MENÜ

Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Suriye temaslarını rapor haline getirdi

Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği, Genel Başkan İrfan Tatlıoğlu, Suriye’ye bir heyetle ziyaret gerçekleştirdiklerini belirterek, "Bölgede Türklere duyulan sevgi ve özlemi yaşayarak gördük. Özellikle Halep’te tarihi konakta binlerce kişi ta...

Yayınlanma: 11 Şubat 2025 05:52 Güncelleme: 05 Eylül 2025 05:16
Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Suriye temaslarını rapor haline getirdi

Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği, Genel Başkan İrfan Tatlıoğlu, Suriye’ye bir heyetle ziyaret gerçekleştirdiklerini belirterek, "Bölgede Türklere duyulan sevgi ve özlemi yaşayarak gördük. Özellikle Halep’te tarihi konakta binlerce kişi tarafından büyük bir törenle karşılandık ve orada ilgi odağı olduk" dedi.
Tatlıoğlu, yaptığı açıklamada, Mart 2011’de Suriye’deki toplumun demokratikleşme taleplerine, Suriye rejiminin gayrı hukuki ve gayri insani yöntemlerle cevap vermesinin ardından başlayan olayların, küresel güçlerin bölgeye intikal etmesi ile birlikte bölgesel ve hacimli bir savaşı başlattığını hatırlattı.
Vekalet unsurlar yanında bazı ülkelerin bizzat askeri müdahaleleri ile bir milyona yakın insan öldürülürken, tarihin en büyük insanlık göçlerinden birinin yaşandığını vurgulayan Tatlıoğlu, "Sınır hukukumuz ve tarihi bağlarımızın da etkisi ile Suriye’deki iç savaşın en güçlü etkileri ile Türkiye muhatap olmak zorunda kalmıştır. Bu savaşın ortaya çıkardığı sınır güvenliği ve terör sorununa karşı Türkiye, yerinde tedbirler almak suretiyle uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını kullanmıştır." dedi.
Türkiye’nin demokratik bir geçiş sürecinin oluşması amacıyla ortaya koyduğu tavrını son ana kadar sürdürdüğünü ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunduğunu anlatan Tatlıoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanı’mız demokratik geçiş, genel af, sığınmacıların güvenli bir şekilde ülkelerine dönmesi ve iş birliği kanallarının açılması amacıyla girişimlerde bulunmuşsa da zalim Esed hiçbir öneriyi kabul etmemiştir. En son Astana anlaşmasının karara bağladığı İDLİB güvenli bölgesinin sistematik olarak saldırıya muhatap olmasının ardından bölgedeki Türkiye destekli yapılar etkili bir operasyon başlatarak; işgal edilmiş yurtlarını kurtarmayı başarmış ve tarihi bir zafer kazanmışlardır." diye konuştu.
Tatlıoğlu, Türkiye’nin, Suriye’nin işgalden kurtuluşuna verdiği desteği, siyasi geçiş sürecinde de sunmaya devam ettiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Ülkemiz diplomatik destek yanında, özellikle devletin teknik kapasitesinin oluşumu konusunda da desteğini artırmış bulunmaktadır. Bunun yanında en önemli süreçlerden biri olarak ’Suriyeli sığınmacıların geriye göçü" konusunda da İçişleri Bakanlığı ilgili birimleri vasıtasıyla çok hassas bir süreç yönetilmektedir. Sınır kapılarında kapasitenin artırılmasıyla birlikte Suriye toplumu ülkelerine sahip çıkmaları için davet edilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı bu süreçte Sivil Toplum Kuruluşları ile iş birliği ve ortak çalışmaları da masaya yatırdı. Bu konuda ilgili STK’ler ile toplantı ve istişareler başlattı. Özellikle Suriye konusunda çalışma yapan STK’lerin ve insani yardım kuruluşlarının sürece katkısı konusunda etkileşim kanallarını açtı. Bu iş birliğinin bir gereği olarak Suriye’nin geleceğinin ve kapasitesinin inşası için Türkiye; devlet ve sivil toplum iş birliğinde önemli destekler vermeye hazır olduğunu ortaya koydu.
