Türk şekerlemesi, Avrupa'da yoğun ilgi görüyor

ŞEMAD Başkanı Kopuz:

KOCAELİ (AA) - KADİR YILDIZ - Şekerli Mamul Sanayicileri Derneği (ŞEMAD) Başkanı Şemsi Kopuz, "Türk şekerli mamul ürünlerine dünya ve Avrupa’dan yüksek talep var. Belçika, Almanya, Hollanda, İsviçre gibi şekerleme ve çikolata ürünlerinin tüketim ve üretimin yüksek olduğu ülkeler tarafından bile Türk ürünleri rağbet görüyor" dedi.

Kopuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dernek vizyonlarının toplumun ihtiyaç duyduğu kaliteli ve güvenli ambalajlı ürünlerin yeterli miktarda üretimlerini gerçekleştirmek olduğunu belirterek, bunu en sağlıklı koşullarda tüketicilere sunmayı amaçladıklarını söyledi.

Bu doğrultuda çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Kopuz, Türk şekerli mamul sektörünün son 4 yılda ihracatını yüzde 74,9 oranında arttırdığını kaydetti.

Sektörün 2013 yılında 1,1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini dile getiren Kopuz, "Sektör bu ihracat rakamıyla, Türk gıda ve içecek sektörünün tamamı içinde yüzde 9,3'lük payıyla dördüncü sırada yer almaktadır. Şekerli mamuller sektörü, geçtiğimiz yıl 796 milyon dolar dış ticaret fazlası vererek Türk gıda ve içecek sanayinin pozitif dış ticaret ortalamasının yükselmesinde büyük rol oynamıştır" şeklinde konuştu.

Kopuz, Avrupa Birliği ülkelerinde ortalama kişi başına çikolata tüketiminin yılda ortalama 10 kilogram olduğunu belirterek, bu rakamın Türkiye'de yaklaşık 2,5 kilogram olduğunu anlattı.

- "Türk şekerli mamul ürünlerine yüksek talep var"

Kakaolu ürünlerde kakao fiyatlarındaki artış eğilimi nedeniyle bir miktar fiyat artışı yaşandığını dile getiren Kopuz, bunun Ramazan Bayramı'na özel bir fiyat artışı olmadığını söyledi.

Kopuz, Ramazan Bayramı dolayısıyla şekerleme ve çikolatalı ürün fiyatlarında bir artışın olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Türk şekerli mamul ürünlerine dünya ve Avrupa’dan yüksek talep var. Belçika, Almanya, Hollanda, İsviçre gibi şekerleme ve çikolata ürünlerinin tüketim ve üretimin yüksek olduğu ülkeler tarafından bile Türk ürünleri rağbet görüyor. Avrupa pazarı haricinde en önemli pazarımız Ortadoğu ve Afrika pazarı. Türkiye'nin ülkeler itibariyle çikolatalı mamuller ihracatınca ilk sıralarda Irak, Cezayir, Libya gibi ülkeler gelmektedir."

Tüketicinin fiyat ve kaliteyi birlikte değerlendirmesi gerektiğini vurgulayan Kopuz, ucuz diye satın alınan ancak nerede ve ne şartlarda üretildiği bilinmeyen ürünlerin hem tüketicinin hem de bayramın tadını bozacağını bildirdi.

Kopuz, vatandaşların bu nedenle açıkta satılan, ambalajsız, markasız, sağlıksız gıda ürünlerine prim vermemesi gerektiğine işaret ederek, tüketicinin satın aldığı ürünlerin gerçek çikolata ve şeker olmasına dikkat etmesi gerektiğini ifade etti.

Ekonomi Haberleri

Edirne’de Bulgarların alışveriş mesaisi sürüyor
ANASİAD Genel Başkanı Hakan Birkan: "Hep birlikte ekonomiye odaklanmalıyız"
BUYSAD Başkanı Coşkun Dönmez, tekrar YESİDEF yönetiminde
Ankara’da işletmelere yönelik vergi denetimi yapıldı
Hisarcıklı üreticilerin zirai don ve kırağı önlemi
BankPozitif’ten kredi notu artışı değerlendirmesi
Kaymakam Kumcu, sınır kapısında incelemelerde bulundu
Çarşamba ve Ayvacık’ta yürütebilecek çalışmalar masaya yatırıldı
Türk balıkçı tekneleri okyanusları mesken tuttu
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: "S&P ülke kredi notumuzu 11 yılın ardından 1 kademe artırırken görünümü pozitif olarak korudu. S&P, Fitch ve Moody’s’in pozitif not görünümleri not artışlarının devamının habercisi....