Türkiye’nin verileri tehlike altında

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından 2003 yılında üretilen milli işletim sistemi Pardus yerine başka ülkelerin işletim...

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından 2003 yılında üretilen milli işletim sistemi Pardus yerine başka ülkelerin işletim sistemlerinin kullanılması yazılım mühendislerini endişelendiriyor. Yazılım Mühendisi Berkan Arıkan, "Bir günde bütün verilerimiz ele geçirilip, silinebilir. Savunmasız bir ülke haline gelebilirsiniz" dedi.

Konuyla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Yazılım Mühendisi Berkan Arıkan, bütün kamu kurumlarında Pardus kullanılması gerektiğini ifade ederek, "Bizim önerimiz tamamen işletim sistemlerinin Pardus'a geçmesi. Çok yakın zamanda bir banka hacklendi. Olay yansıtılmıyor ama bunun en büyük nedeni yerli bir güvenlik duvarı kullanılmamasından dolayı oldu" diye konuştu.

Dünyanın en büyük arama motoru tarafından geliştirilen bir işletim sistemi kullandığımızı ve bu nedenle attığımız her adımın takip edildiğini anlatan Berkan Arıkan, "Konum servislerini kapatsanız bile adım attığınız her noktayı takip edebiliyorlar. Biz biran önce yerli işletim sistemine geçmeyi öneriyoruz. Önlem alınması gerekiyor. Bir siber saldırıda zafiyet gösterilip bütün bilgilerimiz dışarıya çıkartılabilir" ifadelerini kullandı.

"Kripto virüsü bankaları hackledi"

31 Mart 2015 tarihinde Türkiye'de birçok şehrin elektrik kesintisine maruz kalmasını da bir siber saldırı olarak değerlendiren Arıkan, "Bu işletim sistemlerinin büyük zafiyeti. Bundan önce yaşadığımız bütün siber saldırıların kaynağı bu. Bir yıl önce kripto denen bir virüs tarafından bütün bankalar hacklendi. Bu elektrik kesilme olayı da aynı döneme denk geliyor. Yine dışa bağımlılık yüzünden oluyor bunlar" şeklinde konuştu.

"Bir günde bütün verilerimiz ele geçirilebilir"

Türkiye'nin güçlü bir siber saldırıya maruz kalması sonucu bir günde bütün verilerinin silinebileceğinden de bahseden Yazılım Mühendisi Berkan Arıkan, şöyle devam etti:

"Bizim kullandığımız işletim sistemi başka bir ülkeye ait. Olur da bu ülkeyle uyuşmazlık durumunda aynı gün içerisinde bütün verilerimiz silinebilir. Bütün kamu kurumları, işletim sistemlerinden sunucularına kadar dışa bağımlı. Kendi geliştirdiğimiz işletim sistemini kenara koyup başka ülkenin işletim sistemini kullanıyoruz. Bir günde bütün verilerimiz ele geçirilebilir. Düşünsenize askeri birimlerimizin bilgileri ele geçiriliyor, bunlar dışa bağımlı olarak yönetiliyor. Sizin ana kaynağınız şuanda siber güç. Bir anda dünya ile iletişiminiz kesilebilir. Haber sistemlerinden iletişime kadar her şeyiniz kesilebilir. Savunmasız bir ülke haline gelebilirsiniz."

Ayrıca Arıkan, 3. Dünya Savaşı'nın "Siber Saldırı'lar ile gerçekleşeceğini iddia etti.

Öte yandan Berkan Arıkan, Pardus'un sürekli kullanılması halinde dünyaya pazarlanabileceğini de sözlerine ekledi.

Teknoloji Haberleri

Bakan Kacır: “2030’da 100 bin teknoloji girişimciliği hedefimize ulaşacağız”
ESTÜ patent şampiyonu üniversiteler arasında en ön sıralarda yer alıyor
Alanya’da 60 yaş üstü vatandaşlar model uçak yapımını öğreniyor
İncir ve Zeytin yaprağı molekülü ile 17.patente ulaşan Ar-Ge’ciler Aydın ekonomisine umut oldu
Muratpaşa’da web yazılımı eğitimlerine başvurular başladı
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı İnan Konya Bilim Merkezi’ndeki çalışmaları inceledi
Şırnak Üniversitesi’nde TEKMER kuruluyor
MR cihazlı ekspertiz teknolojisi ile araçların kaportasındaki hasarlar tespit ediliyor
“Yapay zekayla beraber metal yaka kavramı hayatımıza girecek”
Bakan Kacır: "Astronotumuz Tuva Cihangir Atasever’in yörünge altı araştırma uçuşu, 8 Haziran 2024’te ABD’nin New Mexico eyaletinde bulunan Spaceport tesislerinden gerçekleşecek."