Turizmde Rusya pazarı uyarısı

TÜROFED tarafından hazırlanan 2015 Turizm Raporu'na göre, Rusya pazarının bu yıl yüzde 25-30 daralacağı tahmin ediliyor

ANTALYA (AA) - Turizmde Rusya pazarının yaklaşık yüzde 25-30 daralmasının yıllık yaklaşık 2 milyar liralık kayıp anlamına geldiği, yan sektör ile birlikte kaybın 4,5 milyar dolara kadar ulaşabileceği bildirildi.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) tarafından hazırlanan 2015 Turizm Raporu'na göre, geçen yıl Türkiye'yi en fazla ziyaret eden ülkeler sıralamasında her zamanki gibi ilk sırayı Almanya, ikinci sırayı Rusya aldı. Rusya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısı bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 5 artarak 4,4 milyon kişi oldu.

Rusya Federasyonu, Türkiye'nin özellikle de Antalya bölgesinin sadece geçen yıl değil, son 10 yıldaki en önemli pazarlarından biri haline geldi.

Rapora göre, Rusya'da 2014 yılı eylül ayında başlayan ve etkisi devam eden yüzde 100'e yakın devalüasyon ülkede ekonomik anlamda bir panik havası oluşturmaya başladı, bu durum Rus halkının seyahatten vazgeçmelerine neden oldu.

Rus Rublesi'nin ABD Doları karşısındaki kaybının devam etmesinin Rus vatandaşların seyahat planlarını etkileyeceği ve Rusya'dan Türkiye'den gelecek turist sayısında yüzde 25-30 (yaklaşık 1,5 milyon kişi) bir azalmaya neden olacağı tahmin ediliyor.

Raporda, bu düzeydeki bir daralmanın da yaklaşık 2 milyar liralık kayıp anlamına geldiği, yan sektörlerin etkileneceği varsayımıyla kaybın 4,5 milyar dolar düzeyine ulaşabileceği vurgulandı.

- Alternatif pazarlar

Raporda, Rusya pazarından kaynaklanabilecek olumsuzlukların azaltılması için yeni pazar arayışlarının hızlandırılması gerektiği bildirildi.

Uzakdoğu ve Afrika'da yeni pazar bulmanın zor olduğu ifade edilen raporda, şu önerilere yer verildi:

"En azından İsrail'le ilişkilerin düzelmesi, İran pazarına yapılacak yoğun tanıtım ve reklam çalışmaları sayesinde Rusya pazarındaki kayıplar nispeten telafi edilebilir. Hindistan ve Çin pazarında daha agresif pazarlama çalışmasıyla bu pazarı genişletmek, Brezilya ve Arjantin bölgesinde tanıtımı yoğunlaştırmak, ayrıca yıllarca ihmal edilen iç pazara yoğunluk vermek de bu bağlamda önemlidir. İkincisi de hükümetin turizm sektörüne yönelik vereceği teşvikler, destekler, fiyat indirimleri ve promosyonlarla bu sene en az kayıpla atlatılabilir."

Raporda, rusya pazarında meydana gelen daralmanın Almanya pazarında da yaşanmaması için proaktif bir yaklaşım sergilenmesi gerektiği vurgulandı.

Ekonomi Haberleri

BEBKA’dan kırsal kalkınma için 35 projeye 112 milyon liralık hibe
EPDK Başkanı Yılmaz: “Tüketicilerimizin enerji tedarikinin aksatılması riskini gördüğümüz durumlarda gerekli tedbirleri kararlılıkla alacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın”
Hitit Üniversitesi’nde bölgesel kalkınma odaklı çalışmalar masaya yatırıldı
Akçakoca ve Ereğli ekonomisi masaya yatırıldı
ATO Başkanı Baran: "Ülkemizin ihracatında, e-ihracat yüzde 1,5’luk paya sahip"
“Hanak Tel Peyniri” coğrafi işaret tescili aldı
Bakan Bolat duyurdu: Filistin hurmasına gümrük muafiyeti
Türk Telekom Ventures’ın yatırım yaptığı girişimlerin portföy değeri 190 milyon dolar
Elazığ’da örtü altı çilekte ilk hasat
Türk şirketlerin Körfez ülkeleriyle iş birlikleri devam ediyor