Uluslararası Helal Ürünler Ekonomisi Sempozyumu'na doğru

SAÜ ve Suudi Arabistan Uluslararası İslam Finans ve Ekonomi Kurulu işbirliğiyle 19-20 Mart'ta düzenlenecek sempozyum sayesinde, helal ürün standartlarının tartışmaya açılması ve belli konularda sonuca varılması hedefleniyor

SAKARYA (AA) - Sakarya Üniversitesi (SAÜ) ve Suudi Arabistan Uluslararası İslam Finans ve Ekonomi Kurulu işbirliğiyle, 19-20 Mart'ta "Uluslararası Helal Ürünler Ekonomisi Sempozyumu" düzenlenecek.

SAÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve sempozyum koordinatörü Prof. Dr. Ahmet Bostancı, yaptığı yazılı açıklamada, sempozyumun Türkiye'de önemli boşluğu dolduracağını belirtti. 

Her gün tüketilen temel gıda maddelerinin yanı sıra ilaç ve kozmetik gibi sıklıkla kullanılan ürünlerin helalliğinin tartışmaya açılacağını vurgulayan Bostancı, "Bu sempozyum, dünya üzerindeki 1,7 milyar Müslümanın helal ve temiz ürünleri kullanması açısından büyük önem taşımaktadır" ifadesini kullandı. 

Bostancı, helal gıda sektörünün gün geçtikçe büyüdüğüne işaret ederek, bu büyüme ve yayılmanın fıkhi ve bilimsel araştırmalarla gerçekleşmesi gerektiğini aktardı. 

Bunun için araştırma, sempozyum ve kongreler aracılığıyla oluşturulan fıkhi birikime ihtiyaç duyulduğuna değinen Bostancı, sempozyumun, Müslümanların helal ürün standartlarının belirlenmesi ve helal belgelendirme süreçlerinin düzenlenmesine katkıda bulunacağını ifade etti. 

- "Helal gıda sektörü yaygınlaşıyor"

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hacı Mehmet Günay da helal gıda sektörünün Türkiye’de son yıllarda yaygınlaşmasına rağmen çok fazla konferans, sempozyum ve çalıştay düzenlenmediğine dikkati çekti. 

Bu alandaki akademik faaliyetlerin hızla arttığının altını çizen Günay, "Bu sempozyumun uluslararası ve Arap dünyasından bir kurulla ortak çalışma ürünü olması, onu benzerlerinden ayırmaktadır" değerlendirmesinde bulundu. 

Sempozyumda, Kur'an ve sünnete göre helal-haram standardı, gıda üretiminde helal niteliğinin gerçekleşme yolları, emülsiyon, jelatin, alkol, bazı tatlandırıcılar gibi gıda katkı maddelerinin fıkhi hükmü, genetiği değiştirilmiş ürünleri üretme ve tüketmenin dini boyutu gibi birçok konu ele alınacak.

 

Güncel Haberleri

Başkan Geçit, istişare toplantısına katıldı
Malatya’da ’Trafik ve İlkyardım Haftası’ etkinliklerle kutlandı
Çok sevdiği eşinin ardından kitap çıkardı
Darendeli kız öğrenciler Türkiye Şampiyonası’nda finale kaldı
Kadın servis şoförü erkeklere taş çıkartıyor
Malatya’da yüksek rakımlı bölgelerde kar yağışı etkili oldu
İki ayrı kazada: 3 kişi yaralandı
Kontrolden çıkan araç istinat duvarına çarptı: 4 yaralı
Malatya tarımının sorunları konuşuldu
Geçit: “Çağdaş yaşam koşullarına sahip bir Yeşilyurt inşa edeceğiz”