MENÜ

Turizm geliri 2025 yılında 65 milyar 230 milyon 749 bin dolar oldu

Turizm geliri 2025 yılında bir önceki yıla göre yüzde 6,8 artarak 65 milyar 230 milyon 749 bin dolar oldu.Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2025 yılı ve dördüncü çeyrek Turizm İstatistikleri’ni açıkladı. Buna göre, turizm geliri 2025 yılında bir önceki yıl

Yayınlanma: 30 Ocak 2026 10:06 Güncelleme: 30 Ocak 2026 13:00
Turizm geliri 2025 yılında 65 milyar 230 milyon 749 bin dolar oldu
Turizm geliri 2025 yılında bir önceki yıla göre yüzde 6,8 artarak 65 milyar 230 milyon 749 bin dolar oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2025 yılı ve dördüncü çeyrek Turizm İstatistikleri’ni açıkladı. Buna göre, turizm geliri 2025 yılında bir önceki yıla göre yüzde 6,8 artarak 65 milyar 230 milyon 749 bin dolar oldu. Ziyaretçilerden elde edilen turizm geliri 64 milyar 448 milyon 303 bin dolar, transfer yolculardan elde edilen turizm geliri ise 782 milyon 446 bin dolar oldu. Ziyaretçilerin turizm gelirinin yüzde 18’ini ülkemizi ziyaret eden yurt dışı ikametli vatandaşlar oluşturdu.
Ziyaretçiler, seyahatlerini kişisel veya paket tur ile organize etmektedirler. Ziyaretçilerden elde edilen bu yılki gelirin 46 milyar 252 milyon 178 bin dolarını kişisel harcamalar, 18 milyar 196 milyon 125 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.
Turizm geliri geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 9,9 arttı
Turizm geliri Ekim, Kasım ve Aralık aylarından oluşan dördüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 9,9 artarak 15 milyar 151 milyon 842 bin dolar oldu. Ziyaretçilerden elde edilen turizm geliri 14 milyar 939 milyon 353 bin dolar, transfer yolculardan elde edilen turizm geliri ise 212 milyon 488 bin dolar oldu. Ziyaretçilerin turizm gelirinin yüzde 19,1’ini ülkemizi ziyaret eden yurt dışı ikametli vatandaşlar oluşturdu.
Bu çeyrekte ziyaretçiler tarafından yapılan harcamaların 11 milyar 28 milyon 37 bin dolarını kişisel harcamalar, 3 milyar 911 milyon 317 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.
Ziyaretçi sayısı 2025 yılında yüzde 2,7 arttı
Ülkemizden çıkış yapan ziyaretçi sayısı 2025 yılında bir önceki yıla göre yüzde 2,7 artarak 63 milyon 917 bin 57 kişi oldu. Bunların yüzde 17,5’ini 11 milyon 175 bin 394 kişi ile yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu.
Yıllık olarak geceleme yapanların gecelik ortalama harcaması 100 dolar, yurt dışında ikamet eden vatandaşların gecelik ortalama harcaması ise 64 dolar oldu.
Ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5,9 arttı
Ülkemizden çıkış yapan ziyaretçi sayısı 2025 yılı dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5,9 artarak 14 milyon 744 bin 1 kişi oldu. Ziyaretçilerin yüzde 19,3’ünü 2 milyon 839 bin 596 kişi ile yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu.
Bu çeyrekte ülkemizde geceleme yapan ziyaretçilerin gecelik ortalama harcaması 91 dolar oldu. Yurt dışında ikamet eden vatandaşların gecelik ortalama harcaması ise 57 dolar oldu.
Bu yıl ziyaretçilerden elde edilen turizm geliri içerisindeki paket tur harcamalarının payı yüzde 28,2, yeme içme harcamalarının payı yüzde 21,1, uluslararası ulaştırma harcamalarının payı ise yüzde 12,8 oldu. Bir önceki yıla göre paket tur harcamaları yüzde 4,5, yeme içme harcamaları yüzde 16,1 ve uluslararası ulaştırma harcamaları ise yüzde 8,9 arttı.
Bu çeyrekte ziyaretçilerden elde edilen turizm geliri içerisindeki paket tur harcamalarının payı yüzde 26,2, yeme içme harcamalarının payı yüzde 22,8, uluslararası ulaştırma harcamalarının payı ise yüzde 13,6 oldu. Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre paket tur harcamaları yüzde 5,5, yeme içme harcamaları yüzde 20,8 ve uluslararası ulaştırma harcamaları yüzde 15,2 arttı.
Bu yıl ziyaretçiler ülkemizi yüzde 67,7 ile en çok "gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler" amacıyla ziyaret etti
Yıllık olarak ziyaretçilerin geliş amaçlarında birinci sırada yüzde 67,7 ile "gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler" yer alırken yurt dışı ikametli vatandaşlar ülkemize yüzde 63,4 ile en çok "akraba ve arkadaş ziyareti" amacıyla geldi.
Bu çeyrekte ziyaretçilerin geliş amaçlarında birinci sırada yüzde 63,6 ile "gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler" yer alırken yurt dışı ikametli vatandaşlar ülkemize yüzde 68,5 ile en çok "akraba ve arkadaş ziyareti" amacıyla geldi.
Turizm gideri 2025 yılında yüzde 24 arttı
Yurt içinde ikamet edip başka ülkeleri ziyaret eden vatandaşlarımızın harcamalarından oluşan turizm gideri, 2025 yılında yüzde 24 artarak 9 milyar 602 milyon 89 bin dolar oldu. Bunun 7 milyar 369 milyon 230 bin dolarını kişisel harcamalar, 2 milyar 232 milyon 858 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.
Turizm gideri geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 10,2 azaldı
Turizm gideri, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 10,2 azalarak 1 milyar 914 milyon 748 bin dolar oldu. Bunun 1 milyar 576 milyon 682 bin dolarını kişisel harcamalar, 338 milyon 66 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.
Yurt dışını ziyaret eden vatandaşlar 2025 yılında yüzde 4,4 arttı
Yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı 2025 yılında yüzde 4,4 artarak 11 milyon 897 bin 355 kişi oldu. Bunların kişi başı ortalama harcaması 807 dolar olarak gerçekleşti.
Yurt dışını ziyaret eden vatandaşlar geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 10,3 arttı
Bu çeyrekte yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 10,3 artarak 2 milyon 969 bin 848 kişi oldu. Bunların kişi başı ortalama harcaması 645 dolar olarak gerçekleşti.
ETİKETLER: Turizm, geliri, 2025, yılında, milyar
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Taşınmaz satışlarında Güvenli Ödeme Sistemi 1 Ekim'de zorunlu olacak

