Tarihi Çakallı Han'a restoran olunca ilgi arttı

Samsun Kavak ilçesinde atıl durumdayken restorasyonu yapılan ve restoran olarak hizmet vermeye başlayan, İpek Yolu üzerindeki 800 yıllık Çakallı Han'ı 6 ayda 90 bin kişinin ziyaret ettiği bildirildi

SAMSUN (AA) - FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - MUSTAFA ÇAVUŞ - Samsun'un Kavak ilçesinde Anadolu Selçuklu devleti hükümdarı 2. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde yapılan İpek Yolu üzerindeki  800 yıllık Çakallı Han'a ilgi, restorasyon görüp restoran olmasının ardından arttı.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, AA muhabirine, Çakallı Han'ın tarihte, İpek Yolu'nda seyahat eden kervanların konakladığı yer olarak hizmet verdiğini anlattı.

Mustafa Kemal Atatürk'ün, Samsun'dan Havza'ya giderken izlediği "Atayolu" üzerinde bulunan bölgedeki tek sosyal tesis olan Çakallı Han'a uğrayıp nefeslendiğini belirten Yılmaz, uzun yıllar kullanılmayan ve kaderine terk edilen Çakallı Han'ın, restore edilmesinin ardından turizme kazandırıldığını anlattı.

- "Çakallı Han'a ilgiden memnunuz"

Samsun Valiliği ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından restore edilen ve 6 ay önce menemen, kaz tiridi ve gözleme gibi yiyeceklerin de sunulduğu restoran olarak Samsun Büyükşehir Belediyesince işletilmeye başlanan tarihi mekana ilgiden memnun olduklarını söyleyen Yılmaz, "Burada inanılmaz bir potansiyel var. Açılalı daha bir sene olmadı ama yetişemiyoruz. Buradaki personelimize ilave personel bulundurmamız gerektiği yönünde talepler arttı. İnsanlar demek ki bu tür şeyleri istiyor. Yeter ki üretin, ortaya koyun. Bunun müşterisi her zaman oluyor" diye konuştu.

  Samsun-Ankara yolu üzerinde seyehat eden insanların bu tarihi mekana uğramadan geçmemesi gerektiğini belirterek insanları Çakallı Han'a davet eden Yusuf Ziya Yılmaz, yöresel yiyeceklerin ağırlıkta olduğu restoranda tarihle iç içe keyifli saatler geçirilebileceğini söyledi.

Çakallı Han'ın sorumlusu Mevlüt Özbek ise özellikle hafta sonları büyük bir yoğunluk yaşadıklarını belirterek, çoğu zaman ihtiyaca karşılık vermekte zorluk yaşadıklarını, bu nedenle takviye personel talebinde bulunduklarını dile getirdi.

Özbek, "Özellikle hafta sonları büyük yoğunluk yaşıyoruz. Yol güzergahı üzerinde uğrayanların dışında özellikle Amasya, Çorum, Tokat, Ankara gibi illerden Çakallı Han'a menemen ve kaz tiridi yemek için gelenler var. Hafta sonu kahvaltılarını burada yapmak isteyen müşterilerimiz var. Gördüğümüz ilgiden memnunuz. Altı ayda ziyaretçilerimizin sayısı 90 bine yaklaştı" diye konuştu.  

Anadolu Selçuklu Devleti hükümdarı ikinci Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde, 800 yıl önce yapılan, tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Çakallı Han'ın 800 metrekare kapalı alana sahip olduğu, taştan yapılan hanın içinde 24 ayrı bölme bulunduğu, tarihi yapının Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 2001 yılında tescil altına alındığı belirtildi.

Güncel Haberleri

Kontrolden çıkan araç istinat duvarına çarptı: 4 yaralı
Malatya tarımının sorunları konuşuldu
Geçit: “Çağdaş yaşam koşullarına sahip bir Yeşilyurt inşa edeceğiz”
Meteorolojiden Malatya için sağanak uyarısı
Malatya’da imar ve ihya çalışmaları sürüyor
Malatya’da otomobil yayalara çarptı: 2 yaralı
Kontrolden çıkan otomobil takla attı: 1 yaralı
MTÜ’de İstanbul buluşması
Bakan Özhaseki, depremzede Özgür ailesine misafir oldu
Malatyalı ’ayakkabı profesörü’nden, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a özel ayakkabı