Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Güncel 23 Mart 2023 - 05:38 Yorum: 0

Staj Hazırlığı Sürecinde Yaygın Olarak Yapılan Hatalar

Öğrenciler iş dünyasında teorik olarak kendilerinden ne bekleneceğini bilsede, yeterli tecrübe ve deneyime sahip olmadıkları için çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalabilir.

Staj Hazırlığı Sürecinde Yaygın Olarak Yapılan Hatalar

Öğrenciler iş dünyasında teorik olarak kendilerinden ne bekleneceğini bilsede, yeterli tecrübe ve deneyime sahip olmadıkları için çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalabilir. Staj yapma süreci eğitim hayatına devam eden öğrencilerin, mezun olmadan önce iş dünyası hakkında deneyim kazanması ve kariyerlerinde sağlam adımlarla ilerlemelerini sağlaması için önem taşır. Ayrıca yapılan araştırmalarda, iyi kuruluşlarda staj yapan öğrencilerin iş bulma sürecinde daha avantajlı bir konumda bulunduğu görülmektedir.

 

Staj hazırlığı sürecinde öğrencilerin tecrübesiz olması sebebiyle, sıklıkla yapılan bazı hatalar bulunur. Bu hatalar staj sürecini olumsuz etkiler ve stajdan tam anlamıyla verim alınmasını engeller. Öğrencilerin bu hataların farkında olması ve staj hazırlığı sürecini olabilecek en iyi şekilde yönetmesi için ilgili hataları açıklayan bir liste oluşturmak istedik.

 

Aşağıdaki başlıklarda bu süreç içerisinde yaygın olarak yapılan hataları inceleyebilir, ilgili hataları yapmamak için dikkat etmeniz gereken detayları okuyabilirsiniz. Lafı fazla uzatmadan farklı başlıklar altında bu hatalaları incelemeye başlayalım.

 

Başvuru Belgelerini Hazırlarken Özen Göstermemek

 

Staj yapmak, öğrencilerin kariyer hayatlarında yolculuğa başlamadan önce deneyim kazanmaları için önemli bir fırsattır. İş başvurularında olduğu gibi staj başvuru süreci içerisinde de öğrencilerden staj veren kurum veya kuruluş tarafından bazı evraklar istenir. Bu evraklar genellikle öğrenci belgesi, sağlık raporu, nüfus cüzdanı fotokopisi, CV, mesleki eğitim sözleşmesi, fotoğraf, SGK durum belgesi, iş sağlığı güvenliği belgesi ve banka hesap bilgileri şeklinde sıralanabilir.

 

İş dünyası içerisinde disiplin oldukça önemli bir kavramdır. Disiplin iş saatlerine uyma, çalışılan kuruluş içerisindeki kurallara karşı titiz bir şekilde dikkat etme, beklenen iş performansını olabildiğince gösterme gibi birçok farklı alanda ortaya çıkar. Staj başvurularında ise öğrencilerin disiplinini gösteren ilk nokta, başvuru evraklarında gösterilen özendir. 

 

Bu sebeplerle staj veren kuruluş tarafından istenen evrak ve belgeleri eksiksiz bir şekilde tamamlamak dikkat edilmesi gereken ilk adımdır. Staj CV’si veya diğer evraklar içerisinde eksik bir dökümanınız bulunuyorsa, staj başvurunuz kabul edilmeyebilir, dikkate alınmayabilir. Hazırlanan tüm belgelerde yazım ve dilbilgisi hatalarına dikkat edilmesi ve evrakların gönderilmeden önce tekrar kontrol edilmesi gerekir. Başvuru belgelerinin özenli bir şekilde hazırlanması, öğrencilerin istedikleri yerde staj yapma şansını artırır.

 

Staj Yapılmak İstenen Kuruluşu Yeterince Araştırmamak

 

Öğrenciler genel olarak bulundukları sektördeki ünlü kuruluşlarda staj yapmayı hedefler. Bunun temel sebebi, iş dünyasına giriş yaparken saygın bir kuruluşta staj yapmanın avantajlı olacağı düşüncesidir ve bu düşünce doğru temellere dayanır. Fakat çoğu öğrenci staj yapmak istedikleri kuruluş hakkında ne yazık ki yeterli bilgi birikimine sahip değildir.

 

Bazı kuruluşlar staj süreci içerisinde öğrenci başvurularını iki adımlı olarak değerlendirmeye alır. İlk adım genel olarak başvuru evraklarının toplanması ve incelenmesini kapsar. İkinci adım ise staj yapmak isteyen öğrencilerle sözlü mülakat yapılmasıdır. Sözlü mülakat içerisinde kuruluş tarafından görevlendirilen personeller stajyer adayları daha yakından tanımaya çalışır.

 

Bu esnada stajyer adaylara eğitim seviyelerini anlamak, kişisel bilgilerini öğrenmek ve hedeflerini değerlendirmek için çeşitli sorular sorulur. Ayrıca başvuru yapılan kuruluş hakkında stajyer adayların ne bildiğini öğrenmeye çalışılır. Bu sebeplerle staj yapılmak istenen kuruluşun misyonu, vizyonu ve verdiği hizmetler hakkında genel bilgilere sahip olmak oldukça önemlidir. Staj yapmak istediğiniz kuruluş hakkında internet üzerinde kısa bir araştırma yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz.

