MENÜ

Tayland, sınırda bir askerin ölmesinin ardından Kamboçya’ya hava saldırısı düzenledi

Tayland ordusu, sınırda yaşanan son çatışmalarda bir Tayland askerinin hayatını kaybetmesi ve 8 askerin yaralanmasının ardından, Kamboçya’daki askeri hedeflere yönelik hava saldırıları düzenledi.Tayland Ordusu tarafından yapılan resmi açıklamada, sabah sa

Yayınlanma: 08 Aralık 2025 10:35 Güncelleme: 08 Aralık 2025 11:35
Tayland, sınırda bir askerin ölmesinin ardından Kamboçya’ya hava saldırısı düzenledi
Tayland ordusu, sınırda yaşanan son çatışmalarda bir Tayland askerinin hayatını kaybetmesi ve 8 askerin yaralanmasının ardından, Kamboçya’daki askeri hedeflere yönelik hava saldırıları düzenledi.
Tayland Ordusu tarafından yapılan resmi açıklamada, sabah saatlerinde Kamboçyalı birliklerin Tayland mevzilerine yönelik yeniden ve rastgele ateş açtığı, saldırılarda bir Tayland askerinin hayatını kaybettiği, 8 askerin ise yaralandığı bildirildi. Açıklamada, sınır hattındaki sivillerin tahliyesi için çalışmaların başlatıldığı ve Tayland hava birliklerinin F-16 savaş uçaklarıyla Kamboçya’ya ait askeri hedeflere yönelik karşı operasyon düzenlediği belirtildi.
Tayland Başbakanı Anutin’den orduya tam yetki
Yaşanan çatışmaların ardından resmi üniformasıyla basın karşısına çıkan Tayland Başbakanı ve İçişleri Bakanı Anutin Charnvirakul sert bir açıklama yaparak orduya tam yetki verdiğini duyurdu. Başbakan açıklamasında çatışmaları başlatan tarafın Kamboçya askerleri olduğunu vurgularken, Tayland ordusunun angajman kuralları çerçevesinde ve sivil yerleşim alanlarından kaçınılarak gereken karşılığı verdiğini belirtti.
Anutin,"Tayland Kraliyet Ordusu’na, ülke egemenliğini korumak ve sınır bölgelerinde yaşayan halkımızın güvenliğini korumak için gerekli tüm tedbirleri almaları talimatını verdim" ifadelerine yer verdi.
Kamboçya Eski Başbakan Hun Sen devreye girdi
Kamboçya’nın eski Başbakanı, mevcut Başbakan Hun Manet’in babası ve aynı zamanda Kamboçya Senato Başkanı olan Hun Sen, sabah saatlerinde düzenlenen savunma toplantısında yaptığı açıklamada, ön cephede görev yapan Kamboçyalı birliklere soğukkanlı hareket etmeleri yönünde talimat verdi.
Hun Sen, Tayland cephesinin sınır hattında Kamboçyalı askerlere saldırmak için fırsat kolladığını öne sürerken, Kamboçya birliklerinin karşılık verilmesine ilişkin kırmızı çizgisinin net olduğunu söyledi. Hun Sen ayrıca, sınır bölgelerinde yaşayan sivillerin tehlikeli alanlardan güvenli bölgelere tahliyesi için ilgili kurumlara talimat verdiğini, ulusal savunma sürecini yakından takip etmek amacıyla tüm diğer programlarını iptal ettiğini ve Başbakan Hun Manet ile birlikte süreci yönettiğini açıkladı.
Her iki ülkede de vatandaşlara "sığınak" uyarısı
Yaşanan çatışmalar ve Tayland ordusunun başlattığı hava saldırılarının ardından her iki ülkenin sınır bölgelerinde yaşayan vatandaşlara sığınaklara gitme çağrısı yapıldı.
Tayland’ın Buriram, Surin, Si Sa Ket ve Ubon Ratchathani eyaletlerinde şehir megafonlarından vatandaşlara gerekli önlemleri almaları konusunda uyarılarda bulunuldu.
78 bin öğrenci eğitimine ara verdi
Öte yandan Kamboçya tarafında ise sabah saatlerinde başlayan hava saldırısının ardından özellikle okullarda büyük panik yaşandı. Kamboçya Eğitim Bakanlığı, yaşanan hava saldırıları nedeniyle sınır hattındaki 4 eyalette 377 okulun ve yaklaşık 78 bin öğrencinin eğitimine ara verildiğini duyurdu.
İki ülke sınırında aylardır devam eden gerginlik
Tayland ile Kamboçya birlikleri, 20. yüzyılın başında çizilen yaklaşık 817 kilometrelik kara sınırında yaşanan egemenlik tartışmaları nedeniyle sık sık karşı karşıya geliyor.
İki ülke arasında son olarak Temmuz ayında tırmanan gerilim, 5 gün süren şiddetli çatışmalara dönüşmüş; karşılıklı saldırılarda iki taraftan toplam en az 48 kişi hayatını kaybederken, olaylardan 300 binden fazla sivil vatandaşın etkilendiği açıklanmıştı.
Çatışmaların ardından iki ülkenin başbakanları Malezya’da düzenlenen ASEAN Zirvesi kapsamında bir araya gelmiş, Malezya Başbakanı Enver İbrahim ve ABD Başkanı Donald Trump’ın da katılımıyla ateşkes anlaşması imzaladı.
Ancak ateşkesin ardından sınır hattında görev yapan Tayland askerlerinin birçok kez kara mayınlarına basarak yaralanması ve Bangkok yönetiminin söz konusu mayınlardan Kamboçya’yı sorumlu tutması üzerine, Tayland geçtiğimiz ay ateşkes anlaşmasının uygulanmasını askıya aldığını duyurdu.
ETİKETLER: Tayland,, sınırda, bir, askerin, ölmesinin
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Balıkesir’de otobüs yolcusundan 3 kilo metamfetamin çıktı

