Ziyaret, askeri yönetimin uluslararası alanda kaybettiği meşruiyeti yeniden kazanma girişimi olarak değerlendirilirken, Bangkok yönetiminin cuntaya kapılarını açması insan hakları savunucularının sert tepkisini çekti. Min Aung Hlaing'in Tayland Başbakanı
Ziyaret, askeri yönetimin uluslararası alanda kaybettiği meşruiyeti yeniden kazanma girişimi olarak değerlendirilirken, Bangkok yönetiminin cuntaya kapılarını açması insan hakları savunucularının sert tepkisini çekti.
Min Aung Hlaing'in Tayland Başbakanı Anutin Charnvirakul ile hükümet binasında gerçekleştireceği görüşmelerde çeşitli mutabakat zaptlarının imzalanması ve ardından Tayland-Myanmar İş Forumu'na katılım planlanıyor.
Görüşmede Myanmar'da istikrarın yeniden sağlandığını ve ülkenin demokrasi yoluna girdiğini öne süren Min Aung Hlaing, yönetimin ulusal uzlaşı ve barış için çalıştığını iddia etti. Ancak bu açıklamalar, darbenin ardından binlerce sivilin öldürüldüğü ve on binlerce kişinin tutuklandığı ülkedeki tabloyla çeliştiği gerekçesiyle yoğun eleştirilere konu oluyor.
İnsan hakları örgütü Justice For Myanmar, Tayland ziyaretinin askeri yönetime sahte bir meşruiyet kazandırdığını belirterek Bangkok yönetimini cuntayı uluslararası alanda aklamaya katkı sağlamakla suçladı.
Min Aung Hlaing, aralık ve ocak aylarında aşamalı olarak düzenlenen ve muhalifler tarafından göstermelik olarak nitelendirilen seçimlerin ardından nisan ayında devlet başkanı olarak yemin etmişti. Eleştirmenler, söz konusu seçimlerin ordunun iktidarını kalıcı hale getirmek amacıyla düzenlendiğini savunuyor.
2021 yılında seçilmiş hükümeti deviren darbenin ardından ABD ve Batılı ülkeler tarafından yaptırımlarla karşı karşıya kalan Myanmar askeri yönetimi, bölge ülkeleriyle ilişkilerini canlandırarak uluslararası yalnızlığını kırmaya çalışıyor. Çin, Hindistan, Laos ve Rusya ile temaslarını artıran Min Aung Hlaing, buna rağmen uluslararası toplumun büyük bölümünde halen izole edilmiş durumda bulunuyor.
İnsan hakları örgütlerine göre Myanmar ordusu, demokrasi yanlısı güçler ve etnik silahlı gruplara karşı ülkenin büyük bölümünde ağır askeri operasyonlarını sürdürüyor. Siyasi Tutuklulara Yardım Derneği'nin (AAPP) verilerine göre güvenlik güçlerinin müdahalelerinde bugüne kadar 8 bin 200'den fazla sivil yaşamını yitirirken, 31 bini aşkın kişi de tutuklandı.
Fortify Rights uzmanı Chit Seng, askeri üniformanın yerine başkanlık cübbesi giymenin rejimin niteliğini değiştirmediğini belirterek yönetimi kendi halkını öldüren acımasız bir rejim olarak tanımladı ve uluslararası toplumun bu yönetime meşruiyet kazandırmaması gerektiğini söyledi.
Myanmar yönetimi, eleştirileri hafifletme çabası kapsamında bu hafta Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin tutuklu eski lider Aung San Suu Kyi'yi ziyaret etmesine izin verdi. Ancak insan hakları savunucuları, tek seferlik bu temasın ülkedeki sistematik baskıları örtmeye yetmeyeceğini belirtiyor.
Öte yandan Tayland'ın son dönemde ASEAN içinde Myanmar askeri yönetimiyle yeniden yakınlaşmayı en güçlü şekilde savunan ülke konumuna gelmesi de dikkat çekiyor. Bangkok yönetimi, diyaloğun sürdürülmesi gerektiğini savunsa da insan hakları kuruluşları bunun fiilen askeri yönetime diplomatik alan açtığını ifade ediyor.
Fortify Rights uzmanı Thanida Piyachot ise Min Aung Hlaing'in meşru bir lider gibi ağırlanmasının, elleri kana bulanmış bir savaş suçlusuyla tokalaşmak anlamına geldiğini belirterek Tayland ve ASEAN ülkelerine, müdahale etmeme politikasının arkasına sığınmak yerine Myanmar'daki insan hakları ihlallerine karşı daha kararlı tutum alma çağrısında bulundu. (İLKHA)
İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Ergani'de trafiğin yoğun olduğu Botanik Park önündeki sıkışıklığa dikkat çeken HÜDA PAR Ergani İlçe Başkanı Uğur Uşar, araçların kaldırıma çıkmak zorunda kaldığını belirterek parkın 1,5-2 metre geri çekilmesiyle sorunun çözülebileceğini söyledi. Saray Ma
Ege Üniversitesi Rektörlüğü, kampüs ve yurt yaşam alanlarında sahipsiz köpeklerin saldırıları sonucu öğrenciler ile akademik ve idari personelin fiziksel ve ruhsal travmalara maruz kaldığını belirterek konuya ilişkin kamuoyu duyurusu yayımladı. Açıklamada
Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Rus Silahlı Kuvvetlerinin Ukrayna’daki lojistik merkezleri ve limanlar ile Ukrayna ordusunun çıkarları doğrultusunda kullanılan deniz araçlarına yönelik saldırılarını sürdürdüğü belirtildi. Bakanlığın paylaş
İran’da yüzlerce balıkçı, bu kez balık avlamak için değil, batan bir geminin yükünden denize yayılan ürünleri toplamak amacıyla denize açıldı. Hürmüz Boğazı’nda 14 Ekim’de çıkan yangının ardından batan GFS Pride adlı geminin taşıdığı konteynerler, bölged
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin savunma teknolojileri danışmanı Serhii Beskrestnov, cuma günü Associated Press’e (AP) yaptığı açıklamada, kısıtlamanın kaldırılması için SpaceX, Pentagon ve ABD hükümetiyle görüşmeler yürüttüklerini bildirdi.
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Nuri Pakdil’in vefatının 7’nci yıl dönümü dolayısıyla sosyal medya hesabından anma mesajı yayımladı. Pakdil’in "Ben Kudüs’ü kol saati gibi taşıyorum." sözünü hatırlatan Çiftçi, büyük mütefekkirin kalemini hakikatin, adaleti
Edirne ve Kırklareli'de gerçekleştirilen denetimlerde toplam 24 düzensiz göçmen yakalandı. Edirne'de kent genelinde yürütülen kontroller sırasında 16 yabancı uyruklunun yasa dışı yollarla yurda girdiği belirlendi. Yakalanan kişiler, işlemlerinin ardından
Washington’ın kararından duyduğu rahatsızlığı dile getiren Zelenskiy’nin, ABD yönetimiyle derinleşen görüş ayrılıklarına rağmen Trump’ı doğrudan eleştirmekten kaçınması dikkat çekti. Zelenskiy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rusya’ya ekonomik
Novak: ABD'ye dizel yakıt sevkiyatı sözleşme imzalandıktan 15-20 gün sonra gerçekleşecek
Galatasaray A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Fenerbahçe A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Arca Çorum Fk
Kasimpaşa A.ş.
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Erzurumspor Fk
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Göztepe A.ş.
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Tümosan Konyaspor
Samsunspor A.ş.
Eyüpspor