Suriyeli sığınmacıların geriye göçü ile başlayan süreçte, Suriye toplumunu geleceği ve Türkiye’nin katkıları şeklinde genişleyen bir dizi istişari toplantıların ardından sahada gözlemler yapılması konusunda karar alındı. Hazırlık ve izin sürecinin ardından sahada çalışmak isteyen kuruluşlara yönelik olarak saha çalışması imkânı oluşturuldu."
Suriye’ye Türkmen çıkarması
Suriye’de çalışmalar yapan ve özellikle Suriye Türkmen toplumunu da yakinen takip eden Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği olarak Dış İlişkiler Başkanı İsmail Mansur Özdemir ve heyetimizle hızla sahaya intikal ettiklerini aktaran Tatlıoğlu, şunları söyledi:
"Azez’den, Halep’e, Şam’dan Lazkiye’ye, Hama-Humus’tan Dera’ya kadar çok geniş bir alanda görüşmeler ve incelemeler gerçekleştirildi, İsrail sınırına kadar inildi. Temas edilen her yerde büyük bir coşku ile karşılandık. Bölgede Türklere duyulan sevgi ve özlemi yaşayarak gördük. Özellikle Halep’te tarihi konakta binlerce kişi tarafından büyük bir törenle karşılandık ve orada ilgi odağı olduk. Suriye’nin savaş sonrası durumunun yerinde gözlemlenmesi, geriye göçün imkân ve çerçevesinin araştırılması ve özellikle Suriye’de kapasitenin inşasına yönelik sektörel alanların tespit edilmesi amacıyla gerçekleştirilen ziyaret, özellikle Suriye’nin tamamına yayılan Türkmenlerin yüz yılı aşkın süredir yaşadıkları kültürel ve sosyolojik dönüşümün tespit edilmesi çalışmalarıyla daha da anlamlı hale geldi."
Tatlıoğlu, 9 gün süren saha çalışmasında, rejimin Suriye’de var ettiği despotik etkileri, iç savaşın meydana getirdiği yıkım ve sosyal etki, 14 yıllık süreç içinde Suriye’de oluşan yapı, uluslararası güçlerin bölgesel çalışmalarının etkileri ve zafer sonrasında oluşan hava ve yeniden yapılanma sürecinin etkileri yerinde gözlemlediklerini ifade etti.
Suriye Türkmen toplumuna özellikle odaklanıldığını, Suriye’deki sürecin Türkmenlerin toplumsal birikimi ve gözünden bakılmaya gayret edildiğini ve toplumun her kesimi ile önemli görüşmeler yapıldığını anlatan Tatlıoğlu, "Suriye Türkmenlerinin iç savaş sürecinde Türkiye ile girdiği yakın ve hassas ilişki bu özel bağlantıların kurulmasını zorunlu kılmaktadır. Üstelik, Türkiye’nin güçlenen Dış Türkler politikasının da bir gereği olarak Suriye Türkmen toplumunun desteklenmesi gereklidir. Suriye’de etnik ve mezhepsel kimliği aşan bir insani yardımın yanında, soydaş toplulukların desteklenmesi de önemli bir milli misyon olarak önümüzde durmaktadır." dedi.
Suriye’deki Türkmen varlığı
İç savaş sürecinde tamamen Türkiye’ye yakın duran ve zaferin kazanılmasında çok büyük bir değer üreten Suriye Türkmenlerinin Suriye’nin geleceğinde etkili bir rol almasının mücadelenin doğal bir gereği olduğunu vurgulayan Tatlıoğlu, şöyle konuştu:
"Türkiye’nin bölgesel varlığından rahatsızlık duyan ve SDG’yi destekleyen uluslararası pek çok gücün Türkmen varlığına hayat hakkı tanımak istemedikleri de açıkça müşahede edilmiştir. Çok boyutlu Ortadoğu siyasetinde bulundukları ülkelerin vatandaşı olan, siyasi ve askeri gerilimlerin tarafı olmaktan korkmayan ve Türkiye’nin menfaatlerini kendi menfaatleri sayan Türkmenlerin hukuklarının her zeminde korunması Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliğinin temel var oluş amacını oluşturmaktadır. Bu anlamda yeni kurulacak siyasal sistemde Türkmen varlığı Suriye’nin geleceği için çok kritik bir önem taşımaktadır."
Suriye temaslarını bir rapor haline getirdiklerini belirten Tatlıoğlu, önümüzdeki süreçte yapılması gerekenlere ilişkin şunları söyledi:
Şehirlerin alt ve üst yapısı çok zarar gördüğü için yerine getirmek çok uzun zaman alacaktır. Bu konuda Suriye toplumuna kalkınmanın ancak Suriye halkının gayreti ile olacağının anlatılması gerekmektedir. Suriye ve Türkiye’nin ortak bir kampanya ile halkın geriye göç konusundaki algı, bilinç ve farkındalığını artırması gereklidir. Özellikle şehirler savaştan çok zarar görmüştür.
Evleri şehir merkezlerinde bulunan bireylerin, ağır yıkım içinde tutunması zor iken, kırsalda yaşayan bireylerin hayata tutunması daha mümkün gözükmektedir. Az katlı evler bazı bölgelerde küçük müdahalelerle ve bireysel dayanışmalarla devlet gücü gerektirmeden hızla onarılabilir. Bu sebeple kırsalda yaşayan bireylerin cesaretlendirilmesi daha pratik görünmektedir.
Türk ve Türkiye sevgisi, algısı bir imkan olarak kamu diplomasisi faaliyetleri ile beslenmeli ve ihmal edilmemelidir.
Özellikle Türkiye’den Suriye sahasına yönelen insani yardımın planlı, bütüncül bir sosyal kalkınma programına yönelmesinde fayda bulunmaktadır. Bu sebeple kalkınma odaklı bir gelişim programı oluşturularak kaynaklar efektif kullanılmalıdır. Uluslararası kaynaklar da bir program çerçevesinde kullanılmalıdır.
Türkiye’nin Suriye’deki diaspora varlığı olan Türkmenlerin siyasi ve sosyal olarak yeni yönetim döngüsünde vazife almasında büyük faydalar vardır.
Suriye’de insani yardım çalışmaları, etnik ve mezhepsel kimliği aşan bir çerçevede tüm meşru gruplara yönelik yapılırken, soydaş toplulukların desteklenmesi de önemli bir milli misyon olarak asla ihmal edilmemelidir.
İç savaş sürecinde tamamen Türkiye’ye yakın olan ve zaferin kazanılmasında çok büyük bir değer üreten Suriye Türkmenlerinin Suriye’nin geleceğinde etkili bir rol alması mutlaka sağlanmalıdır. Suriye’deki müspet etkilerimizin devamı ve ülkemizin güvenliği açısından bunun hayati önemi vardır.
Yüz yılı aşkın bir dönemde Sünni ve Türk olmanın ağır bedelini ödeyen Suriye Türkmenleri, kurulan milli ordu ile mücadelenin önemli bir parçası olmuş ve direnişin gövdesini oluşturmuştur. Bugün de yeni yönetimin içinde (siyasi, idari ve bürokratik olarak) bulunmalıdır. Türkiye’nin Suriye’de uzun vadeli varlığının garantisi Türkmenlerdir.
Ülkemizde Halep’ten gelen yüksek miktarda bir nüfus bulunmaktadır. Bu nüfus ülkemizin her açıdan yanında olmuştur. Nüfus oranı sebebiyle ülkemizde bulunan ve Türkiye’de ilk ve orta öğretim alan gençler Türkçeyi ana dil olarak öğrenmişlerdir. Bu sebeple özellikle Halep’te Türkçe ikinci dil olacaktır. Türkiye’de eğitim, öğretim görmüş gençlerin Suriye’de Türkçe akademik eğitim alması için alt yapı oluşturulmalıdır. Türk okullarının açılması yanında, devlet okullarında da Türkçe eğitim alt yapısı yeni hükümetten talep edilmelidir. Türkiye’de doğan, ilk ve orta öğretimini Türkiye’de tamamlamış olan gençlerin Türkiye ile akademik bağı kopmamalıdır. Özellikle Türk Kültür merkezleri yaygınlaştırılmalıdır.
Suriye Türkmenleri yüzde 13,5 civarındaki varlığı ile bir azınlık toplumu değildir. Arap ağırlıklı bölgelerde Türkçeyi unuttuğu için Araplaşan, Kürt bölgelerinde (Karakeçililer Örneği) kürtleşen bir topluluktur. Farklı etnik yapılar içinde farklı sebeplerle eriyen Türkmen nüfusunun gerçek oranının yüzde 30 civarında olduğu düşünülmektedir. Kaybolan Türklerin izinin bulunması bir ülke politikasına dönüştürülmeli ve bu çalışmaların Suriye’den başlatılması gereklidir.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Fransa'nın Marsilya kentinde gündüz eylemleri yasaklandı