Balıkesir’de otobüs yolcusundan 3 kilo metamfetamin çıktı

Balıkesir’in Edremit ilçesinde tavan straforları arasında zolalanmaş 3 kilo uyuşturucuyla yakalanan otobüs yolcusu tutuklandı.Balıkesir İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Edremit Büro Amirliği ekiplerince yürütülen çalışmada, k

Hatay’da 87 ayrı suçtan aranan şahıs yakalandı

Hatay’da 87 ayrı suçtan aranan şahıs yakalandı

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde Emniyet Müdürlüğü görevlilerince aranan şahısların yakalanmasına yönelik yapılan çalışmada 87 ayrı suçtan 18 yıl 9 ay 14 gün hapis cezası bulunan şahıs yakalandı.Hatay Emniyet Müdürlüğü görevlilerince aranan şahısların yakalanm

Çorlu’da abart egzozla gezen aracın sürücüsüne ceza kesildi

Çorlu’da abart egzozla gezen aracın sürücüsüne ceza kesildi

Tekirdağ Çorlu’da trafik polisi tarafından durdurulan bir otomobilde, abartı egzoz olduğu gerekçesiyle sürücüsüne 9 bin 267 lira para cezası kesildi.Çorlu İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Trafik ekipleri, gürültü yaparak çevreye rahatsızlık veren motosikle

Avustralya’da devam eden orman yangınlarında itfaiye görevlisi öldü

Avustralya’da devam eden orman yangınlarında itfaiye görevlisi öldü

Avustralya’nın Yeni Güney Galler eyaletinde geçtiğimiz haftadan bu yana devam eden orman yangınlarını kontrol altına almak için çalışan itfaiye görevlisi, üzerine ağaç devrilmesi sonucu hayatını kaybetti.Güney yarımkürede yaz mevsimini yaşayan Avustralya,

Uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Kocaeli’nin Körfez ilçesinde jandarma ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda, 1 kilo 287 gram bonzai ele geçirildi, 2 şüpheli gözaltına alındı.İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, uyuşturucu imal ve ticaretinin önlenmesine yönelik çalışmalar kapsamında i

Samsunsporlu Musaba’nın otomobili alev alev yandı, futbolcu yara almadan kurtuldu

Samsunsporlu Musaba’nın otomobili alev alev yandı, futbolcu yara almadan kurtuldu

Samsunsporlu futbolcu Anthony Musaba’nın kullandığı kiralık otomobil motor kısmından alev alarak kısa sürede küle döndü. Futbolcu olaydan yara almadan kurtuldu.Yangın, İlkadım ilçesi Ankara Bulvarı üzerinde meydana geldi. Samsunspor’un kanat oyuncusu Anth

Şanlıurfa’da elektrik akımına kapılan kadın öldü

Şanlıurfa’da elektrik akımına kapılan kadın öldü

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde evinde elektrik akımına kapılan bir kadın hayatını kaybetti.Olay, Suruç ilçesine bağlı bağlı Yıldırım Mahallesi’nde yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Mahalle Muhtarı Abdülkadir Fırat’ın eşi Emine Fırat (44), henüz bilinmeyen bi

Çocukları köpek saldırısına uğrayan ailelerden tepki: "Birinin buna artık dur demesi lazım"

Çocukları köpek saldırısına uğrayan ailelerden tepki: "Birinin buna artık dur demesi lazım"

Ankara’da çocukları köpek saldırısına uğrayan aileler bir araya geldi ve köpek sorununun kalıcı şekilde çözülmesi çağrısında bulundu.Başkentte son yıllarda sorun haline gelen sokak köpekleri ile ağızlıksız dolaştırılan tehlikeli ırk köpeklerin neden olduğ

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 05:57
Güneş 07:24
Öğle 12:24
İkindi 14:52
Akşam 17:13
Yatsı 18:35

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
36
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
34
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
33
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
26
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
25
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
24
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
22
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
19
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
17
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
16
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
16
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
15
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
14
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
14
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
14
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
13
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
13
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
8