Uluslararası doğrudan yatırım girişi Mayıs’ta azaldı

Türkiye'ye uluslararası net doğrudan yatırım girişi, bu yılın ocak-mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41,5 azalarak, 3,5 milyar...

Türkiye'ye uluslararası net doğrudan yatırım girişi, bu yılın ocak-mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41,5 azalarak, 3,5 milyar dolar oldu.

Ekonomi Bakanlığı, 2016 yılı Mayıs ayı "Uluslararası Doğrudan Yatırım Verileri'ni açıkladı. Buna göre, Mayıs ayında 831 milyon dolarlık uluslararası net doğrudan yatırım girişi gerçekleşti. Uluslararası yatırımcıların Türkiye'deki yeni veya mevcut şirketleriyle iştirak ettikleri yerli sermayeli şirketlerdeki ortaklık paylarına ilişkin transferleri içeren sermaye girişi, Mayıs ayında 335 milyon dolar olurken, bunun 264 milyon dolarlık bölümü AB ülkeleri kaynaklı gerçekleşti. Bu yılın Ocak-Mayıs döneminde ise net doğrudan uluslararası yatırım girişi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41,5 azalarak, 3 milyar 533 milyon dolar oldu. Uluslararası doğrudan yatırım girişleri kaleminde yer alan sermaye girişi de bu yıl toplam 1 milyar 532 milyon dolar olarak hesaplandı.

Ocak-Mayıs dönemindeki uluslararası doğrudan yatırım girişinin 512 milyon doları imalat, 237 milyon doları ise sağlık sektöründen kaynaklandı. Söz konusu dönemdeki nakit sermaye girişinin yüzde 63,7'si AB ülkeleri kaynaklı oldu. Bu yıl Mayıs ayında 322 uluslararası sermayeli şirket ve şube kuruldu, 11 yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki gerçekleşti. Ocak-Mayıs döneminde ise 2 bin 376 uluslararası sermayeli şirket ve şube kuruldu, 63 yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki oldu. Aynı dönemde 2 bin 439 uluslararası sermayeli şirket, başta toptan ve perakende ticaret sektörü olmak üzere, gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleriyle inşaat sektörlerinde faaliyette bulundu.

Kayıtlı sermayesi 500 bin doların üzerinde olan 71 uluslararası sermayeli şirket, şube kuruluşuyla yabancı ortak iştiraki gerçekleşti. Bu şirketlerin 28'i toptan ve perakende ticaret sektöründe ve 9'u gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri sektöründe bulunduğu belirtildi. Söz konusu dönemde kurulan uluslararası sermayeli şirketlerin bin 452'si Yakın ve Ortadoğu ülkeleri, 470'i AB ülkeleri, 163'ü diğer Asya ülkeleri ortaklı şirketler oldu.

Mayıs sonu itibarıyla Türkiye'deki uluslararası sermayeli şirket ve şube sayısı 43 bin 485'e ulaşırken, 6 bin 536 yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki gerçekleşti. Buna göre toplamda 50 bin 21 uluslararası sermayeli şirket Türkiye'de faaliyet gösteriyor. Bu şirketlerin ülke gruplarına göre dağılımında, 21 bin 105 girişimle AB ülkeleri birinci sırada yer aldı. AB ülkeleri arasında Almanya 6 bin 667 şirketle başı çekerken, bu ülkeyi 2 bin 950 şirketle İngiltere, 2 bin 638 şirketle Hollanda izledi.

Bu şirketlerin 30 bin 280'i İstanbul, 4 bin 829'u Antalya, 2 bin 768'i Ankara ve 2 bin 328'i İzmir'de bulunuyor. İstanbul'da faaliyette bulunan uluslararası sermayeli şirketlerin 11 bin 686'sı toptan ve perakende ticaret, 5 bin 114'ü gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri ve 3 bin 864'ü imalat sanayi sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Bu yıl mayısta Ekonomi Bakanlığı tarafından yatırım teşvik belgesi düzenlenen 13 proje için yaklaşık 1 milyar 238,3 milyon dolar tutarında yatırım yapılması öngörüldü. Bu yıl ocak-mayıs döneminde ise belgelendirilen yatırım projesi sayısı 81, belge kapsamındaki yatırımların tutarı da 1 milyar 797 milyon dolara ulaştı.

Ekonomi Haberleri

Edirne’de Bulgarların alışveriş mesaisi sürüyor
ANASİAD Genel Başkanı Hakan Birkan: "Hep birlikte ekonomiye odaklanmalıyız"
BUYSAD Başkanı Coşkun Dönmez, tekrar YESİDEF yönetiminde
Ankara’da işletmelere yönelik vergi denetimi yapıldı
Hisarcıklı üreticilerin zirai don ve kırağı önlemi
BankPozitif’ten kredi notu artışı değerlendirmesi
Kaymakam Kumcu, sınır kapısında incelemelerde bulundu
Çarşamba ve Ayvacık’ta yürütebilecek çalışmalar masaya yatırıldı
Türk balıkçı tekneleri okyanusları mesken tuttu
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: "S&P ülke kredi notumuzu 11 yılın ardından 1 kademe artırırken görünümü pozitif olarak korudu. S&P, Fitch ve Moody’s’in pozitif not görünümleri not artışlarının devamının habercisi....