Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yaşam 10 Mayıs 2024 - 12:07 Yorum: 0

Tayland’da mercan resiflerinde ağarma: 12 milli deniz parkı kapatıldı

Tayland hükümeti, denizlerdeki mercan resiflerinin görülen ağarmanın hızla yayılması nedeniyle 12 milli deniz parkını ziyarete kapattı.Güney Asya ülkesi Tayland’da denizlerde yapılan sualtı araştırmaları sonucu mercan resiflerinde Nisa...

Tayland’da mercan resiflerinde ağarma: 12 milli deniz parkı kapatıldı

Tayland hükümeti, denizlerdeki mercan resiflerinin görülen ağarmanın hızla yayılması nedeniyle 12 milli deniz parkını ziyarete kapattı.
Güney Asya ülkesi Tayland’da denizlerde yapılan sualtı araştırmaları sonucu mercan resiflerinde Nisan ayında başlayan ve hızla yayılan ağarma nedeniyle yetkililer harekete geçti. Tayland Milli Parklar, Yaban Hayatı ve Bitki Koruma Dairesi tarafından yapılan açıklamada, Mu Koh Chang, Khao Laem Ya, Khao Sam Roi Yod, Hat Wanakorn, Mu Koh Chumphon, Hat Khanom, Mu Koh Thalay Tai, Mu Koh Surin, Sirinat, Ao Phang Nga, Than Bok Koranee, Hat Nopparat Thara, Koh Lanta ve turistik Phi Phi Adası, Mu Koh Samed ve Mu Koh Chang olmak üzere 12 milli deniz parkının mercan resiflerinde daha fazla bozulmayı önlemek ve iyileşme sağlamak için bir sonraki duyuruya kadar ziyarete kapatıldığı bildirildi.

"Tayland Körfezi’ndeki resiflerin yüzde 50’sinde ağarma görüldü"
Tayland Başbakan Yardımcısı, Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanı Patcharawat Wongsuwan yaptığı açıklamada, mercan ağarmasının Güney Asya’da son yıllarda görülen ve sıcaklık artışına yol açan El Nino hava olayından kaynaklandığını ifade etti. Bakan Patcharawat, Tayland Körfezi’ndeki resiflerin yüzde 50’sinde ağarma görüldüğü bilgisini paylaşırken, Nisan ayında başlayan ağarmanın Temmuz ayına kadar devam etmesinin beklendiğini belirtti. Patcharawat, konumlarına göre bazı mercan sistemlerinin diğerlerinden daha fazla etkileneceğini kaydetti.
Uzmanlar ülkede Mayıs ayında başlaması beklenen yağış sezonu ile birlikte deniz suyunda sıcaklığın düşeceğini ve buna bağlı olarak mercanlardaki ağarmanın duracağını düşünüyor.

Mercan resiflerinde görülen ağarma
Mercan ağarması, strese giren mercanlara renklerini veren ve onların besin kaynakları olan algleri dışarı atmasıyla meydana geliyor, bu durumun uzun sürmesi mercanların ölümüne yol açabiliyor. Mercan ağarmasına yüksek deniz suyu sıcaklığı, petrol sızıntısı ve mercan üzerinde tortu birikmesi gibi faktörler yol açıyor.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber