Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 13 Mart 2015 - 15:38 Yorum: 0

TARSİM Bölge Müdürü Kadak'tan çiftçilere uyarı

MALATYA (AA) - TARSİM Bölge Müdürü Bünyamin Kadak, kayısı üreticilerine Devlet Destekli Tarım Sigortaları konusunda bir takım uyarılarda bulundu. Kadak, AA muhabirine yaptığı açıklamada,...

TARSİM Bölge Müdürü Kadak'tan çiftçilere uyarı

MALATYA (AA) - TARSİM Bölge Müdürü Bünyamin Kadak, kayısı üreticilerine Devlet Destekli Tarım Sigortaları konusunda bir takım uyarılarda bulundu. 

Kadak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Devlet Destekli Tarım Sigortalarında teminat başlangıç zamanları bulunduğunu hatırlattı. 100 kayısı ağacının bulunduğu bir kayısı bahçesinde, ağaçların yüzde 90'ının yüzde 5 ilk çiçeklenme devresinde olması gerektiğini aktaran Kadak, ağaçların yüzde 90'ı çiçek açtıktan sonra meydana gelen don, sel, fırtına, hortum, deprem, su baskını hasarlarında meydana gelen kayıpların Devlet Destekli Tarım Sigortalarının kapsamında olduğunu söyledi. 

Çiçek açmadan meydana gelen hasarların sigorta kapsamında olmadığına işaret eden Kadak, "Bir ağaçta güneye bakan dal ile kuzeye bakan dal farklılıklar gösterir. Bir başkasının bahçesinde hasar olması demek, o üreticinin bahçesinde de hasar oldu demek değildir. Üreticilerin kendi bahçelerinde gözlemleme yapmaları gerekir. Eğer bahçesinde hasar varsa, poliçe düzenledikleri acenta vasıtasıyla ihbarlarını girerler. Bundan bir kaç gün sonra hasar emarelerinin belirmesini bekleriz. Önce güneş yemesini isteriz ki don hasarı varsa eğer çekirdeklerin tamamen kararmasını görmemiz gerekiyor" diye konuştu. 

Daha sonra eksper yönlendirmesi yaptıklarını ve eskperin sistem içerisinde hazırladığı raporlar doğrultusunda hareket ettiklerini kaydeden Kadak, "Üreticiler kulaktan dolma bilgilerle, 'eksi dereceye düştü' denmesiyle, hasar oldu demesinler. Mutlaka arazilerinde, bahçelerinde kendileri inceleme yapsınlar" dedi. 

Battalgazi ilçesinde bazı üreticilerden telefonlar aldıklarını anlatan Kadak, üreticilerin Hacıhaliloğlu çeşidinde tomurcukta bazı gelişme dışı kararmalar meydana geldiğini söylediğini aktardı. Bunların hasar olarak Devlet Destekli Tarım Sigortaları kapsamında olmadığını vurgulayan Kadak, "Üreticiler eğer tomurcuklarında herhangi bir zarar tespit ettilerse, mutlaka kendi acentalarında verim düşüklüğünde talebinde bulunmalı. Hasar ihbarı değil. Bunun için de ilk çiçeklenme evresinden itibaren 10 günlük bir süre var. Çiçek açmadan da bu talepte bulunabilirler ama çiçek açtıktan sonra 10 gün içinde başvururlarsa don primiyle ilgili ilerideki verime göre ayarlamalar yapılır. Üreticinin primi düşer. Bu çok önemli. Üreticilerin buna dikkat etmelerini tavsiye ediyorum" ifadelerini kullandı. 

Kadak, Malatya'da yaptıkları fenelojik gözlemlerde herhangi bir kayısı bahçesinde teminat başlama durumunun söz konusu olmadığını kaydetti.  

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber