MENÜ

Surlar içinde yapılan tek millet bahçesinin 1. etabı tamamlanıyor

İstanbul'un en önemli yeşil alan projelerinden biri olan Karasurları Millet Bahçesi'nin uygulama çalışmaları devam ederken, projenin 17 bin metrekaresini...

Yayınlanma: 16 Mayıs 2024 20:32 Güncelleme: 11 Eylül 2025 19:14
Surlar içinde yapılan tek millet bahçesinin 1. etabı tamamlanıyor

İstanbul'un en önemli yeşil alan projelerinden biri olan Karasurları Millet Bahçesi'nin uygulama çalışmaları devam ederken, projenin 17 bin metrekaresini oluşturan 1.etabı yakın zamanda hizmete açılacak. Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, İstanbul'da surların içerisinde kalmış tek millet bahçesinin tarihi alanlara yakışır olacağını belirtti.

Fatih'i cazibe merkezi haline getirecek önemli projelerden biri olan Karasurları Millet Bahçesi, toplamda 230 bin metrekarelik bir alanı olması bakımından genelde İstanbul, özelde Fatih'teki yeşil alan miktarını büyük oranda arttıracak. Bu alanın yaklaşık 17 bin metrekaresini oluşturan ve basketbol sahası, tematik bahçeler, dumansız piknik alanları, çocuk oyun ile fitness alanlarından oluşan 1'inci etabı vatandaşların kullanımına açılmak için gün sayıyor.

Fatih'e farklı yeni bir yeşil alan kazandırılmış olacak

Fatih Belediyesi, Yeşil Fatih vizyonundan hareket ederek UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan kara surlarının bir bölümüne komşu olarak projelendirilen Kara Surları Millet Bahçesiyle için bölgede çalışmalarına hız verdi.

Projenin 1. Etabının kısa bir süre sonra hizmete açılacağını belirten Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, "Karasurları Millet Bahçesi projesi ile tarihi yarımada kara surları ve çevresinin tarihi, kültürel kimliğinin ön plana çıkarılıp oldukça geniş bir yeşil alan donatılacak. Bu çerçevede, 200 milyon liradan fazla istimlak bedeli ödenerek sur bölgesinde kalan yüzlerce konut ve yapının mülkiyet sorunu çözüldü.

Topkapı'dan Mevlanakapı'ya kadar olan bu alanımız tamamen niteliksiz yapılarla, gecekondularla doluydu. Bu alanı, insanlarımızla kavga etmeden, tamamen rızaya dayalı şekilde anlaşarak projemize başladık. Kısa bir süre sonra projenin 1. Etabı bitmiş olacak, akabinde 2.etabı bitmiş olacak. Hem İstanbullular hem de Fatihliler için çok farklı bir perspektif, farklı bir yeşil alan kazandırmış olacağız" dedi.

İstanbul Surların içerisinde kalan ilk millet bahçesi olacak

Koruma bandı içerisinde kalan bölgenin 100 yıldır iskansız yapılar ve gecekondularla sağlıksız bir yapılaşma içerisine girdiğini belirten Turan, koruma kurulları tarafından onaylanan projenin birinci etabının Topkapı-Mevlanakapı, ikinci etabının ise Mevlanakapı - Silivrikapı arasında olduğunu belirterek, ihale çalışmalarının ardından projeye başladıklarını bildirdi.

Tarihi surların dokusunu ortaya çıkaran ve koruyan projenin Birleşmiş Milletler nezdinde bazı yayınlarda da yer bulduğunu ifade eden Turan, "Türkiye'de birçok millet bahçesi yapılıyor ancak bu çerçevede yani yanında tarihi belki 1500 yılı bulan bir surun içerisinde kalan İstanbul'un ilk millet bahçesi olacaktır." diye konuştu.

Projenin paydaşı olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TOKİ'ye teşekkür eden Turan, her iki kurumun dönüşümün sağlanması için maddi manevi destek verdiğini söyledi.

Yeşil alan miktarında rekor düzeyde artış yaşanacak

Fatih'teki yeşil alan miktarından, rekor düzeyde artışın yaşanacağı adımları attıklarını vurgulayan Başkan Ergün, "Temelde, ilçemizdeki yeşil alan oranıyla, park, çocuk parkı gibi kamusal alanların artırılmasını, bir tarih ve kültür merkezi olan ilçemizin niteliksiz yapılardan arındırılmasını amaçladık. Gerçekten de üç yılın sonunda, ilçemizdeki yeşil alan miktarında, rekor düzeyde artışın yaşanacağı adımları atmış bulunuyoruz."

Yıkılan alanlarda asla bir yapı olmayacak

Millet bahçesinin birinci etabının inşa çalışmalarının sona gelindiğini dile getiren Turan, şu bilgileri verdi:

"Geçmişte gecekonduların olduğu bu sıhhi olmayan alanları insanlar park olarak kullanacak. Yıkılan bütün alanların tamamına asla ve kata bir yapı yapılmayacak. Tamamı yeşil alan olarak kullanılacak yerler. Topkapı'dan başlayarak Millet Caddesi'nin üzerinden de bir yaya köprüsüyle yine karşı tarafa geçilecek. Topkapı'yla Mevlanakapı arasından Millet Caddesi gibi bir geniş cadde geçiyordu. Dolayısıyla iki yakındaki insanların birbirine ulaşımı yoktu. Şimdi bu park vesilesiyle Topkapı - Mevlanakapı arası sur bandı boyunca kesintisiz işleyecek bir millet bahçesi olacak. Yine sur bandı içerisinde yürüyüş, bisiklet yolları, sportif alanlar olacak. Yine engelli oyun grubu gibi belli aktivasyon alanları olacak."

Tarihi mekana yakışır bir bahçe olacak

Bölgeye geniş bir peyzaj çalışması yapılacağını belirten Turan, millet bahçesinde ayrıca 110 çeşit endemik bitkinin ekileceği bir bahçe oluşturulacağını belirterek,

"Gerçekten tarihi bir mekana yakışır, keyifli bir alan oluşturulacak. Buradaki insanlar da bunu çoktan hak ettiler. Çok tarihi bir iş yaptığımız kanaatindeyiz. Projemiz uluslararası ölçekte de takdir edilen bir iş, çalışma oldu. Zaten uluslararası yayınlarda da bu proje yer almaya başladı. Bu, hem İstanbul'un tanıtımı hem de Türkiye'nin kültürel mirasına sahip çıkması anlamında önemli bir proje" dedi.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı
MEAH’ta bayramlaşma heyecanı

MEAH’ta bayramlaşma heyecanı

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi personeli, Ramazan Bayramı dolayısıyla düzenlenen geleneksel bayramlaşma programında bir araya geldi. Başhekim Prof. Dr. Ethem Acar, sağlık çalışanlarının bayramını kutlayarak özverili çalışmaları için teşekkür etti.Sağ

Sultangazi Belediyesi’nde çocuklardan bayram kutlaması

Sultangazi Belediyesi’nde çocuklardan bayram kutlaması

Sultangazi Belediyesi Çocuk Kütüphanesi’nin ziyaretçi minikleri, bayram kutlaması için belediye hizmet binasına geldi. Davullar çalan, maniler söyleyen minikler, büyüklerinin bayramlarını kutladı.İlçenin ilk ve tek olma özelliğini taşıyan Sultangazi Beled

Orta Avrupa’nın en önemli ulaşım projelerinin başında gelen Karavanke Tüneli açıldı

Orta Avrupa’nın en önemli ulaşım projelerinin başında gelen Karavanke Tüneli açıldı

Orta Avrupa’nın en önemli ulaştırma projelerinin başında gelen Karavanke Tüneli, yıllar süren zorlu inşaat sürecinin ardından tamamlandı. Cengiz İnşaat tarafından yapımı üstlenilen ve Akdeniz, Balkanlar ile Orta Avrupa’yı birbirine bağlayan Karavanke Tüne

Trabzon’da Büyükşehir’in iftar sofralarında yüzbinler oruç açtı

Trabzon’da Büyükşehir’in iftar sofralarında yüzbinler oruç açtı

Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin Ramazan etkinlikleri ve iftar programlarına 327 bin kişi katılırken, 18 ilçeyi ziyaret eden Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, hasta, yaşlı ve engelli bireylerin yanı sıra gazi ve şehit yakınlarının bulunduğu 9

Osmangazi’de su kesintisi

Osmangazi’de su kesintisi

Bursa’nın merkez Osmangazi ilçesi Nilüferköy mahallesinde su kesintisi uygulanacakBUSKİ Genel Müdürlüğü İçme Suyu Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Çalışmalar kapsamında Osmangazi İlçesi Nilüferköy Mahallesi ve civarında 23 Mart 2026 tari

Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı’dan Ramazan bayramı mesajı

Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı’dan Ramazan bayramı mesajı

Bursa Ticaret Borsası (Bursa TB) Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, Ramazan Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda; birlik, beraberlik ve toplumsal dayanışmanın önemine vurgu yaptı.Ramazan ayının manevi ikliminin ardından bayrama ulaşmanın mutluluğunu ya

Köyceğiz’de diş kirası geleneği sürüyor

Köyceğiz’de diş kirası geleneği sürüyor

Muğla’nın Köyceğiz İlçe Müftülüğü "18 Mart Çanakkale Zaferinin 111.yıl dönümünde, Ramazan’ın son günlerinde üniversite ve lise öğrencilerine iftar İyilik Sofrası kurup beşinci diş kirasını dağıttı.Köyceğiz Müftülüğü Gençlik Koordinatörleri Vaiz Rauf Evlek

Başkan Pehlivan, şehit ailelerini ziyaret etti: "Başımızın tacısınız"

Başkan Pehlivan, şehit ailelerini ziyaret etti: "Başımızın tacısınız"

Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nde şehit ailelerini evlerinde ziyaret etti. Aziz vatanımızın bağımsızlığı için can veren şehitlerimizin ve ailelerinin her zaman yanında olacaklarını belirten Başkan

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 05:04
Güneş 06:25
Öğle 12:40
İkindi 16:04
Akşam 18:44
Yatsı 20:00

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
64
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
60
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
57
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
49
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
43
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
42
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
35
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
33
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
33
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
31
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
30
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
27
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
25
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
24
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
24
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
22
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
20
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
17