Türkiye’nin fidan ihtiyacı Fidanlı’dan karşılanıyor

Hatay'ın Samandağ ilçesine bağlı Fidanlı Mahallesi sakinlerinin tamamı fidancılık işiyle uğraşıyor.

Hatay'ın Samandağ ilçesine bağlı Fidanlı Mahallesi sakinlerinin tamamı fidancılık işiyle uğraşıyor. Yılda 12 milyon fidan yetiştirilen mahalle, Türkiye'nin narenciye, zeytin ve nar fidanı ihtiyacının yüzde 80'ini karşılıyor.

Akdeniz Bölgesi'nin önemli tarım kentlerinden Hatay'ın Amik Ovası'ndaki Fidanlı Mahallesi'nde yetiştirilen zeytin, nar ve narenciye fidanları yurt içi ve dışından talep görüyor.

Samandağ ilçesine bağlı yaklaşık bin nüfuslu Fidanlı Mahallesi'nde yılda ortalama 12 milyon fidan yetiştiriliyor.

Sakinlerinin tamamının fidan yetiştiriciliği yaparak geçimini sağladığı Fidanlı Mahallesi, çevresindeki mahallelerin de çok önemli istihdam merkezine dönüştü. Buradan Türkiye'nin hemen hemen her iline fidan gönderilmesinin yanı sıra yurt dışına da ihracat yapılıyor. Mahallede fidanların çekirdekten dikim haline gelinceye kadar üretimi gerçekleştiriliyor.

Fidan üreticisi Samet Ateş, yurt içinin yanı sıra Azerbaycan ve Makedonya gibi ülkelerden de narenciye ve zeytin fidanı talebi geldiğini belirterek, "Türkiye'nin yaklaşık yüzde 80 fidan ihtiyacı Fidanlı'dan karşılanıyor. Fidanlar daha sonra toprak dolu poşetlere alınmaktadır. Narenciye fidanı olarak limon, mandalina, portakal, nar, badem, zeytin gibi birçok fidan ihtiyacını karşılıyoruz. Fidan ihtiyacının yanı sıra köyümüz yaklaşık 9 köy halkına istihdam sağlıyor. Fidanlarımıza yurt dışından da talepler oluyor. Mahallemizin yaklaşık bin nüfusu var hemen hemen hepsi bu işle uğraşıyor zaten ismini de oradan almıştır" dedi.

Ekonomi Haberleri

Büyükşehir standına yoğun ilgi
Çiftçilerin ürünleri yarıştı
Aydın’ın Nisan ayı ihracatı 69 milyon dolar oldu
ATSO Başkanı Ali Bahar: "Erteleme yerinde bir karar oldu"
Mersin’de ’organik tarım’ projesi ile ürünlerin verimi artıyor
Erzurum’dan 4 ayda 11.6 milyon dolarlık ihracat
Çiftçiler, hazine arazilerinin tamamının kullanıma sunulmasını istiyor
Batı Akdeniz’de ihracat yüzde 5,92 arttı, en fazla ihracat Çin’e yapıldı
Dolu ve yağmur sonrası ziraat mühendisleri sahaya indi
5 bin insan, 400 bin küçükbaş hayvanın zorlu yolcuğu başladı