Türk Kızılayının yardımı Gazze'ye ulaştı

Türk Kızılayının 20 ton ilaç ve tıbbi malzeme yardımının Gazze'ye girişinin başladığı duyuruldu.

Türk Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, Gazze'deki yaraları sarmak üzere THY'ye ait kargo uçağıyla yola çıkarılan yardımın, Gazze'ye girişinin başladığı, Türk Kızılayı Genel Müdürü Dr. Mehmet Güllüoğlu'nun da Türk Kızılayı ekibi ile beraber yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşması için çalıştığı ifade edildi.

Genel Müdür Güllüoğlu da konuya ilişkin açıklamasında şunları kaydetti:

'Hem besin ve öteki ihtiyaç malzemelerini Gazze'nin içerisinden tedarik ederek ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya, hem de değişik kanallardan Gazze içerisine yardım sokmaya çalışıyoruz. Bu manada 2 gün öncelikle THY'ye ait uçakla Türkiye'den 20 ton tıbbi materyal ve ilacı İsrail'e ulaştırdık. Bu ilaçları Gazze içerisine sokabilmek için pek aşırı resmi görüşme ve yazışma gerçekleştirdik. Bu temaslarımız neticesinde söz konusu yardım malzemelerini Gazze içerisine geçirmeye başladık. Gazze'de Türk Kızılayının var ekibi, Filistin Kızılayından arkadaşlarla bu malzemeleri teslim alacaklar ve hastanelere ulaştırmaya çalışacaklar.

 Bir taraftan, yerelden de ilaç tedarik etmeye çalışıyoruz, lakin ilaç depoları bazı ilaçları teslim etmek için bir ay zaman istiyorlar. Hastaneler, kamplar bu gibi toplu şekilde yardım gereken yerler bulunduğu bu gibi çatışmaların devam ettiği ve ulaşımın zor bulunduğu mahalleler de var. Bu bölgelere ne Kızılay ne de Kızılhaç görevlilerinin girebilmesi olası gözüküyor. Yardım görevlilerine ateş bile edilebiliyor. Çocukların, kadınların, hamilelerin, yaşlıların, ambulans ve hastanelerin bile hedef alındığı bir ortamdan bahsediyoruz. İsrail'in de yan bulunduğu Cenevre Sözleşmelerine aykırı bir hal söz konusu. Buna karşın biz elimizden geleni yapmaya ve şahısların yaralarını sarmaya çalışıyoruz.'

Güllüoğlu, Türk bağışçıların yardım kuruluşlarına desteklerinin devamını beklediklerini bildirdi. Gazze'de uzun süredir yakıt ve ilaç derdi bulunduğunu, Gazze'ye elektrik verici tek santralin vurulduğunu öğrendiklerini kaydeden Güllüoğlu, yakıtın olmamasının, ambulansların ve hastanelerin yoğun bakımlarının çalışamaması anlamına geldiğini belirtti.

Bu sebepten Gazze'de durumun kötüleştiğini vurgulayan Güllüoğlu, 'Bölgede ateşkes, bundan sonra bir politik tavır şekilde değil, insani bir tavır şekilde şart. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin açıklamalarının biran öncelikle gerçeğe dönüşmesi gerekiyor. 2009'daki aynı durumdan aşırı daha zor ve aşırı daha derin bir insani kriz var şu an Gazze'de' ifadelerini kullandı.

Dünya Haberleri

Japonya'daki depremde can kaybı 30'a yükseldi
Elon Musk 44 milyar dolara Twitter'ı aldı