"Tuşba'nın Geleceği" çalıştayı

VAN (AA) - Tuşba Belediyesi tarafından düzenlenen 'Tuşba'nın Geleceği' çalıştayı bugün başladı.Tuşba Meclis Salonunda başlayan ve iki gün sürecek olan 'Tuşba'nın Geleceği' çalıştayında insan,...

VAN (AA) - Tuşba Belediyesi tarafından düzenlenen "Tuşba'nın Geleceği" çalıştayı bugün başladı.

Tuşba Meclis Salonunda başlayan ve iki gün sürecek olan "Tuşba'nın Geleceği" çalıştayında insan, ekoloji, medeniyet ve demokrasi konuları ele alındı.

Açılış konuşmaları sonrası Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Rahim Tekin başkanlığında gerçekleştirilen ilk oturumda, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Öğretim Üyesi ve Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Çetin Kotan, "Tuşba'da sağlık problemleri" ile ilgili sunum yaptı.

Kotan, sunumunda çevresel faktörlerin bölgede görülen hastalıklar üzerindeki etkilerini anlattı ve özellikle son günlerde Van gündemini meşgul eden madde bağımlığı üzerinde durdu.

Van'da yapılan bir çalışmaya göre 12 bin civarında madde bağımlısının bulunduğunu ifade eden Kotan, "Birilerinin söylediği 'devlet eliyle gençler madde bağımlılığına itiliyor' söylemleri gerçek dışı ve kolaycılığa kaçmaktan başka bir şey değildir. Van'da yapılan bir çalışmaya göre, 12 bin civarında madde bağımlısı var" dedi.

Van'daki içme suyunun arsenik oranı, bulaşıcı hastalıklar ve kanser konularına da değinen Kotan, Van'da tuzlu gıda tüketiminin çok fazla olduğunu ifade etti.

Kotan, "Vanlılar, salamura yiyecekleri tüketme alışkanlığını bırakmadıkça bu vakalar görülecektir. Sağlık çalışanları olarak, insanlarımızı bu alışkanlıklarından vazgeçirmek için bütün kurumlarla işbirliği yapmaya hazırız" diye konuştu.

YYÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Loğman Aslan ise "Halk Sağlığı ve Refahında Hayvanın Yeri" konulu sunum yaptı.

Tapu Kadastro Müdürü Eyüp Kızıltaş da "Tuşba’da Kentleşme" konulu sunumunda, Van'ın en sorunlu olan kıyı şeridinin büyük bir bölümünün Tuşba ilçesi sınırları içinde kaldığını belirterek, şöyle konuştu:

"Depremi Van'ın imarı için milat olarak kabul ediyoruz. Ancak, yaşanan yerel sıkıntılar, planı hazırlayan firmaların yeterli bilgi, tecrübelere sahip olmayışı ve menfaat ilişkilerden dolayı depremden sonra hazırlanan imar planı istediğimiz şekle kavuşamadı. Park, bahçe ve caddelerinin yeri belli olan bir imar planını, seçilen belediye başkanına teslim etmediğinizde onun da istediği şekilde hizmet etmesini engellersiniz. İmar planının hali hazırda olması gerekir. Maalesef bunu bulamıyoruz. Zaman zaman boş görünen bir arsaya bakmaya gittiğimizde üzerinden 15-20 yıllık bir ev, fabrika veya bir bina ile karşılaşıyoruz."

Çalıştay, sunumların ardından soru cevap bölümüyle devam etti.

 

Yerel Haberleri

Belediye başkanı 1 Mayıs’ta çöp kamyonunun arkasında mesai yaptı
Akondroplazi hastası gençlerin sevgileri engel tanımadı
Niksar’da koyunların yayla yolculuğu başladı
Spor Programının Temel Bileşenleri
Yeşilay ile işbirliği protokolü imzaladılar
Hakkarili aileden yavru sincaplara şefkat eli
Antalya’da 1 Mayıs coşkusu
Bingöl’den Gazze’ye un yardımı
Gazipaşa Tarım Fuarı 14’üncü kez kapılarını açtı
İsrail’in Gazze’ye saldırılarını oturma eylemiyle protesto ettiler