Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 29 Kasım 2022 - 10:24 Yorum: 0

Suudi Arabistan pazarı ihracat için büyük avantaj

Dünyada 200'den fazla noktaya ulaşan züccaciye sektörü, 2021 yılında gerçekleştirdiği 6,1 milyar dolar ihracatla global sıralamada 10.'luktan 8.'liğe...

Suudi Arabistan pazarı ihracat için büyük avantaj

Dünyada 200'den fazla noktaya ulaşan züccaciye sektörü, 2021 yılında gerçekleştirdiği 6,1 milyar dolar ihracatla global sıralamada 10.'luktan 8.'liğe yükseldi. 2022 yılında 7 milyar dolar ihracat ile dünya 6.'lığına çıkmayı hedefleyen sektör Antalya'da 50 ülkeden 120 dev satın almacıyla bir araya gelecek.

Züccaciyeciler Derneği Başkanı Mesut Öksüz, "Rusya, Fransa, Brezilya, Fas, ABD, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Katar, Polonya gibi dünyanın dört bir yanındaki 50 ülkeden, 120 satın almacıyı ağırlamaya hazırlanıyoruz. Ukrayna-Rusya savaşı, Rusya pazarında züccaciye sektörü için fırsat oluşturdu. Ekim ayında Rusya'ya satın alma heyetimizle birlikte katıldık ve önemli iş birliklerine imza attık. Antalya'ya da Rusya'nın en büyük satın almacıları geliyor. Öyle ki ilk 7 ayında Türkiye'den Rusya'ya ihracat yüzde 13,4 artarak 2 milyar dolara ulaştı. İhracattaki bu artıştan sektörümüz de pay alıyor. Aynı zamanda Türkiye - Suudi Arabistan arasında ticaret kısıtlamalarının kalkması sonucu ihracat pazarımız için büyük bir avantaj ortaya çıktı. Suudi Arabistan'ın da en büyük market zincirlerinden 312'den fazla mağazası bulunan süpermarketi de Antalya'da yerini alacak" dedi.

"ABD pazarına yoğunlaştık"

Hem ihracatı hem de iç pazarda satışları artırmak için yoğun bir takvim oluşturduklarını söyleyen Öksüz, "Dünyanın en büyük züccaciye ithalatçıları ABD ve Japonya. Özellikle bu 2 pazara yoğunlaşmak istiyoruz. Çünkü dünya züccaciye ithalatının yüzde 26,7'sini ABD elinde bulunduruyor ve Türkiye'nin bu pazardan aldığı pay sadece yüzde 0,41. Türkiye, Avrupa'daki rakiplerimiz İtalya ve Almanya'dan sonra ABD'nin 13. sıradaki tedarikçisidir. ABD'ye ihracatımız geçtiğimiz yıllarda 160 milyon dolarken, 2021 yılında 300 milyon dolara çıkmıştır. Pazardaki payımızı artırabilmek için organizasyonumuza ABD'nin en büyük toptancısı katılıyor" dedi.

Öksüz, "2020 yılında ihracatımız ise 4,6 milyar dolardı. 2021 yılında 6,1 milyar dolara ulaştık ve 2022 yılı için de 7 milyar dolar ihracat hedefliyoruz. Dış ticaret fazlasına baktığımızda da 2020 yılında 3,450 milyar dolar dış ticaret fazlamızı yüzde 30 artırarak 4,8 milyar dolara çıkardık. Bu da ülke ekonomisine verdiğimiz katkıyı gözler önüne seriyor. Kilogram başına ihracatımızı da 3,38 dolardan 3,75 dolara çıkardık. En çok ihracat yaptığımız ülkelere baktığımızda da ihracatımızın yüzde 58'ini AB ülkelerine gerçekleştiriyoruz. Birleşik Krallık, Almanya ve Fransa da en çok ihracat yaptığımız ilk 3 ülkedir" açıklamalarında bulundu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber