Tüsiad’dan Brexit Açıklaması

TÜSİAD, Birleşik Krallık'ın AB üyeliğinden ayrılma kararına ilişkin bir açıklama yaptı.

TÜSİAD, Birleşik Krallık'ın AB üyeliğinden ayrılma kararına ilişkin bir açıklama yaptı.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Birleşik Krallık'ın AB üyeliğinden ayrılma kararına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. 1973 yılında Avrupa Topluluğu'na üye olan Birleşik Krallık'ta dün yapılan referandum sonucunda halkın çoğunluğu Avrupa Birliği'nden çıkma yönünde oy kullanmasının, ayrılma görüşmelerinin birkaç yıl sürmesi beklenen bu gelişmenin yönetilmesinde tarafların uzun dönemli refah politikalarını dikkate alan bilinçli ve sorumlu bir şekilde hareket etmesi en büyük beklenti olduğunu belirten TÜSİAD, "Son krizlerin de ortaya koyduğu şekilde, AB'nin kendi içinde farklılaştırılmış bir entegrasyon modeli yönünde evrildiğini görüyoruz. Bununla birlikte değişmeyen ve kesin olan bir nokta AB'nin bir değerler birliği, çıkarlar dayanışması ve değişimci bir proje olduğudur. Ulusüstü birlik projelerinin en geniş ve kapsamlısı olan AB'yi ekonomik ve sosyal sorunların kaynağı olarak değil, çözümü olarak gören anlayışın güç kazanması arzumuzdur" denildi.

Uluslararası alanda pek çok sorunun yaşandığı bu dönemde Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılma kararının, AB'yi küresel alanda ekonomik ve siyasi olarak daha güçlü bir yapı olma hedefinden alıkoymaması gerektiğinin altını çizen TÜSİAD, uzun dönemli refah perspektifini tehlikeye atan bir politika izlenmemesi gerektiğini belirterek, "Dünyanın 5. büyük ekonomisi olan Birleşik Krallık'ın AB üyeliğinden ayrılma kararının Türkiye'nin AB üyeliği sürecinden bağımsız değerlendirilmesi gerekir. AB'nin farklılaşmış, çok çemberli bir entegrasyon modeline doğru evrilmesi önemli bir gelişmedir. Türkiye geniş AB çemberinin kurumsal yapıları içinde üye olarak yer almalı ve üyeliğin gerektirdiği reform ve kazanımları en iyi şekilde değerlendirmelidir" açıklamasında bulundu.

Türkiye'nin AB üyelik süreci transatlantik dünyanın sahip olduğu çoğulcu bir demokrasi, modern, dinamik ve düzenlenmiş bir piyasa ekonomisi, küresel ekonomik rekabet gücü, öngörülebilir bir hukuk sistemi, sosyal ilerleme ve yüksek yaşam standartlarının temel anahtarı konumunda olduğunu kaydeden TÜSİAD, bu bağlamda AB üyeliği Türkiye'nin tüm politika alanlarında dönüşüm oluşturacak temel politika hedefi olarak görülmesi gerektiğini belirtti.

Ekonomi Haberleri

Edirne’de Bulgarların alışveriş mesaisi sürüyor
ANASİAD Genel Başkanı Hakan Birkan: "Hep birlikte ekonomiye odaklanmalıyız"
BUYSAD Başkanı Coşkun Dönmez, tekrar YESİDEF yönetiminde
Ankara’da işletmelere yönelik vergi denetimi yapıldı
Hisarcıklı üreticilerin zirai don ve kırağı önlemi
BankPozitif’ten kredi notu artışı değerlendirmesi
Kaymakam Kumcu, sınır kapısında incelemelerde bulundu
Çarşamba ve Ayvacık’ta yürütebilecek çalışmalar masaya yatırıldı
Türk balıkçı tekneleri okyanusları mesken tuttu
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: "S&P ülke kredi notumuzu 11 yılın ardından 1 kademe artırırken görünümü pozitif olarak korudu. S&P, Fitch ve Moody’s’in pozitif not görünümleri not artışlarının devamının habercisi....