Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
16:54 BBP, Kütahya’da AK Parti’nin adayı Kamil Saraçoğlu’nu destekleyecek16:49 ’Sütten Peynire Dönüşüm’ adlı söyleşi16:49 Ali Koç: "Yarın Samandıra’da teknik kadromuz ve oyuncularımızla konuşacağız...16:48 Ali Koç: "Trabzonspor maçı, kesinlikle burada toplanmamızın ya da 2 Nisan’d...16:47 Bozbey: “Sandıklarda şu an hiçbir sorunumuz yok”16:47 Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç: "İki tane ekstrem var; Biri hiçbir şey y...16:45 Kazada yaralanan alkollü engelli sürücü sağlık personellerine zorluk çıkart...16:43 Tusk: “Avrupa savaş öncesi döneme girdi”16:40 Tepebaşı’nda bir ilki başaran süt çiftliğine ’Avrupa Birliği Onaylı Süt Çif...16:39 Cumhurbaşkanı Erdoğan, "4 bin 100 yatak kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük...16:38 Pursaklar’da 7 bin 177 kadın Hanımevleri’nde sosyalleşme fırsatı buldu16:37 Otomobil yoldan çıktı, 1’i ağır 2 kişi yaralandı16:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Ülkemizin son 21 yılı yatırımlar açısından Cumhuriy...16:36 Çöl Tozları Bandırma’yı kapladı16:36 Küçük çocuğuna tır kullandıran baba marifetmiş gibi o anları paylaştı16:35 Aydın’da termometreler 30 dereceyi gördü16:34 Kültür merkezi tartışması16:34 Madagaskar’ı vuran kasırgada can kaybı 18’e çıktı16:34 Kuzey Yıldızı Trabzonsporlular Derneği’nden, Ramazan kolisi desteği16:34 Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sancaktepe, metro kuyularını dolduranlara yürüyün d...
Sami Er
Yaşam 30 Haziran 2023 - 08:41 Yorum: 0

Çanakkale’de ‘Arpa Çeşit Demonstrasyonu’ tarla günü düzenlendi

Çanakkale’de, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünden 11, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsünden 6, Özel Sektörden 2 olmak üzere toplam 19 farklı, yeni geliştirilen-tescillenen yerli ve milli arpa çeşidinden o...

Çanakkale’de ‘Arpa Çeşit Demonstrasyonu’ tarla günü düzenlendi

Çanakkale’de, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünden 11, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsünden 6, Özel Sektörden 2 olmak üzere toplam 19 farklı, yeni geliştirilen-tescillenen yerli ve milli arpa çeşidinden oluşan ‘Arpa Çeşit Demonstrasyonu’ tarla günü düzenlendi.
Biga ilçesine bağlı Çınardere köyündeki tarla gününe, Biga Kaymakamı Erdinç Dolu, Biga Belediye Başkan Vekili, Sadettin Sert, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Şube ve ilçe Tarım ve Orman Müdürleri, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Dr. İrfan Öztürk, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Arpa Şube Şefi Ziraat Yüksek Mühendisi Aydın İmamoğlu, Biga Ticaret Borsası Başkanı Bülent Baş, Biga Ziraat Odası Başkanı M. Güray Ergün, Kurum Amirleri, Köy Muhtarları, Teknik Personel, Özel Sektör Temsilcileri ve üreticiler katıldı.
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, “2022 yılı TÜİK verilerine göre; Çanakkale’de 258 bin dekar alanda arpa dane ekilişi yapılmış, bu alanlardan toplam 119 bin ton ürün alınmış ve dekara verimimiz 460 kg’dır. Ülkemizde 31 milyon dekar alanda arpa ekilişi yapılarak, 8 milyon 100 bin ton ürün alınmış dekara verim 263 kg olarak gerçekleşmiştir. Ülkemizde üretilen arpanın % 1, 47’si ilimizde üretilmektedir. İlimizdeki arpa üretimimizin % 35. Biga ilçemizde üretilmektedir. Dekara verimin ülke ortalamasının üstünde olmasının sebebi; özellikle yağışların düzenli ve yeterli miktarda olması, İl/İlçe müdürlüklerimiz ve paydaşlarımızla birlikte son yıllarda yaptığımız çalışmalar ve uygulanan desteklemeler ile sertifikalı tohumluk kullanılma oranındaki ciddi miktarda artmasından kaynaklanmaktadır. Hububatta sertifikalı tohumluk kullanımı dekara verimde % 18 ile 25 arasında artış sağlamaktadır. Şu ana kadar hasat edilen hububat ekili alanlarda ilimiz genelinde verimlerin yüksek çıktığını görmekteyiz. Bundan dolayı arpa ve buğday ürün desteklemelerinde kullanılan minimum-maksimum verileri dekara 120 kg arttırdık.
Hububatlarda tohumluk verimin, kalitenin, üretimin artırılmasında, maliyetin düşürülmesinde en önde gelen girdidir. Bitki gelişimi için tüm koşullar uygun olsa dahi; gübreleme, çapalama, sulama, ilaçlama vb. uygulamaların hiçbiri üretimi artırmada; kaliteli, sertifikalı, bölgeye adapte olmuş bir tohum kadar katkıda bulunamaz. Tarımsal üretimde verimi artırmak için sertifikalı tohumluklarının, uygun bölgelerde ve uygun yetiştirme teknikleri ile birlikte tarımsal üretimde kullanılması gerekmektedir. Islah edilmiş çeşitler ve kaliteli tohumluklar verimliliği artırır ve üreticilerin gelirini yükseltir. Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak “Yerli ve Milli Tohumlarımızın Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın" sloganıyla yola çıktık ve bu çerçevede her yıl ilimizde değişik lokasyonlarda birçok çeşitten oluşan demonstrasyon alanları oluşturarak çalışmaları yürütmekteyiz. Bu çalışmalarımız Bakanlığımıza bağlı Tarımsal Araştırma Enstitülerin ve özel sektör tarafından tescil ettirilen çeşitlerin İl Müdürlüğümüz aracığıyla tanıtılarak çiftçimizin hizmetine sunulması açısından büyük önem arz etmektedir. Şu anda hasada gelmiş arpa demonstrasyon alanında 17 Enstitü çeşidi ve 2 adet özel firma çeşidi olmak üzere toplam 19 arpa çeşidini çiftçi şartlarında 2 dekarlık parsellerde toplam 38 dekar alanda yetiştirerek, Üreticilerimizin beğenisine sunduk. Demonstrasyonların hazırlanmasında, emeği geçen İl ve İlçe Müdürlüğümüz Personeline,katkı sunan paydaşlarımıza, Üreticimiz Muhteşem İlhan ve katılımınızdan dolayı sizlere teşekkür ederim.2023 yılının bol, bereketli, doğal afetlerin yaşanmadığı bir yıl olmasını temenni ederim” dedi.
Tarla günü, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Dr. İrfan Öztürk, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Arpa Şube Şefi Ziraat Yüksek Mühendisi Aydın İmamoğlu ve özel sektör temsilcileri tarafından demonstrasyon alanında, üreticilere; çeşitlerin özelliklerinin ve arpa tarımında dikkat edilmesi gereken hususların anlatılmasının ardından sona erdi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber