Tarım işçisi fikir verdi, güneş enerjili klima üretti

Bingöl'de, tarım işçisiyle konuşmasıyla ortaya çıkan fikir sayesinde güneş enerjisiyle çalışan klima üreten genç mühendis Turgut Anılır, devlet...

Bingöl'de, tarım işçisiyle konuşmasıyla ortaya çıkan fikir sayesinde güneş enerjisiyle çalışan klima üreten genç mühendis Turgut Anılır, devlet desteğini alarak klimanın prototipini tamamladı. Şimdi ise ürünün seri üretim için destek beklediğini söyledi.

Yozgat Bozok Üniversitesi Biyosistem Mühendisliği bölümünden mezun olan Bingöllü 25 yaşındaki Mühendis Turgut Anılır, güneş enerjisi ile çalışan klima üretti. Öğrenci olduğu dönemlerde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerine sıkça gittiğini söyleyen Anılır, bir tarım işçisiyle konuştuktan sonra bu fikrin ortaya çıktığını söyledi.

Tarım işçilerinin mazot fiyatları yüzünden klimayı araçlarda çok çalıştırmadığını belirten Anılır, "Öğrencilik yıllarımda Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinde geziler çıkardım. Şanlıurfa'ya gittiğimde tarlada aşırı sıcaklar altında iş makinesi ile birlikte çalışan insanları gördüm. İş makineleri kabinliydi ama klimaları çalıştırmıyorlardı. Traktörde çalışan işçinin neden klimalarını çalıştırmadığını merak ettim ve kendisine sordum. Bana söylediği şey, mazot fiyatlarının yüksek olması ve bundan dolayı klimayı çalıştırdıklarında mazota para yetiştiremediklerini söylemişti. Bunun üzerine araştırmalar yaptım ve güneş enerjisi ile çalışan klima fikri aklıma geldi" dedi.

Devlet desteğini aldı

Proje fikrinden sonra yine öğrenci olduğu dönemlerde devlet desteklerini araştırdığını dile getiren Anılır, "Yaptığım araştırmalar neticesinde bunun sadece traktörde değil iş makinelerinde de kullanılabileceğini çözdüm. Hemen ardından öğrenci olduğum yıllar içinde devletin projelere verdiği destekleri araştırdım ve KOSGEB'in AR-GE desteğinin olduğunu öğrendim. Kısa sürede projemi hazırladım ve kuruldan onayı aldıktan sonra şirketimi kurdum" diye konuştu.

"Ürünün yaklaşık 10 yıl gibi bir ömrü var"

Klimada mazot kullanımı gibi ekstra bir şey olmadığını ve tamamen güneş enerji ise çalıştığının altını çizen genç mühendis Anılır, "Bir yıllık AR-GE çalışmalarımın sonucunda ürünümü ortaya çıkardım. Bu ürünümüz ile bir iş makinesi sürücüsü yaklaşık 3 ayda klimaya harcadığı parayla ürettiğim prototip ürünün maliyetini karşılayabilecek kar elde edebilir. Ürünün yaklaşık 10 yıl gibi bir ömrü var. Bu ürünün seri üretimini yapmak istiyorum bunun içinde desteğe ihtiyacım olacak" ifadelerini kullandı.

Teknoloji Haberleri

Dalaman’da öğrenciler bilimsel merakını sergileme fırsatı buldu
Yeni Casper VIA M40 akıllı telefon satışa çıktı
İlk Türk astronot Alper Gezeravcı: ’’Bu bir yere varış hikayesi değildi’’
BTÜ’den asansör üretimini kolaylaştıracak buluş
Depremzede öğrenciler kendi tasarladıkları robotlarla yarıştılar
Türkiye’nin en yenilikçi milli teknolojileri görücüye çıktı
Bakan Kacır: “2030’da 100 bin teknoloji girişimciliği hedefimize ulaşacağız”
ESTÜ patent şampiyonu üniversiteler arasında en ön sıralarda yer alıyor
Alanya’da 60 yaş üstü vatandaşlar model uçak yapımını öğreniyor
İncir ve Zeytin yaprağı molekülü ile 17.patente ulaşan Ar-Ge’ciler Aydın ekonomisine umut oldu