Tokat'ta "Bonzai" eylem planı hazırlandı

TOKAT (AA) - Tokat İl Halk Sağlığı Müdürü Cihat Zülfüoğulları, Tokat Valisi Cevdet Can'ın talimatıyla, İl Uyuşturucu Koordinasyon Kurulu tarafından eylem planı hazırlandığını söyledi.Zülfüoğulları,...

TOKAT (AA) - Tokat İl Halk Sağlığı Müdürü Cihat Zülfüoğulları, Tokat Valisi Cevdet Can'ın talimatıyla, İl Uyuşturucu Koordinasyon Kurulu tarafından eylem planı hazırlandığını söyledi.

Zülfüoğulları, makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, eylem planının son zamanlarda kullanımı yaygınlaşan gençleri zehirleyen sentetik uyuşturucunun (bonzai) kullanımının azalmasının ve gençlerin de bu konuda sağlık hizmetlerine ulaşımının kolaylığının sağlanması amacı doğrultusunda oluşturulduğunu belirtti.  

Vatandaşların bu konuda duyarlı olması gerektiğine ifade eden Zülfüoğulları, "Vatandaştan il genelinde bu tür metruk binaları görmeleri halinde 155'e bildirerek bu tür kötü ortamların ilimizden ortadan kaldırılması konusunda bizlere yardım etmelerini istiyoruz. Ayrıca koordinasyon kurulumuz il genelinde yapmış olduğu bütün çalışmalarda Tokat'ta sokakta yaşayan çocuğa şuana kadar rastlamadı. Bizim kontrolümüz dışında varsa bunu da tespit etmek istiyoruz. Vatandaşlarımızdan sokakta yaşayan bir çocuk tespit etmeleri halinde emniyet birimlerini, kamu kuruluşlarını arayarak bildirmelerini önemle rica ediyoruz" dedi. 

Halk Sağlığı Müdürlüğü'nde görevli Psikolog Aysun Korkmaz ise bonzai maddesinin kullanımının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de artış göstermekte olduğuna kaydetti.

Bonzainin sentetik olmasından dolayı tehlikeli bir madde olduğunu belirten Korkmaz, şunları söyledi:

"Aileler özellikle çocuklarının madde kullanımını nasıl tespit edeceklerini merak ediyorlar. Bu konuda ilk başta çocuklarının giysilerini kontrol edebilirler. Giysilerinde kusmuk, idrar izleri ya da madde kalıntıları olup olmadığını tespit edebilirler. Fiziksel belirti olarak, gözlerinde kızarıklık, gözaltında morarma var mı diye bakılabilir. Ani kilo kayıpları varsa bu da dikkat çekici bir özellik olabilir. Arkadaş ortamları muhakkak takip edilmeli. Çocuğun kimlerle arkadaşlık ettiği, kimlerle vakit geçirdiği, sahip olduğu parayı nerelerde harcadığı takip edilmeli. Çocuğun ani duygu ve davranış değişlikleri olup olmadığı gözlemlenmeli. Ayrıca çocuğun konsantrasyonunda bir değişiklik var mı?, dikkatinde azalma, hareketlerinde yavaşlama var mı diye kontrol edilmeli. Bu belirtiler gözlemlendi diye çocuğu madde kullanıyor diye suçlamamak da gerekir."

Korkmaz, madde bağımlılarının tedavisinin Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde bulunan AMATEM merkezinde gerçekleştirildiğini, madde kullanıcısı çocukları olan aileler AMATEM'e başvurabiliceklerini söyledi.

Yerel Haberleri

Başkan Tatık, 1 Mayıs’ı personeli ve aileleriyle birlikte kutladı
Gaziantepliler, Erikçe Macera Parkı’nda sıra dışı etkinliklerle keyifli vakit geçiriyor
51 kişiye mezar olan apartmanın davasında verilen karar, yakınlarının acısını ikiye katladı
Mustafa Açıkalın Ortaokulu Türkiye şampiyonasında
Vefatının 41. yılında panelle anılacak
Eskişehir Teknik Üniversitesi’nde Emeklilik Töreni gerçekleştirildi
Kentsel hareketlilik sürecinde yapılan çalışmalar anlatıldı
Vali Varol, mahalle muhtarlarından mahallelerin taleplerini dinledi
Çermik’te semercilik mesleği teknolojiye yeniliyor
Fethiye’de deniz altında afişli evlilik teklifi