MENÜ

Sokak hayvanları sorununda son durum

Uzmanlar, yalnızca toplama politikalarının değil; kısırlaştırma, sahiplendirme, kayıt sistemi ve yerel yönetimlerin koordineli çalışmasının kalıcı çözüm için şart olduğunu vurguluyor. Sokak hayvanları konusu, son yıllarda hem Türkiye'nin hem de dünyanın b

Yayınlanma: 05 Haziran 2026 16:26 Güncelleme: 05 Haziran 2026 15:00
Sokak hayvanları sorununda son durum

Uzmanlar, yalnızca toplama politikalarının değil; kısırlaştırma, sahiplendirme, kayıt sistemi ve yerel yönetimlerin koordineli çalışmasının kalıcı çözüm için şart olduğunu vurguluyor.

Sokak hayvanları konusu, son yıllarda hem Türkiye'nin hem de dünyanın birçok ülkesinin önemli sosyal ve yönetsel sorunlarından biri haline geldi. Bir yanda hayvanların yaşam hakkı ve refahı, diğer yanda ise halk sağlığı ve kamu güvenliği kaygıları bulunuyor. Özellikle artan sahipsiz köpek popülasyonu nedeniyle birçok ülkede yeni politikalar ve yasal düzenlemeler gündeme gelirken, çözüm yöntemleri konusunda tartışmalar da sürüyor.

Türkiye'de 2024 yılında yapılan yasal değişikliklerin ardından sokak hayvanlarının toplanarak bakımevlerine alınması ve sahiplendirilmesi yönündeki uygulamalar hız kazandı. Ancak uygulamanın en büyük tartışma başlıklarından biri, mevcut barınak altyapısının yeterli olup olmadığı sorusu oldu. Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) ve Yaşamdan Yana Derneği'nin 2025 yılında yayımladığı rapora göre, bilgi paylaşan 1111 belediyeden yalnızca 273'ünün hayvan barınağı bulunuyor. Raporda Türkiye genelindeki toplam barınak kapasitesinin yaklaşık 89 bin 451 olduğu belirtilirken, sahipsiz köpek sayısının ise yaklaşık 4 milyon olduğu ifade ediliyor. Bu tablo, mevcut kapasitenin ihtiyaçların oldukça gerisinde kaldığını ortaya koyuyor.

Uzmanlara göre sokak hayvanları sorununun kalıcı çözümü yalnızca hayvanların toplanmasıyla mümkün görünmüyor. Dünya genelinde başarılı örnekler incelendiğinde, kısırlaştırma, aşılama, dijital kimliklendirme, kayıt sistemi, sahiplendirme kampanyaları ve toplum farkındalığını artıran eğitim çalışmalarının birlikte yürütüldüğü görülüyor. Özellikle Hollanda ve bazı Avrupa ülkelerinde yıllar boyunca sürdürülen yoğun kısırlaştırma programları ve sıkı kayıt sistemleri sayesinde sahipsiz hayvan sayısında ciddi düşüşler sağlandı. Uzmanlar, plansız üremenin kontrol altına alınmasının sorunun temel çözüm anahtarı olduğunu belirtiyor.

Türkiye'de belediyelere düşen sorumluluklar ise son dönemde daha da arttı. Yürürlükteki düzenlemeler kapsamında yerel yönetimler sahipsiz hayvanların toplanması, bakım ve tedavilerinin yapılması, rehabilitasyon süreçlerinin yürütülmesi, barınakların işletilmesi ve sahiplendirme çalışmalarının gerçekleştirilmesinden sorumlu tutuluyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2025 yılında gönderilen talimatlarda belediyelerin sokak hayvanlarını toplama yükümlülüklerini geciktiremeyeceği vurgulanırken, yükümlülüklerini yerine getirmeyen belediyelere hayvan başına idari yaptırımlar uygulanabileceği bildirildi.

İnsan-hayvan dengesinin nasıl kurulacağı ise tartışmaların merkezinde yer alıyor. Bir tarafta sokak hayvanlarının korunmasını savunan hayvan hakları örgütleri bulunurken, diğer tarafta özellikle saldırı vakaları ve trafik kazaları nedeniyle güvenlik endişelerini dile getiren vatandaşlar yer alıyor. Uzmanlar, bu iki yaklaşımın birbirinin alternatifi değil tamamlayıcısı olduğunu belirtiyor. Hayvanların yaşam hakkının korunması ile vatandaşların güvenliğinin sağlanmasının aynı anda mümkün olduğu, bunun için de bilimsel yöntemlere dayalı uzun vadeli politikaların uygulanması gerektiği ifade ediliyor.

Uygulanan politikaların yeterli olup olmadığı konusunda ise görüş ayrılıkları sürüyor. Hükümet yetkilileri yeni düzenlemelerin sahipsiz hayvan popülasyonunu kontrol altına almak için gerekli olduğunu savunurken, birçok hayvan hakları kuruluşu mevcut barınak kapasitesinin yetersizliği nedeniyle uygulamaların hayvan refahı açısından ciddi riskler taşıdığı görüşünde. Uluslararası basında yer alan değerlendirmelerde de Türkiye'deki mevcut barınak kapasitesinin milyonlarca sahipsiz hayvan için yeterli olmadığına dikkat çekiliyor.

