleşme performansı düşüşte
DÖSİAD üyelerine “İletişim Becerileri” eğitimi