Türkiye IŞİD'le mücadelenin ön cephelerinde yer alacak

ABD Dışişleri Bakanı Kerry Terörle Mücadele Küresel Forumu'ndaki konuşmasında Türkiye'nin IŞİD terörüyle mücadelenin ön cephelerinde yer alacağını belirtti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin eşbaşkanlık ettiği Terörle Mücadele Küresel Forumu'nun beşincisi New York'ta yapıldı.

AB ile 29 ülkeden oluşan forumun toplantısının başında konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, terör bağlamında şu an önlerindeki en yakın tehdidin IŞİD olduğuna değinerek, bu kapsamda Türkiye'nin terör örgütlerine karşı mücadelede yükün ciddi bir yönünü üstüne aldığını, 75 civarında ülkeden 1000'in üzerinde yabancı savaşçıyı sınırdışı ettiklerini belirtti.

Terörizm tehdidinin yalnızca coğrafi şekilde değil, şiddet eylemlerinin boyutu şekilde da genişlediğini anlatım eden Çavuşoğlu, şu anda geçmişte hiç bulunmadığı kadar coğrafi şekilde çeşitlenmiş, karmaşık ve tek merkezli olmayan bir tehditle karşı karşıya olduklarını dile getirdi. 

Çavuşoğlu, bu nedenle, alınacak önlemler ve geliştirilecek politikaların terörizmin yeni alternatifleri ve aktörlerini misyon alması gerektiğini, erken İkaz sinyallerinin daha tesirli kullanımına yönelik mekanizmaların geliştirilmesine gereksinim olduğunu kaydetti.

Şu anki en yakın tehdidin IŞİD olduğunu ve Amerikalı mevkidaşı John Kerry'nin IŞİD'in yoktur edilmesi gerektiği yönündeki sözlerine yüzde yüz katıldığını söyleyen Çavuşoğlu, 'Türkiye, bu yükün (terörle mücadelenin) büyük bir kısmını, aslan payını yüklenmek durumunda kaldı. Yaklaşık 75 ülkeden 1000'i aşkın yabancı terör savaşçısının tespiti ve sınırdışı edilmesi için kaynaklar ayırmak zorunda kaldık' dedi.

Çavuşoğlu, uluslararası ortaklarla birlikte, 6 binin üstünde potansiyel yabancı savaşçıyı içeren 'giriş yasağı listesi' oluşturduklarını da belirtti. 

Sorunu etken bir uluslararası işbirliği yapılmaksızın çözmenin olası olmayacağını, bilgi ve istihbarat paylaşımının fazla fazla ciddi olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, fidye için masum kişilerin kaçırılmasının da bundan sonra bir endüstriye dönüştüğüne işaret ederek, BM Güvenlik Konseyi'nin bu konu hakkında ilk defa kabul ettiği kararın bununla mücadeleye ciddi yardım sağladığını sözlerine ekledi.

'Türkiye, IŞİD'le mücadelenin ön cephelerinde yer alacak'

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de, konuşmasında Türkiye'nin IŞİD terörüyle mücadelenin ön cephelerinde yer alacağını söyledi.

Kerry, 'Türkiye bu koalisyonun kocaman bir parçası ve bu çabanın ön cephelerinde yer alacak' dedi.

'Türkiye'nin başlarda, IŞİD'in elindeki rehineleri (Musul Başkonsolosluğu çalışanları) nedeniyle zorluklar yaşadığına' gösteren Kerry, 'Ancak bu meselenin şimdi çözülmesiyle birlikte, Türkiye, (IŞİD'e karşı) başarıyı garanti etmek için bizimle beraber ilave gayretler yürütmeye hazır. Türkiye'ye bu istekliliğinden ötürü fazla fazla minnettarız' diye konuştu.

IŞİD'in hiç bir hudut tanımayan, yasadışı fonlar ve yabancı savaşçıların akışıyla beslenen bir örgüt olduğunu kaydeden Kerry, yalnızca güvenlik tedbirlerinin problemi çözmeye yetmeyeceğini, örgüte dahil olan yabancı savaşçıların vizelerinin iptal edilmesi, örgütün kaynak kaynaklarının kesilmesi benzeri somut taktiksel adımlar atmaları gerektiğini dile getirdi.

Meselenin, 'sadece birkaç gün sürecek birkaç saldırı' olmadığının altını çizen Kerry, bunun uluslararası toplumun bütünlüğü ve işbirliğini, müşterek bir stratejiyi gerektirecek daha kapsamlı bir konu olduğunu belirtti.

Muhabir: Mehmet Ö. Toroğlu

Dünya Haberleri

Japonya'daki depremde can kaybı 30'a yükseldi
Elon Musk 44 milyar dolara Twitter'ı aldı