Taşınmaz satışlarında Güvenli Ödeme Sistemi 1 Ekim'de zorunlu olacak

Ticaret Bakanlığı, taşınmaz satışlarında uygulanacak Güvenli Ödeme Sistemi'nin devreye alınma tarihinin 1 Ekim'e ertelendiğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, taşınmaz satışlarında alıcı ve satıcının dolandırıcılık, hırsızlık ve sahtecilik riskin

Helal uygunluk belgeli ürünlerde ithalat denetimlerinde yeni dönem

Helal uygunluk belgeli ürünlerde ithalat denetimlerinde yeni dönem

Ticaret Bakanlığı, helal iddiası taşıyan ithal ürünlere yönelik denetimlerde yeni bir uygulamaya geçildiğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, iç piyasa dengelerinin korunması, haksız ticari uygulamaların önlenmesi ve tüketicilerin güvenilir ürünle

Yılmaz: Vatandaş tercihinden değil, geçim zorluğundan kredi kartına yöneliyor

Yılmaz: Vatandaş tercihinden değil, geçim zorluğundan kredi kartına yöneliyor

Artan enflasyon, yükselen yaşam maliyetleri ve alım gücündeki gerileme, milyonlarca vatandaşı kredi kartına yönlendirirken, bireysel borçluluk da her geçen gün büyüyor. Temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan tüketiciler, gelirlerinin yetersiz kalması n

Brent petrolün varil fiyatı 76,66 dolara geriledi

Brent petrolün varil fiyatı 76,66 dolara geriledi

Dün gün içinde 81,50 dolara kadar yükselen Brent petrol, günü 77,52 dolardan tamamladı. Bugün saat 09.15 itibarıyla fiyatlar, kapanışa göre yaklaşık yüzde 1,1 düşerek 76,66 dolara geriledi. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili ise 7

Brent petrol 78,43 dolardan işlem görüyor

Brent petrol 78,43 dolardan işlem görüyor

Cuma günü 80,39 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 80,05 dolar seviyesinde tamamlamıştı. Brent petrol, bugün saat 09.35 itibarıyla önceki kapanışa göre yaklaşık yüzde 2 değer kaybederek 78,43 dolara geriledi. Aynı dakikalarda Batı Tek

Ekonomist Çiftçi: Hürmüz Boğazı açılırsa petrol 50 dolara kadar gerileyebilir

Ekonomist Çiftçi: Hürmüz Boğazı açılırsa petrol 50 dolara kadar gerileyebilir

İngiltere Exeter Üniversitesi'nde Ekonomi alanında doktora yapan Ekonomist Nurullah Çiftçi, ABD ile İran İslam Cumhuriyeti arasında varılan anlaşmanın ardından petrol ve altın piyasalarında yaşanan gelişmeleri İLKHA'ya değerlendirdi. Çiftçi, anlaşma sonr

Siirt'te mercimek hasadında yüzler gülüyor

Siirt'te mercimek hasadında yüzler gülüyor

Siirt'te devam eden mercimek hasadında bu yıl etkili olan yağışlar üreticinin yüzünü güldürdü. Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şanverdi, geçen yıl kuraklığın etkili olduğunu, bu yıl ise yağışlarla birlikte mercimek başta olmak üzere birçok üründe verim a

Tarımsal girdi fiyatları yıllık yüzde 38,97 arttı

Tarımsal girdi fiyatları yıllık yüzde 38,97 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi (Tarım-GFE) verilerini açıkladı. Buna göre Tarım-GFE, nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 5,61, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 17,49, bir önceki yılın aynı ayı

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30