 

Staj Yapılmak İstenen Departmanı Belirlememek

 

Günümüzde birçok sektörde hizmet veren kuruluşlar, farklı birimlerden oluşan karmaşık bir yapıya sahiptir. Bu birimler alanında uzman olan personellerden oluşur ve bu sebeple staj başvurularında çalışılmak istenen departmanın net bir şekilde belirlenmesi oldukça önemlidir. Hangi departmanda staj yapmak istediğini bilmeyen ya da bu konuda karar vermekte zorlanan öğrenciler, öğretmenlerinden destek almalıdır.

 

Bununla birlikte öğrencilerin staj yapmak istedikleri departmanı belirlemeden önce, kendi ilgi ve yeteneklerini göz önünde bulundurması gerekir. Hangi departman içerisinde ve hangi pozisyonda staj yapacağını konusunda net bir şekilde fikir sahibi olan öğrenciler, başvuru sürecinde daha az kararsızlık yaşar ve ilgi duydukları pozisyondaki çalışma sürecini gözlemleme şansını yakalar. Bununla birlikte iş hayatında karşılaşabilecekleri çeşitli durumlara karşı bilgi sahibi olma fırsatını yakalar.

 

Staj Başvuru Tarihini Kaçırmak

 

Öğrenciler için staj kontenjanı açan kuruluşlar, başvuru işlemleri için gerekli olan dökümanları ve bu dökümanların son teslim tarihini açık ve net bir şekilde yayınlar. Öğrencilerin ilgili tarihleri not alması ve staj başvurusunu son güne bırakmaması gerekir. Son güne bırakılan başvurular genellikle yüksek derecede telaşı beraberinde getirir. Telaş ve heyecan ise hata yapılmasını kolaylaştırır.

 

Staj başvuru evraklarını doğru bir şekilde hazırlamak, hazırlanan evrakları tekrar gözden geçirmek için yeterli zamanı bırakmak ve kuruluş hakkında yeterli bilgiye sahip olmak için zaman ayrılması gerekir. Başvuru tarihini kaçıran öğrencilerin gönderdikleri başvuru evrakları, ilgili kuruluş tarafından değerlendirmeye alınmaz. Bu sebeplerle staj başvuru süreci içerisinde planlı hareket edilmesi gerekir.

 

Online Staj Başvurusu Yaparken Dikkatli Olmamak

 

Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte iş görüşmeleri, staj başvuruları ve toplantılar, online olarak gerçekleştirilmektedir. Online başvurularda yeterli deneyime sahip olmayan öğrenciler, başvuru yaparken dikkatini kaybedebilir. Online staj başvurularında öğrenciler tüm açıklamaları dikkatle okumalı ve doldurması gereken alanları özenle doldurmalıdır. Eksik verilen bilgiler sonucunda staj yapmak istediğiniz kuruluş sizinle iletişime geçmekte zorlanabilir.

 

Bununla birlikte online başvurularda bilgilerin güvenliğinin sağlanması da dikkat edilmesi gereken bir diğer konudur. Bilgilerinizi korumak için güvenli internet bağlantısı aracılığıyla işlemlerinizi gerçekleştirmeli ve parola, şifre gibi kişisel bilgilerinizle açtığınız oturumlarınızı işiniz bitince kapatmalısınız.
 

Maddi Beklentileri Yüksek Tutmak

 

Staj süreci içerisinde öğrencilere belirli bir ücret verilir. Bu ücret öğrencinin ilgili kuruluş içerisinde çalışması karşılığında kuruluş tarafından ödenen maaştır. Öğrenciler staj süreci içerisinde kazanacakları maaşı önemsemek yerine, bulundukları pozisyonda öğrenebilecekleri yeni bilgilere odaklanmalıdır. Ayrıca maaş beklentisini yüksek tutmak, genellikle staj süreci içerisinde hayal kırıklığı ile sonuçlanır ve öğrencinin motivasyonunu kaybetmesine sebep olur.

 

Özet

 

Öğrenciler staj hazırlığı süresince yaygın olarak çeşitli hatalar yapar ve bu hatalardan kaçınmak, staj sürecinin en verimli şekilde geçirilmesi için önemli bir başlangıçtır. Yapılan hataların en başında staj için istenen belgelerin titiz bir şekilde hazırlanmaması bulunur. Başvuru evraklarına gereken özeni göstermeyen öğrencilerin staj başvuruları kabul edilmez veya dikkate alınmaz.

 

Öğrenciler staj yapmak istedikleri kuruluşu yeterince araştırmalı ve bilgi sahibi olmalıdır. Staj mülakatlarında ilgili kuruluş hakkında öğrencilere sorular sorulabilir ve bu sorulara öğrenciler tarafından verilen cevaplar eleme sürecinin bir parçasını oluşturabilir. Yeterli araştırmayı yapmayan öğrenciler, kısıtlı kontenjan açan ünlü kuruluşlarda staj yapma şansını kaybedebilir.

 

Staj yapılmak istenen departmanı belirlememek, staj başvuru tarihine özen göstermemek, yüksek maddi beklenti içerisine girmek ve online staj başvurusu yaparken yeterince dikkatli olmamak, öğrencilerin bu süreçte yaygın olarak yaptıkları diğer hatalardır. Bu hatalardan korunmak için planlı ve disiplinli bir şekilde hareket edilmesi gerekir. Staj başvuru sürecinde herhangi bir konuda eksiğiniz olduğunu düşünüyorsanız, öğretmenlerinizden destek alma seçeneğini değerlendirebilirsiniz.

 
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber