TÜBA, bilim politikalarının oluşturulmasına rehberlik etme ve küresel gelişmelere yönelik yol gösterme misyonu çerçevesinde küresel ve bölgesel gelişmeleri bilimsel bir perspektifle değerlendirmeye yönelik bir çalışma gerçekleştirdi. TÜBA Uluslararası İli
TÜBA, bilim politikalarının oluşturulmasına rehberlik etme ve küresel gelişmelere yönelik yol gösterme misyonu çerçevesinde küresel ve bölgesel gelişmeleri bilimsel bir perspektifle değerlendirmeye yönelik bir çalışma gerçekleştirdi.
TÜBA Uluslararası İlişkiler Çalışma Grubu tarafından “ABD ve israilin İran’a Yönelik Askerî Saldırıları: Bölgesel ve Küresel Yansımalar” başlıklı rapor yayınlandı.
İran merkezli son gelişmelerin tarihsel arka planını, güvenlik boyutunu, uluslararası hukuk çerçevesini ve bölgesel etkilerini kapsamlı şekilde ele alan rapor, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Bayram Sinkaya tarafından kaleme alındı.
TÜBA Yayınları arasında yayımlanan çalışma, ABD ve israilin İran’a yönelik askerî operasyonları sonrasında ortaya çıkan yeni jeopolitik tabloyu çok boyutlu bir yaklaşımla analiz ediyor.
Raporda, taraflar arasındaki tarihsel sorunların kökenleri, çatışmaya giden süreç, askerî operasyonların seyri, İran’ın savunma stratejileri, çatışmanın bölgesel ve küresel etkileri ile Türkiye’ye yansımaları ayrıntılı olarak inceleniyor.
Barışın olmadığı yerde bilim gelişmez
Rapor hakkında konuşan TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, uluslararası krizlerin yalnızca askerî ve siyasi yönleriyle değil; tarihsel, hukuki, ekonomik, toplumsal ve insani boyutlarıyla da değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Prof. Dr. Şeker, “Savaş ortamları insani sorunlar yanında bilimsel boyutta da olumsuz pek çok gelişmenin nedenini oluşturuyor. Bilim camiası insanlık yararını, çevrenin ve tüm evrenin gelişmesini önceleyen adımları atmak zorunda ve bilimsel gelişmenin öncül koşulu da öncelikle barış ortamı. Barışın olmadığı yerde bilimin gelişmesi, akademik üretimin özgürce sürdürülmesi ve insanlığın ortak geleceğine dair umutların korunması mümkün değil.
Bilim insanlarının görevi yalnızca olayları açıklamak değil; aynı zamanda insanlığı ortak akıl, sağduyu ve diyalog etrafında buluşturacak zemine katkı sunmaktır. Biz de akademi olarak insanlık yararını, çevreyi uluslararası ilişkileri konu edinen çok sayıda çalışmayı hem yürütüyor hem de yol gösterme görevimiz ile sonuçlarını ilgili kurum ya da kuruluşlarla paylaşıyoruz. Zaman zaman bunları rapor haline getirip dünya kamuoyunun ilgisine sunuyoruz. TÜBA Uluslararası İlişkiler Çalışma Grubu, son yıllarda küresel ve bölgesel krizlere ilişkin dönüşümleri her zaman takip ediyor ve önemli çalışmalar yürütüyor. Örneğin Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında yayımlanan raporda savaşın uluslararası sistem üzerindeki etkileri yine akademimizi tarafından değerlendirilmişti.
Filistin-israil savaşında da önemli çakışmalar yaptık ve uluslararası hukuk, insan hakları ve sivillerin korunması meselesi bilimsel bir perspektifle ele alındı. Yakın dönemde hazırlanan Hindistan-Pakistan krizine ilişkin çalışmamız da yine rapor haline getirmiştik. Yayınladığımız 'ABD ve israilin İran’a Yönelik Askerî Saldırıları: Bölgesel ve Küresel Yansımalar' raporu ile mevcut durumu tarihsel arka planını, bölgesel dinamikleri ve küresel etkileri bütünsel olarak değerlendiriyoruz. Eserin küresel boyuttaki barış odaklı politikalara yol gösterici yönde işlev sunmasını temenni ediyorum.” dedi.
Çatışmanın bölgesel ve küresel sonuçları ele alındı
Raporda, 2026 yılında ABD ve siyonist işgal tarafından İran’ın nükleer tesisleri, askerî altyapısı ve siyasi liderliğini hedef alan saldırılar sonrasında yaşanan gelişmeler ele alınıyor.
Çalışmada çatışmanın enerji güvenliği, Hürmüz Boğazı’nın stratejik önemi, küresel ekonomi üzerindeki etkileri ve Orta Doğu’daki güç dengelerine yansımaları kapsamlı biçimde değerlendiriliyor. Ayrıca çatışmanın İran’ın iç siyaseti, güvenlik yapısı ve dış politikası üzerindeki sonuçlarına da yer veriliyor.
Çalışmada Türkiye’nin kriz süresince yürüttüğü diplomatik girişimler de ele alınıyor. Rapor, Türkiye’nin bölgesel barışın korunması, ateşkesin sağlanması ve insani kayıpların önlenmesi yönündeki çabalarını değerlendirirken, Türkiye’nin çok yönlü diplomatik kapasitesine ve kriz yönetimindeki rolüne dikkat çekiyor.
Çalışma, Orta Doğu’da yaşanan dönüşümlerin yalnızca bölgesel değil, küresel güvenlik ve ekonomi açısından da taşıdığı öneme dikkat çekerek geleceğe yönelik değerlendirmeler sunuyor. (İLKHA)
İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Çocuk Kardiyolojisi ve Yapısal Kalp Hastalıkları Kliniği'nde tedavi edilen 12 yaşındaki Yusuf ile 6 yaşındaki kız kardeşi Ahsen'in kalplerindeki açıklıklar, 13 milimetrelik cihaz kullanılarak kapatıldı. Sağlık durumları iyi olan kardeşler, işlemden bir gü
Aksaray’da uyuşturucu madde ticareti ve kullanımının önlenmesine yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında polis ekipleri tarafından operasyonlar gerçekleştirildi. Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığının talimatları doğrultusunda Narkotik Suçlarla Mücadele Şube
Fransız meteoroloji ajansı Meteo-France, ülkenin batı ve kuzeyindeki bazı vilayetlerde rüzgar hızının saatte 140 kilometreye ulaşabileceği uyarısında bulunarak alarm seviyesini turuncuya yükseltti ve vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı. Fransa Ulaştırma
Yunan medyası, ülke parlamentosunun 15 yaşın altındaki çocukların 1 Ocak 2027'den itibaren sosyal medyaya erişimini yasaklayan bir yasayı onayladığını bildirdi. Yasa, sosyal medya platformlarının uyumluluğu sağlamak için yaş doğrulama önlemleri uygulamala
Nuñez, aşırı sol gruplar tarafından yağma ve şiddet çağrıları yapıldığını öne sürerek, kamu binalarının hedef alınabileceği yönünde sosyal medyada paylaşımlar bulunduğunu belirtti. Gazetecilere konuşan Nuñez “Sosyal medyaya bakın. Aşırı soldan kamu binala
Siirt’te kazalarla gündeme gelen Afetevleri Mahallesi’ndeki trafik ışıklarında yine iki araç çarpıştı. Kazada yaralanan olmazken her iki araçta da maddi hasar meydana geldi. Bölgede yaşanan son kaza, trafik güvenliğine ilişkin tartışmaları yeniden alevlen
Merkez Sur ilçesindeki Ulu Cami önünde cuma namazı sonrası, İslami sivil toplum kuruluşlarının öncülüğünde düzenlenen basın açıklamasına Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan katıldı. Başörtülü öğrencilerin eğitim haklarının engellenmesine tep
Aksaray İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, Narkotik Şube Müdürlüğü ekiplerince uyuşturucuyla mücadele kapsamında çalışma yürütüldü. Çalışmalar kapsamında 229 adet Hint keneviri, 246 gram kubar esrar ve 175 gram kenevir tohumu ele geç
Bakan Çiftçi: Lüksemburg makamlarıyla çok boyutlu iş birliğine hazırız
Ordu merkezli 27 ilde dolandırıcılık operasyonu: 52 gözaltı
03Mersin'de uyuşturucu ve ruhsatsız silahla yakalanan şüpheli tutuklandı
04Çankırı'da feci kaza 4 ölü, 1 yaralı
05Türkiye ile Slovakya arasında enerji alanında iş birliği mutabakatı imzalandı
06Kurgulanmış trafik kazalarıyla haksız kazanç sağlama soruşturmasında 58 tutuklama
07Otobüsün gizli bölmesinde 20 düzensiz göçmen yakalandı: 2 tutuklama
Galatasaray A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Kocaeli̇spor
Arca Çorum Fk
Kasimpaşa A.ş.
Corendon Alanyaspor
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Erzurumspor Fk
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Göztepe A.ş.
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Tümosan Konyaspor
Samsunspor A.ş.
Eyüpspor