Dünya genelindeki örnekler, tek başına toplama veya barınak politikalarının kalıcı çözüm üretmekte zorlandığını gösteriyor. Uzmanlar; etkin kısırlaştırma programları, güçlü denetim mekanizmaları, sorumlu hayvan sahipliği kültürü, terk edilen hayvanlara yönelik caydırıcı yaptırımlar ve yerel yönetimlerin yeterli bütçeyle desteklenmesinin uzun vadede daha başarılı sonuçlar verdiğini belirtiyor.

Sokak hayvanları meselesi, yalnızca hayvan hakları ya da güvenlik başlığı altında değerlendirilemeyecek kadar çok boyutlu bir sorun olarak öne çıkıyor. Türkiye'nin önündeki en önemli sınav ise hem hayvanların yaşam hakkını koruyan hem de toplumun güvenlik beklentilerine cevap veren sürdürülebilir ve uygulanabilir bir model oluşturmak olarak görülüyor. (İLKHA)

ETİKETLER: sokak hayvanları, barınak, kısırlaştırma
KAYNAK: ILKHA

İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

İşgalciler Lübnan'da 9 beldeyi daha tehdit etti

İşgalciler Lübnan'da 9 beldeyi daha tehdit etti

Siyonist rejim, Lübnan'a yönelik saldırı tehditlerini genişleterek ülkenin güneyindeki 9 belde için yeni tahliye uyarıları yayımladı. Tehditlerin, ABD'nin öncülüğünde yürütülen ateşkes girişiminin başarısızlığa uğramasının ardından gelmesi dikkat çekti. İ

TOKİ 45 ilde 343 arsayı satışa çıkarıyor 

TOKİ 45 ilde 343 arsayı satışa çıkarıyor 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda yürütülecek satış süreci kapsamında arsalar; konut, ticaret, turizm, sağlık, tarım, sanayi, spor, lojistik, depolama, sosyal tesis ve bağlık alan gibi farklı kullanım amaçlarına göre yatırı

Putin: Filistin devleti kurulmadan kalıcı çözüm mümkün değil

Putin: Filistin devleti kurulmadan kalıcı çözüm mümkün değil

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin Filistin meselesine ilişkin tutumunda herhangi bir değişiklik olmadığını belirterek, kalıcı ve adil bir çözümün ancak bağımsız Filistin devletinin kurulmasıyla mümkün olacağını vurguladı. Rusya Enerji Haftası

Batman'da 20 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan firari yakalandı

Batman'da 20 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan firari yakalandı

Batman'da trafik ekiplerince gerçekleştirilen uygulama sırasında çeşitli suçlardan aranan ve hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan bir şahıs yakalandı. Bahçelievler Mahallesi Turgut Özal Bulvarı üzerinde, Atatürk Parkı önünde trafik ekipleri tarafında

muhasorex.com ile Paranın Haritası

muhasorex.com ile Paranın Haritası

Bir işletmenin parasının tamamı kasada durmaz. Bir kısmı depodaki ürünlerde, bir kısmı müşterinin açık hesabında, bir kısmı henüz tahsil edilmemiş çeklerde, bir kısmı da tedarikçiye yapılacak ödemelerin arasında bekler.

Kudüs'te yeni kuşatma planı: İşgalciler şehir merkezinden Han el-Ahmer'e uzanan hattı yeniden şekillendiriyor

Kudüs'te yeni kuşatma planı: İşgalciler şehir merkezinden Han el-Ahmer'e uzanan hattı yeniden şekillendiriyor

Filistin Siyasi Araştırmalar Merkezi tarafından yayımlanan yeni rapor, işgal yönetiminin Kudüs ve çevresinde son dönemde attığı adımların arkasındaki uzun vadeli planı ortaya koydu. "Bab es-Silsile'den Han el-Ahmer'e: Kudüs Çevresinin Yeniden Mühendisliği

Hırvatistan'da uçak düştü: 4 ölü

Hırvatistan'da uçak düştü: 4 ölü

Yerel medya haberlerine göre, uçak Avusturya'dan kalktı ve Medulin'e doğru giderken öğleden kısa bir süre önce düştü. Hırvatistan Hava, Deniz ve Demiryolu Kazaları Araştırma Ajansı Direktörü Alana Vukic, ölen 4 kişinin erkek olduğunu söyledi. Vukic, iki k

Rosatom, Özbekistan'da nükleer santral inşaatına başladı

Rosatom, Özbekistan'da nükleer santral inşaatına başladı

Özbekistan'daki nükleer santral projesi, iki adet büyük 1.000 MW'lık ve iki adet küçük 55 MW'lık güç ünitesinin inşasını içeriyor. Bu, Rosatom'un küçük nükleer santraller inşa etme konusunda ilk yurt dışı deneyimi olacak. Özbekistan Devlet Başkanı Şavkat

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30