MENÜ

Toros kardeleni için kontrollü üretim ve ihracat modeli sürdürülüyor

ANTALYA (İHA) – Tarım ve Orman Bakanlığı, anavatanı Antalya’nın Akseki ilçesi olan Toros kardeleni (Galanthus elwesii) için kontrollü üretim ve ihracat modelini sürdürüyor. Geçtiğimiz yıl Bakanlık tarafından 5 yıl süreyle koruma altına alınan Toros kardel

Yayınlanma: 10 Mart 2026 11:08 Güncelleme: 10 Mart 2026 14:35
Toros kardeleni için kontrollü üretim ve ihracat modeli sürdürülüyor
ANTALYA (İHA) – Tarım ve Orman Bakanlığı, anavatanı Antalya’nın Akseki ilçesi olan Toros kardeleni (Galanthus elwesii) için kontrollü üretim ve ihracat modelini sürdürüyor. Geçtiğimiz yıl Bakanlık tarafından 5 yıl süreyle koruma altına alınan Toros kardeleninin doğal popülasyonlarını korumak amacıyla doğadan sökümü yasaklanırken, üretim yalnızca Bakanlık izniyle oluşturulan parsellerde gerçekleştiriliyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen uygulamaya göre kardelen üretimi yapmak isteyen ihracatçı firmalar için özel üretim parselleri oluşturuluyor. Bu parsellerde yapılan üretim ise Bakanlık bünyesindeki ziraat mühendislerinin denetimi altında yürütülüyor.
Uygulama kapsamında üreticilere yıllık söküm ve ihracat kotası veriliyor. Üreticiler yalnızca kendi üretim parsellerinden ve belirlenen kota miktarı kadar söküm yapabiliyor. Söküm işlemleri de yine bakanlık görevlisi ziraat mühendislerinin gözetiminde gerçekleştiriliyor.
Yetkililer, uygulanan kontrollü üretim modeli sayesinde hem Toros kardeleninin doğal popülasyonlarının korunmasının hem de üreticilerin yasal ve sürdürülebilir şekilde ihracat yapabilmesinin hedeflendiğini belirtiyor.
Baharın müjdecisi olarak bilinen ve endemik türler arasında yer alan kardelenler, nergisgiller familyasına ait olup bilimsel adı "Galanthus" olarak biliniyor. Toroslar’da yetişen Galanthus elwesii türü ise Avrupa pazarlarında en çok talep gören kardelen türleri arasında yer alıyor. Süs bitkisi olarak da kullanılan kardelen soğanı; kozmetik sanayisinin yanı sıra tıp alanında bazı ilaçların üretiminde de değerlendiriliyor.

"7 milyon kardelen soğanı ihraç edilecek"
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan "Doğal Çiçek Soğanlarının 2026 Yılı İhracat Listesi Hakkında Tebliğ" kapsamında 7 milyon adet Toros kardeleni (Galanthus elwesii) soğanının üretim parsellerinden sökülerek Avrupa ülkelerine ihraç edilmesine izin verildi.
12 Aralık 2025 tarihli ve 33105 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ, 1 Ocak 2026 itibarıyla yürürlüğe girdi. Tebliğe göre üretim parsellerinde yetiştirilen 7 milyon adet Galanthus elwesii (Toros kardeleni) soğanının ihracatı gerçekleştirilebilecek.

"Doğadan toplama yasak"
Bakanlık tarafından yayımlanan düzenlemeye göre doğadan toplanan birçok bitki türünün ihracatı yasaklandı. Buna göre doğadan sökülen soğan, yoğurt çiçeği, çiğdem, ters lale, zambak, müşkürüm, kara çiğdem, lale, yılan bacağı, yılan pancarı, çakmuz, yılan bıçağı, nilüfergiller, salepgiller, yılan yastığı, kum zambağı, şark sümbülü, censiyan, siklamen, kardelen, süsen, şakayık ve sarıkokulu gibi türlerin ihracatına izin verilmeyecek.
Öte yandan, bazı siklamen çeşitleri ile Toros ve Karadeniz kardeleni ile sarıkokulu türleri için kota uygulaması getirildi. Tebliğde popülasyon durumu ve münavebe esaslarına göre belirlenen yer ve türlerde söküm yapılamayacağı belirtilirken, Galanthus elwesii başta olmak üzere bazı türlerin doğadan toplanmasının yasak olduğu bildirildi.

"Akseki’de üretim parselleri oluşturuldu"
Antalya’nın Akseki ilçesinde kardelen soğanı ihracatı yapan Mehmet Oğuz, "Torosların gelinliği" olarak bilinen kardelenlerin Avrupa’da ilaç ve kozmetik sanayisinde kullanıldığını söyledi.
Firmalarının 2015 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan izin aldığını belirten Oğuz, 2016 yılından itibaren kendilerine ait tarım arazilerinde damızlık parseller oluşturmaya başladıklarını ve her yıl üretim alanlarını genişlettiklerini ifade etti.
Oğuz, "Bakanlıktan aldığımız yetkiyle Akdeniz Bölgesi’ne has endemik tür olan Toros kardeleninin üretimini kendi arazilerimizde gerçekleştiriyoruz. Üretim parsellerinden elde edilen soğanlar, belirlenen kota dahilinde Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor" dedi.

"250 kilogram tohumla başladık"
2016 yılında Akseki’nin Çimi Mahallesi’nde üretime başladıklarını anlatan Mehmet Oğuz, Tarım ve Orman Bakanlığının kontrolünde ilk etapta 250 kilogram kardelen tohumu ektiklerini söyledi. Oğuz, "Bugüne kadar yaklaşık 2 milyon 500 bin tohumdan anaçlıktan alıp elde ettiğimiz 600 binin üzerinde büyük boy ürün elde ettik. Bu ürünlerin elek altılarını ise Bakanlığın bize vermiş olduğu yetkiyle doğaya tekrar bıraktık ve doğal üretimin devamı için ekimini gerçekleştirdik. 2016 yılından bu yana düzenli olarak ekim yapıyoruz" diye konuştu.

"Tohumdan yumru soğan elde ediyoruz"
Akseki’nin Çimi Mahallesi’ndeki arazilerinde yürüttükleri üretime dikkat çeken Oğuz, kardelenlerin hem tohumdan hem de kökten çoğaldığını belirtti. Oğuz, "2 milyon 500 bin tohumu yaklaşık 600 bin adet yumru soğandan elde ettik. Kardelenler sadece kökten yavru vermiyor. Çiçekler döküldükten sonra oluşan kozalakta 50 ile 100 arasında tohum oluşuyor. Alttaki yumrular ise büyüklüğüne göre 8 ile 20 arasında yavru veriyor. Buradaki amacımız doğanın talan edilmemesi ve türün doğada devamlılığının sağlanmasıdır" ifadelerini kullandı.

"Doğadan söküm 5 yıl yasak"
Doğada kendiliğinden yetişen Toros kardeleninin belirlenen kotanın üzerinde toplanması ve neslinin tehlike altına girmesi nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıl Akseki bölgesinde doğadan sökümün 5 yıl süreyle yasaklandığı hatırlatıldı.
Tebliğde ayrıca doğadan izinsiz ve kaçak toplama yapan kişi veya kuruluşlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu hükümleri uyarınca işlem yapılacağı belirtildi. İhracat aşamasında gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar hakkında ise 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu ile 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında yasal işlem uygulanacağı kaydedildi.
Biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir ihracatın sağlanması amacıyla üretim parselleri modelinin yaygınlaştırılmasının hedeflendiği bildirildi.
ETİKETLER: Toros, kardeleni, için, kontrollü, üretim
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Benzin ve motorine zam geliyor

Benzin ve motorine zam geliyor

Orta Doğu'daki gelişmelerin etkisiyle Brent petrolün varil fiyatı 84-85 dolar seviyesine yükseldi. ABD Batı Teksas tipi ham petrolün (WTI) varil fiyatı da 78-79 dolar bandına çıktı. Petrol fiyatlarındaki yükselişin Türkiye'deki akaryakıt fiyatlarına da ya

Brent petrol 83,57 dolardan işlem görüyor

Brent petrol 83,57 dolardan işlem görüyor

Cuma günü 84,44 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, haftanın son işlem gününü 83,55 dolar seviyesinden tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı bugün saat 09.31 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 0,02 artışla 83,57 dolar oldu. Aynı saatler

Haftanın ilk işlem gününde altın ne kadar?

Haftanın ilk işlem gününde altın ne kadar?

Altın, geçen hafta yüzde 7'yi aşan yükselişinin ardından ons başına 4 bin 300 doların üzerinde tutunmaya çalışırken, ABD'den gelen zayıf istihdam verileri ve faiz beklentilerindeki değişim piyasaların yön arayışını güçlendiriyor. Eylül ayında 25 baz puan

ABD'de et yiyen bakteri alarmı: 5 kişi hayatını kaybetti

ABD'de et yiyen bakteri alarmı: 5 kişi hayatını kaybetti

ABD basınından Fox News'in aktardığı Louisiana Sağlık Bakanlığı verilerine göre yıl başından bu yana eyalette 9 Vibrio vulnificus vakası tespit edildi ve bunların 5’i ölümle sonuçlandı. Yetkililer, tüm vakaların açık yarası bulunan kişilerin deniz suyuna

Ticaret Bakanlığı 80 ülkeye yönelik 107 sektörel pazar araştırması hazırladı 

Ticaret Bakanlığı 80 ülkeye yönelik 107 sektörel pazar araştırması hazırladı 

Ticaret Bakanlığı, ihracatçıların hedef pazarlara ilişkin bilgiye erişimini kolaylaştırmak ve firmaların pazara giriş stratejilerine katkı sağlamak amacıyla hazırlanan sektörel pazar araştırmalarına ilişkin açıklama yaptı.  Bakanlıktan yapılan açıklamada,

E-Kolay İhracat Platformu dijital dönüşüm kategorisinde birincilik ödülü aldı 

E-Kolay İhracat Platformu dijital dönüşüm kategorisinde birincilik ödülü aldı 

Ticaret Bakanlığı tarafından Türkiye Yüzyılı vizyonunun "Ticarette Dijital Dönüşüm" hedefleri doğrultusunda hayata geçirilen E-Kolay İhracat Platformu (E-KİP), 11. Verimlilik Proje Ödülleri kapsamında "Kamu-Dijital Dönüşüm" kategorisinde birincilik ödülün

Türkiye ile Vietnam arasında hava ulaşımında yeni dönem

Türkiye ile Vietnam arasında hava ulaşımında yeni dönem

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türkiye ile Vietnam arasında sivil havacılık alanındaki iş birliğini güçlendirecek Mutabakat Zaptı'nın imzalandığını duyurdu. Bakan Yardımcısı Enver İskurt'un katılımıyla gerçekleştirilen törende, mutabakat zaptına Sivil Ha

Fidan: Çiftçi artan maliyetler nedeniyle tarlasını ekemiyor

Fidan: Çiftçi artan maliyetler nedeniyle tarlasını ekemiyor

HÜDA PAR Suruç İlçe Başkanı Yunus Fidan, ilçede çiftçileri ziyaret ederek tarımsal üretimde yaşanan sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Artan girdi maliyetleri nedeniyle çiftçilerin üretim yapmakta zorlandığını belirten Fidan, birçok üreticinin

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30