MENÜ

Sosyal medyada kişilerin kendi kendine "hastalık tanısı koyması" olumsuz durumlara yol açıyor

Sosyal medyada hızla yayılan "öz tanı" videoları, dikkat dağınıklığı ve odaklanma sorunu yaşayan birçok kişiyi DEHB hastası olduğuna inandırıyor. Psikiyatrist Uzm. Dr. Fatma Arkaz, "Bu belirtiler yoğun stres ve dijital dikkat yorgunluğu nedeniyle de ortay

Yayınlanma: 18 Ağustos 2025 07:11 Güncelleme: 09 Eylül 2025 23:53
Sosyal medyada kişilerin kendi kendine "hastalık tanısı koyması" olumsuz durumlara yol açıyor
Sosyal medyada hızla yayılan "öz tanı" videoları, dikkat dağınıklığı ve odaklanma sorunu yaşayan birçok kişiyi DEHB hastası olduğuna inandırıyor. Psikiyatrist Uzm. Dr. Fatma Arkaz, "Bu belirtiler yoğun stres ve dijital dikkat yorgunluğu nedeniyle de ortaya çıkabilir, tanı süreci yalnızca uzmanlar tarafından yapılmalıdır" dedi.
Dijital çağ ile birlikte farkındalık artışı sağlanırken, aynı zamanda yanlış algıların da güçlenebildiği belirtiliyor. Sosyal medya platformlarında milyonlarca izlenen öz tanı videoları, özellikle genç yetişkinler arasında DEHB belirtilerine sahip olduğu düşüncesinin yaygınlaşmasına sebep oluyor. Ancak dikkat dağınıklığı, odaklanma sorunu ve zihinsel yorgunluk gibi günlük hayatta sık görülen sorunların DEHB ile karıştırılması hem bireyleri hem de ruh sağlığı hizmetlerini yanlış yönlendirebiliyor.
Memorial Antalya Hastanesi Psikiyatri Bölümü’nden Uzm. Dr. Fatma Arkaz, sosyal medyada hızla yayılan öz tanı eğilimlerinin risklerine dikkat çekti. Arkaz, "DEHB belirtileri arasında unutkanlık, organizasyon güçlüğü, erteleme davranışı ve dürtüsellik gibi faktörler yer alır. Ancak bu belirtiler yoğun stres, uykusuzluk ve dijital dikkat yorgunluğu gibi başka birçok durumda da geçici olarak gözlemlenebilir" dedi.
Dijital dikkat yorgunluğunun da odaklanma süresini kısalttığını belirten Arkaz, klinik tabloyla günlük hayattaki dikkat sorunlarının sık sık karıştırıldığına şu şekilde vurgu yaptı: "Uyaran fazlalığı ve çoklu ekran kullanımı da odaklanmayı zorlaştırır. Bu belirtiler, kalıcı bir bozukluk yerine çevresel faktörlerin sonucunda gelişen geçici tepkiler olabilir. Klinik tabloyla günlük hayattaki dikkat dağınıklığının karıştırılması, hem yanlış tanılara hem de tedavi süreçlerinin sekteye uğramasına sebebiyet verebilir."

Klinik DEHB belirtileri
Dr. Arkaz, klinik DEHB belirtilerini şöyle sıraladı: "Kolayca dikkati dağılma, insanların söylediklerini dinlemekte veya talimatları takip etmekte zorlanma, günlük işleri unutma (örneğin diş fırçalamak, çorap giymek), hiperaktif ve dürtüsel davranışlar."
Arkaz, hiperaktivite ve dürtüsellik belirtilerine ise "yüksek enerji, kıpırdanma, gürültülü konuşma, huzursuzluk, sırasını beklemekte zorlanma veya konuşmaları bölme" örneklerini verdi.

Yanlış ilaç beklentisi riske neden oluyor
Yanlış tanıların beraberinde ilaç kullanımı beklentisini de artırdığına işaret eden Arkaz, "DEHB tedavisinde kullanılan uyarıcı ilaçlar, bazı bireyler tarafından odak artırıcı performans hapı olarak algılanabiliyor. Bu da ilacın kötüye kullanım riskini artırır. Oysa bu ilaçlar ancak doğru tanı almış bireylerde, doğru doz ve takip ile faydalıdır. Gereksiz ya da yanlış kullanım ruhsal dengeyi bozabilir, bağımlılık riski neden olabilir" diye konuştu.

