Yemek borusu olmadan doğan bebeğe doktordan hayati dokunuş

Samsun'da yemek borusu olmadan doğan ve tedavi edilmediğinde yaşama şansı olmayan Erva bebeğin yemek borusu ameliyatla 3 santimetreden 15 santimetreye çıkarılarak...

Samsun'da yemek borusu olmadan doğan ve tedavi edilmediğinde yaşama şansı olmayan Erva bebeğin yemek borusu ameliyatla 3 santimetreden 15 santimetreye çıkarılarak hayata tutunması sağlandı.

Samsun'da tıp dünyasında nadir gözüken durumlardan biri yaşandı. Murat (27) ve İlknur (26) Kaya çiftinin ilk bebekleri olan Erva Kaya, yemek borusu olmadan dünyaya geldi. Erken müdahale edilmezse sonucu ölüm olan durum karşısında aile, VM Medical Park Samsun Hastanesi'nde görev yapan Çocuk Cerrahisi Uzm. Opr. Dr. Ayşe Bahar Edirne'ye ulaştı. Uzm. Dr. Edirne, bebeğin 3 santimetre olan yemek borusunu ameliyatla 15 santimetreye çıkararak hayatını kurtardı.

"Binde 1 ihtimalle karşımıza çıkıyor"

Bebeğin tedavisi hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Edirne, "Bebeğimiz doğduğunda yapılan ön tetkiklerde yemek borusunun olmadığı anlaşıldı. 2-3 günlük olduktan sonra ameliyatını gerçekleştirdik. 15 gün sonrasında da ağızdan beslemeye başladık. Yemek borusunun oluştuğunu çekilen filmlerde tetkik ettik. Sonrasında da ailesinin yanına verdik. Kontrolleri yapıldığında ise hiçbir problemi olmadığı görüldü. Eğer bu hastalık tespit edildiğinde zamanında tedavi edilmezse yemek borusu olmadığı için bebeğin beslenme şansı olmuyor. Ondan sonra da maalesef yaşama şansı olmuyor. Bu hastalık acil tedavi edilmesi gereken bir sorun. Öncelikle ultrason ve ön tetkikler yapılıyor. Bütün hazırlıklar yapıldıktan sonra özellikle yeni doğan yoğun bakımın olduğu bir donanımlı bir hastanede bakımının yapılması gerekiyor. Ameliyat da başarılı geçtiği takdirde bu şekilde doğan bebekler hayata tutunuyorlar. Ameliyat yapılmazsa yaşama şansı olmayan bir hastalıktır. Binde bir ihtimalle karşımıza çıkıyor" dedi.

"Kolay şeyler yaşamadık"

Anne İlknur Kaya, "Bebeğimiz doğduğunda yemek borusu olmadığı tespit edildi. Bu vesileyle doktorumuz Bahar Hanım ile tanıştık. Hocamız bize yol gösterdi. Tedavi sürecini anlattı. Tabii ki kolay şeyler yaşamadık. 25 gün çocuğumuzdan ayrı kaldık. Zorlu bir süreçti ama çok şükür başarıyla atlattık" diye konuştu.

Baba Murat Kaya ise "Tanı koyulduğunda hemen araştırmaya başladık. Bahar hocamızın daha önce bu operasyonu başarılı bir şekilde yaptığını gördük. Kendisi bize yardımcı oldu. Telefon görüşmesinde bile ameliyatı çok rahat bir şekilde yapacağını söyledi. Tedavisi olan bir rahatsızlık olduğunu bize bildirdi. Şu anda bebeğimiz çok sağlıklı. Herkese teşekkür ederim" şeklinde konuştu.

Sağlık Haberleri

Kütahya Evliya Çelebi Hastanesinde Dünya El Hijyeni Günü bilgilendirme standı
Türkiye’de epidural anestezi tercihi yüzde 1’in altında
5 yıl sonra, kalbinin normal atışını duydu
4 Mayıs Dünya Ankilozan Spondilit Günü
Türkiye’de çocukların yüzde 30’u toksik ebeveyn ile karşı karşıya
Nörolojik hastalıkları elektrik uyarısıyla tedavi eden cihaz geliştirildi
Apandisit tanısı konulan hasta için helikopter havalandı
Yaklaşık 2 aydır yaşam savaşı veren Sudan Cumhurbaşkanı’nın oğlu Rahman hayatını kaybetti
Hitit Üniversitesi’nde “1. Tıp Öğrenci Kongresi” başladı
Samsun’da devam eden sağlık yatırımlarındaki son durum