Fransa'nın Marsilya kentinde gündüz eylemleri yasaklandı

Fransa'nın güneyindeki Bouches-du-Rhone Polis Müdürlüğü, , Marsilya kentinde Pazartesi günü yerel saatle öğlen 12:00 ile akşam 20:00 arasında gösteri ve toplanmaların yasaklandığını duyurdu. Fransız haber kanalı BFM TV'ye göre, yerel yetkililer Cumartesi

Yetimler Vakfı Gazze'de sıcak yemek yardımlarını sürdürüyor

Yetimler Vakfı Gazze'de sıcak yemek yardımlarını sürdürüyor

Gazze'de yaşanan insani kriz nedeniyle temel ihtiyaçlara erişimde güçlük çeken Filistinli aileler, gıda sıkıntısıyla da mücadele ediyor. Yetimler Vakfı, hayırseverlerin desteğiyle bölgede ihtiyaç sahibi ailelere yönelik sıcak yemek yardımlarını sürdürüyor

Gaziantep'te silahlı kuyumcu soygunu

Gaziantep'te silahlı kuyumcu soygunu

Soygun, Şahinbey ilçesine bağlı Perilikaya Mahallesi'nde bulunan bir kuyumcu dükkanında meydana geldi. İddiaya göre, sabah saatlerinde araçla kuyumcuya gelen kimlikleri henüz belirlenemeyen 3 şüpheli, iş yerine silah ve biber gazıyla girdi. Şüpheliler, k

27 ilde siber suç operasyonu: 303 şüpheli tutuklandı

27 ilde siber suç operasyonu: 303 şüpheli tutuklandı

Cumhuriyet başsavcılıkları, Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) koordinasyonunda yürütülen çalışmalar kapsamında, 27 ilde eş zamanlı operasyonlar düzenlendi. İl emniyet müdürlüklerinin

Sufa 53 projesi: Siyonist rejim Kuneytra kırsalında işgalini genişletiyor

Sufa 53 projesi: Siyonist rejim Kuneytra kırsalında işgalini genişletiyor

Suriye'nin güneyinde, işgal altındaki Golan Tepeleri'nin yakınında yürütülen Sufa 53 projesi, siyonist işgal rejiminin bölgedeki askeri varlığını genişletme girişimlerinin önemli bir parçası olarak öne çıkıyor. "Büyük Fırtına" olarak da anılan askeri ve

Ailesi ve arkadaşlarından etkilendi, Müslüman oldu

Ailesi ve arkadaşlarından etkilendi, Müslüman oldu

Antalya’nın Manavgat ilçesinde Almanya vatandaşı Rabea Kanacke için ihtida merasimi düzenlendi. Manavgat İlçe Müftülüğünde gerçekleştirilen merasimde kelime-i şehadet getirerek Müslüman olan Kanacke’ye ihtida belgesi takdim edildi. Kur’an-ı Kerim tilaveti

Peygamber Sevdalıları'ndan Azerbaycan'daki başörtüsü yasağına tepki

Peygamber Sevdalıları'ndan Azerbaycan'daki başörtüsü yasağına tepki

Peygamber Sevdalıları Vakfı, Azerbaycan'da başörtülü öğrenci ve öğretmenlere yönelik uygulamalara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, başörtüsünün İslam'ın bir emri olduğu vurgulanırken Azerbaycan halkına destek mesajı verildi. "Bu çağda, bir M

Libya'da havan topu patladı: 8 ölü

Libya'da havan topu patladı: 8 ölü

Yerel medyaya göre, Pazar akşamı Libya'nın başkenti Trablus'un yaklaşık 60 km batısındaki Zawiya'nın El-Harşa bölgesindeki Güvenlik Tehditleriyle Mücadele Ajansı'na bağlı bir kampta patlama meydana geldi. Al-Ahrar TV, bir sağlık kaynağına dayanarak, bir h

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
19
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
17
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
16
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
16
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
15
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
13
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
13
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
12
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
12
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
11
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
11
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
10
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
9
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
8
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
8
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
5
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Eyüpspor Eyüpspor
3