Takıntılarınızla Tatile Çıkmayın

Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, takıntılarla tatile çıkmanın tatili kabusa çevireceğini ve kişinin psikolojik olarak dinlenmesine engel olacağını...

Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, takıntılarla tatile çıkmanın tatili kabusa çevireceğini ve kişinin psikolojik olarak dinlenmesine engel olacağını söyledi. Dr. Yavuz, "Halk arasında beden takıntısı olarak adlandırılan dismorfik bozukluğun, kişinin dış görünümünü takıntılı bir hale getirmesiyle yaşam kalitesinin bozulması ve hayatında başka konulara odaklanamayacak kadar sorun yaşaması olarak karşımıza çıkıyor. Yaz aylarında daha ince kıyafetler ve bikini giyme nedeniyle bu takıntılar diğer zamanlarda olduğundan daha yoğun hale gelebiliyor" dedi.

BEDENSEL TAKINTILAR YAZ AYLARINDA DAHA BASKIN ÖNE ÇIKIYOR

Takıntılarla tatile çıkmanın tatili kabusa çevireceğini ve kişinin psikolojik olarak dinlenmesine engel olacağını belirten REEM Nöropsikiyatri Merkezi'nden Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, "Bedensel takıntılar özellikle de ince kıyafet ve bikinilerin giyildiği yaz aylarında daha baskın olarak ortaya çıkar. Yaz aylarında tatil, beden takıntıları nedeniyle tatsız bir hale gelebilir, kişi tatilin tadını çıkarmak yerine yoğun bir iç sıkıntısı yaşamak zorunda kalabilir. Deniz kenarında mayo veya bikini giyme zorunluluğu hissedilmesi, kişiyi fazlalıklarını saklama konusunda takıntılı bir tavır içine iter. İnce, kısa giysiler ve bikini giymek vücuttaki fazla kiloları, kusurları daha çok öne çıkardığından, bedensel takıntılar yaz aylarında yoğunluk kazanır" diye konuştu.

BEDEN DİSMORFİK BOZUKLUĞU NEDİR?

Beden dismorfik bozukluğunun tıpta BDB olarak kısaltılır ve kişinin var olduğunu düşündüğü bedensel kusuru nedeniyle bu konuda aşırı uğraş halinde olmasına neden olduğunu anlatan Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, daha sonra şunları söyledi;

"Bu uğraşlar, zaman içerisinde kişinin başka işlerini yerine getiremeyecek kadar kontrolü kaybetmesi, sosyal yaşantısının sekteye uğraması, depresyona girmesi, kronik mutsuzluk yaşaması gibi sonuçları da beraberinde getirir.

Kişi hem özel hem de iş hayatında bilinçli olarak engelleyemediği takıntıları nedeniyle yoğun stres yaşar, mutsuz ve agresif bir ruh haline bürünebilir. Beden dismorfik bozukluğu, özelikle de çalışan kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür ve 15-20 yaşlarında daha sık görülür. Hastalığın başlangıç evresinde majör depresyon, düşünce bozukluğu gibi psikiyatrik bozukluklar da sıklıkla kendini gösterir.

BEDEN DİSMORFİK BOZUKLUĞUNDA TEDAVİ YAKLAŞIMLARI

Beden dismorfik bozukluğunda, uzun süreli ve düzenli terapilerden destek alınır. Terapinin asıl amacı; beden algısının olumlu yönde değiştirilmesi ve düşünce bozukluklarının düzeltilmesidir.

Terapide yanlış düşüncelerin olumlu yönde düzenlenmesine ek olarak, kişinin bozulan sosyal ve özel yaşantısındaki ilişkilere de olumlu katkı sağlamak hedeflenir.

Kişinin öz güvenini doğrudan etkileyen bu duruma depresyonun ve anksiyetenin eşlik etmesi de sık görüldüğünden, hastanın durumuna göre antidepresanlar da tedaviye dahil edilebilir."

Yerel Haberleri

Zabıta denetimlerini sürdürüyor
Hakkari’de kara yakalanan kuzuların imdadına okul müdürleri yetişti
Turunç Masa, Nisan ayında yüzde 93.3 memnuniyete ulaştı
Tıbbi Biyokimya Uzmanı Anayurt göreve başladı
Kanalizasyon ve yağmur suyu menfez çalışmaları sürüyor
Üniversite öğrencileri Adıyaman’ın tarihi alanlarını gezdi
Adıyaman Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu toplandı
Yücelik ailesinin acı günü
Çocuklardan örnek davranış: Buldukları telefonu muhtara teslim ettiler
Makam odasının balkonundaki küllük kumrunun yuvası oldu