Profesyonel destek vurgusu
DEHB tanısının ancak çocukluktan itibaren bireyin birçok alandaki işlevselliğini uzun süreli olarak etkileyen belirtilerle konulabileceğini belirten Arkaz, sosyal medyanın sağladığı görünürlüğün tek başına tanı koyma aracı olmadığını şu şekilde hatırlattı: "Sosyal medya sayesinde bazı bireyler ilk kez kendini anlaşıldığını hissedebilir ve bu kıymetlidir. Ancak tanı koyma süreci yalnızca algoritmalara değil, ruh sağlığı profesyonellerine bırakılmalıdır. Bireyler, dikkat ve odak sorunlarının yaşam kalitesini ciddi şekilde etkilemeye başladığını fark ettiklerinde mutlaka bir psikiyatri uzmanına başvurmalıdır."
ETİKETLER: sosyal,medyada,kişilerin,kendi,kendine,hastalık,tanısı,koyması,olumsuz,durumlara,yol,açıyor
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev Ankara'da

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev Ankara'da

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmî ziyaret için Türkiye'ye gelen Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'i Ankara'da resmî törenle karşıladı. Tokayev'in makam aracına, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önündeki caddede süvariler eşlik etti. Süvarile

Siirt’te kendi üretim modeliyle bir milyar lirayı aşan tasarruf

Siirt’te kendi üretim modeliyle bir milyar lirayı aşan tasarruf

Kamu kaynaklarının kullanımında yeni bir model uygulayan Siirt Valisi ve Belediye Başkan Vekili Dr. Kemal Kızılkaya, dışarıdan hizmet satın almak yerine kendi tesislerini kurarak üretime geçtiklerini, bu sayede hem yol çalışmalarını sürdürdüklerini hem de

Şırnak’ta eczanelerde kış saati düzenlemesi

Şırnak’ta eczanelerde kış saati düzenlemesi

Şırnak Eczacı Odası tarafından yapılan açıklamada, 1 Kasım Pazar günü itibarıyla kış saati uygulaması kapsamında eczanelerin açılış ve kapanış saatlerinin yeniden düzenlendiği belirtildi. Şırnak Eczacı Odası, vatandaşların ilaç ihtiyaçlarını karşılamak iç

Rusya: Harkov ve Sumi bölgelerinde iki yerleşim daha ele geçirildi

Rusya: Harkov ve Sumi bölgelerinde iki yerleşim daha ele geçirildi

Rusya Savunma Bakanlığı, Rus Silahlı Kuvvetlerinin Ukrayna ve Donbass’ta sürdürdüğü “özel askeri harekat”ın son 24 saatine ilişkin gelişmeleri paylaştı. Bakanlığın açıklamasında, Sever (Kuzey) Askeri Grubu birliklerinin yürüttüğü faaliyetler sonucunda Har

AFAD'dan Mersin için kuvvetli sağanak uyarısı

AFAD'dan Mersin için kuvvetli sağanak uyarısı

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından gönderilen bilgilendirme mesajında, Mersin'de yarın yer yer kuvvetli ve şiddetli sağanak yağış beklendiği bildirildi. Yağışla birlikte oluşabilecek olumsuzluklara dikkat çekilen mesajda, sel ve su b

Silopi’de 4-6 yaş Kur'an kursu öğrencileri için "Bedi Besmele" programı düzenlendi

Silopi’de 4-6 yaş Kur'an kursu öğrencileri için "Bedi Besmele" programı düzenlendi

Gümrük Lojmanları Camii’nde gerçekleştirilen programa, İl Müftüsü Arif Yeşildağ, İlçe Müftüsü Ferit Bilgin, İl Müftü Yardımcısı Abdullah Şanlı, Emekli Diyanet İşleri Başkanlığı Müşaviri Abdullah Kaplan, din görevlileri, öğrenciler ve veliler katıldı. Prog

Kış aylarının vazgeçilmezi kestane tezgâhlarda

Kış aylarının vazgeçilmezi kestane tezgâhlarda

Bursa’nın tescilli ve vazgeçilmez lezzetlerinden kestane, havaların soğumasıyla birlikte tezgâhlardaki yerini almaya başladı. Bu yıl üretimde yaşanan bolluk, kestane tezgâhlarına da yansıdı. Bursa’nın önemli tarımsal ürünlerinden biri olan kestane, yeni

Siyonistlerin seçimi, ihtimaller ve Filistin'in geleceği

Siyonistlerin seçimi, ihtimaller ve Filistin'in geleceği

Seçimlerdeki son durum; ihtimaller ve Filistin'in geleceği hususunda yeni tartışmalara kapı aralıyor. Binyamin Netanyahu liderliğindeki sağ ve ultra-Ortodoks iktidar bloku yaklaşık 54 sandalye ile yarışı önde götürüyor. Eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eisen

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
22
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
20
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
19
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
18
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
16
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
16
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
15
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
14
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
13
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
12
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
12
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
11
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
10
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
8
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
8
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
8
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Eyüpspor Eyüpspor
3